Az endokrinológus szerint ne együnk kenyeret reggelire: ezeket a betegségeket súlyosbíthatja

Egy endokrinológus rávilágított, miért kellene kevesebb kenyeret enniük reggelire a különböző anyagcsere-zavarral küzdőknek.

Francisco Rosero endokrinológus, szerint, ha kenyeret eszünk reggelire, az az egyik legrosszabb módja a napunk elindításának. Függetlenül attól, hogy fehér vagy kovászos kenyérről van szó, a pirítós vagy szendvics, mint a nap első étkezése, egyáltalán nem jó választás annak vércukorszintre gyakorolt hatása és alacsony tápértéke miatt.

A Pan Cada Día egyesület adataiból kiderül, hogy a spanyol lakosság 92,6%-a eszik gyakran kenyeret, és több mint fele, 75,1%-a a fehér kenyeret részesíti előnyben. Tíz spanyolból hét spanyol naponta egy fél és egy szelet kenyeret eszik, napszaktól függetlenül. Ezek a kenyérfogyasztási szokások természetesen más kultúrákban, így Magyarországon is hasonlóak, gondoljunk csak a reggeli vajas-lekváros pirítósokra, a bundás kenyérre vagy éppen a melegszendvicsre.

A szakember szerint népszerűsége ellenére káros hatással lehet az egészségre, különösen azok számára,

akik bizonyos anyagcsere-betegségekben, például inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, elhízásban vagy zsírmájbetegségben szenvednek

- magyarázza Rosero.
nő kenyérrel
Ne egyenek kenyeret reggelire az anyagcsere-problémákkal küzdők

Amikor a szervezet több órát töltött étkezés nélkül - ahogyan ez egy éjszakai böjt után történik -, sajátos anyagcsere-állapotba kerül. Ebben az időszakban az inzulinszint a legalacsonyabb, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hatékonyabban használja fel a zsírtartalékokat energiaforrásként. A kenyér elfogyasztása pontosan ebben a pillanatban a glükózszint hirtelen emelkedését okozza, ami viszont fokozott inzulinreakciót vált ki.

Az inzulin hirtelen megugrása nemcsak a természetes zsírégetési folyamatot zavarja meg, hanem elősegíti az energia zsírszövet formájában történő raktározását is, ami akadályozza a fogyást, és hozzájárul az elhízás és más kapcsolódó betegségek kialakulásához.

Azok számára, akik már küzdenek magas vércukorszinttel vagy inzulinrezisztenciával, ez a különösen káros lehet. Ilyen esetekben a szervezetnek már így is nehézséget okoz a cukor hatékony feldolgozása, ami miatt a glükózszint hosszabb ideig emelkedett marad.

Ez nemcsak a hasnyálmirigyet terheli meg - amelynek keményebben kell dolgoznia az inzulintermeléshez -, hanem növeli a 2-es típusú cukorbetegséggel járó súlyosabb szövődmények kialakulásának kockázatát is.

Az endokrinológus szerint a reggeli kenyérfogyasztás negatívan befolyásolhatja a zsírmájbetegségben szenvedőket. Ezt az állapotot a májsejtekben történő túlzott zsírfelhalmozódás jellemzi, és kialakulásában az egyik fő tényező a finomított szénhidrátok túlzott mértékű fogyasztása.

kenyerek
Komoly betegségeket súlyosbíthat

Az anyagcsere-hatáson túl a kenyér tápértéke is korlátozott, különösen, ha fehér vagy feldolgozott. Bár a kovászos kenyér az erjesztési folyamatnak köszönhetően bizonyos előnyökkel jár a fehérrel szemben, ezek nem elegendőek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a glükóz- és inzulinszintre gyakorolt negatív hatását, ha rossz időben fogyasztják.

Ahelyett, hogy kenyérrel törné meg a böjtjét, jobb, ha fehérjében, egészséges zsírokban és rostokban gazdag ételeket választunk, amelyek segítenek stabilan tartani a glükózszintet és nagyobb telítettségérzetet biztosítanak.

Az olyan opciók, mint a tojás, az avokádó, a diófélék vagy a cukormentes natúr joghurt sokkal előnyösebbek ahhoz, hogy energiával induljon a nap anélkül, hogy veszélyeztetné az anyagcsere egészségét.

Kovászos kenyér: egészségesebb?

Bár sokan abban a hitben választják a kovászos kenyeret, hogy az további egészségügyi előnyöket biztosít, a valóság az, hogy az összetételét és a tápanyaghatását elemezve a fehér kenyérhez képest minimális a különbség, és nem igazolja a jobb választást, ha reggelire történő fogyasztásról beszélünk.

  • A kovászos kenyér körülbelül 55 gramm szénhidrátot tartalmaz adagonként, ami nagyon hasonló mennyiség a hagyományos fehér kenyérhez. Ez a hasonlóság a glikémiás indexében is tükröződik: míg a fehér kenyér glikémiás indexe 70, addig a kovászos kenyéré 60.

A glikémiás index enyhe csökkenése nem jelent jelentős előnyt az anyagcsere-problémákkal küzdő emberek számára, mivel mindkét termék jelentős glükózszint-emelkedést okoz.

Kovászos kenyerek
  • A rostok tekintetében a kovászos kenyér körülbelül 4 grammot biztosít adagonként, míg a fehér kenyér 2 grammot. Bár ez a különbség javulásnak tekinthető, nem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza azt a negatív hatást, amelyet a magas szénhidráttartalom gyakorolhat az inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben vagy elhízásban szenvedő emberekre. Ráadásul a kovászos kenyér kalóriabevitele megegyezik a fehér kenyérével, ami megcáfolja azt az elképzelést, hogy könnyebb vagy diétásabb választás lenne.

Egy másik megfontolandó szempont a glutén jelenléte a kovászos kenyérben.

Bár ez a fajta kenyér hosszabb erjedési folyamaton megy keresztül, amely részben megkönnyíti a glutén lebomlását, még mindig elegendő mennyiségben van jelen ahhoz, hogy az érzékeny vagy intoleráns embereknél emésztési problémákat okozzon.

A szakértő továbbá elismeri, hogy a mai napig nincs meggyőző tudományos bizonyíték arra, hogy a kovászos kenyér lényegesen egészségesebb lenne, mint a hagyományos fehér kenyér. Bár a kézműves előállítási folyamatnak lehet bizonyos kulináris vonzereje, táplálkozási szempontból nem kínál jelentős egészségügyi előnyöket.

Forrásunk volt.


Ezek az életmódos cikkek is segíthetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...