A különleges fűszercsokor, amitől megváltozik az életed: készíts velünk bouquet garnit!

Legyen szó levesről, alapléről vagy mártásról, érdemes jóféle és sokféle fűszerrel, illetve friss vagy szárított zöldfűszerrel megspékelnünk a receptet. Ezzel biztos nem mondunk újat, de adunk pár tippet, hogy mi és hogyan kerüljön a csokorba.

A fűszereket mindenki másképp pakolja a készülő ételbe: van, aki egy kis zsákba vagy teatojásba rakja, más gézbe bugyolálja vagy csak szimplán beledobálja a hozzávalókat. Az én kedvenc praktikámhoz viszont, amit a szakácsiskolában lestem el, elég egy kis póréhagyma és
némi főzésre alkalmas kötözőzsineg. No meg a fűszerek.

A póréhagymás bouquet garni [ejtsd: buké gárnyi] roppant hatékony, majdnem hulladékmentes és még szemet gyönyörködtető is. Vágjunk le a póréhagyma külső, vastagabb részéből egy jó 10 centis darabot, és ezzel göngyöljük fel módszeresen a hozzávalóinkat.

Mi kerüljön bele?

Pontos recept nincs, alapvetően szóba jöhet bármi, amihez kedvünk szottyan és amilyen ízeket szívesen látnánk a levesünkben, alaplevünkben, mártásunkban, ragunkban, egyebünkben. Azért is frappáns megoldás a póré, mert így nem kell hajkurásznunk a borsszemeket. Ha ügyesen feltekerjük és jól megkötjük a zsineget, akkor kifő belőle minden jó, a főzés végén kiemeljük a csokrot, és készen is vagyunk!

Általában kerül bele:

  • kakukkfű
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • borsszemek

Fogástól függően:

  • zsálya
  • koriander
  • kaffir limelevél, gyömbér (ázsiai ízekhez)
  • citromhéj
  • rozmaring
  • lestyán

A bouquet garni már csak azért is remek, mert felhasználhatjuk hozzá az összes megmaradt fűszernövény szárát!

Trükk: pörköljünk alá a babérlevélnek!

Bizony! Szakácsbarátaim javasolták ezt nekem, és mennyire igazuk volt! Érdemes kipróbálni, ha gázos tűzhelyünk van, akkor tartsuk a láng felé, vagy kapjuk elő egy öngyújtót és lágy mozdulatokkal táncoltassuk meg babérlevelet a láng felett. Épp csak annyira, hogy a pörkölésnek hála kijöjjenek a levél mesés aromái. Ha megvagyunk, mehet a bouquet garniba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt. , címlap

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...