Így gondozd a házi szamócádat a májusi virágzás után

Ha szamócát termesztesz otthon, egyrészt rendkívüli módon irigykedünk, másrészt jobb, ha szem előtt tartasz néhány fontos tudnivalót így május dereka táján.

Bár már sok helyen május közepére elvirágozhattak a szamócatövek, elég sok a teendő velük ezt követően is. Lássuk, mik ezek!

Tápoldat, gyomlálás, metszés

Fontos, hogy nitrogéntartalmú műtrágyaoldattal lássuk el a szamócatöveket. A gazok ellen ne feledjünk kapálni, gyomlálni – írja Bálint gazda hivatalos oldala.

Tudtad?

Ha a tövek közti talajt letakarod szalmával, törekkel, lekaszált fűvel vagy fűrészporral, az érő gyümölcsök nem szennyeződnek a felcsapódó vízcseppektől homokkal vagy sárral.

Az ostorindákat érdemes lehet lemetszeni a tövekről, hogy ne akadályozzák a kapálást, ezen kívül a tápanyagot is elszívhatják, csökkentve a gyümölcs méretét, tömegét.

Védjük növénykéinket!

A szürkepenész gyakori betolakodó lehet, ha az éppen érő fiatal szamócákról van szó. Hogy mi a megoldás ellene? Gombaölőszer oldata abszolút hatásos lehet.

Fontos tudnivaló, hogy a gombával fertőzött foltos leveleket nyugodtan eltávolíthatjuk a tövekről szünet után, mert így csökkenthetjük az atka és a szürkepenészfertőzés esélyét, sőt, a termés is bőségesebb lesz.

+ 1 tipp: sziklakertbe, falak réseibe is ültethetünk szamócatöveket!


Még több kert- és növénygondozás itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.