Szaloncukor: csillogó, édes, karácsonyi

Kókuszos szaloncukor
Édes, csillogó, karácsonyi, dísz, ajándék, desszert, dekoráció – mindez a szaloncukor. Régen csakis otthon készítették, aztán cukrászdákban, majd a nagyüzemi gyártás következett. Manapság, szerencsére, újra egyre többen nekilátnak, hogy saját ízlésük szerint alkossák meg ezt a jellegzetesen karácsonyi édességet.Majd még egy másik cikkünkben visszatérünk a szaloncukor történetére, mert nálunk különösen elterjedt és közkedvelt lett.A budapesti Vendéglátó-ipari Múzeum ma is őriz régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat harmincféle színben, és egy „ricselő” gépet is. A ricselő pedig nem más, mint egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A régi, híres cukrászdákban az inasok tiszte volt ezt a gépet működtetni, de gép nélkül is fel tudjuk „öltöztetni” az otthon készített szaloncukrokat.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cukormentes bonbonok

A méz helyett is használhatunk folyékony édesítőt, vagy eritritet, negyedannyi édesítőt is. Ha nagyobb a család dupla, tripla adagban is érdemes elkészíteni.

Címlapról ajánljuk

Szaftos csirkecomb és egészben sült krumpli a Sencor forró levegős...

Ha van konyhai eszköz, ami tényleg leveszi a terhet a vállunkról egy rohanós hétköznapon, az a forró levegős fritőz. A Sencor legújabb, 9 literes, kétkosaras modellje pedig még magasabb szintre emeli a kényelmet – egyszerre készíthető benne akár hús és köret, külön hőfokokon sütve. Mi most csirkecombot és egészben sült krumplit sütöttünk benne, mellé pedig gyors uborkasalátát készítettünk – és közben leteszteltük, mit tud a gép a gyakorlatban.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...