Egy diéta, ami nemcsak fogyni segít, hanem a ráktól is megvéd

Az említett diéta az elmúlt évek egyik legnépszerűbb diétatrendjének számított. Népszerűsége most még nagyobb lesz, hiszen egy friss kutatás megállapította róla, hogy még a daganatos betegségektől is megvédhet.

A böjtölés vagy szakaszos böjtölés (azaz intermittent fasting) étrend alapja, hogy bizonyos időszakban normális étrenden vagyunk, majd a következő időszakban egy korlátozott, böjti étrenden. Eddig a napi 16 óra böjt, 8 óra evés számított a legdivatosabb verziójának. Egyes kutatások szerint az időszakos böjtölés hatással van az inzulinháztartásunkra. Ezek szerint a böjtölési időszakokban a szervezet inzulinkiválasztása csökken, és ezért kénytelenek vagyunk a zsírszövetben raktározott energiát felhasználni. Más kutatások szerint a szakaszos böjtölés fokozza az anyagcserét, ami az elfogyasztott tápanyagok hatékonyabb felhasználásához vezet. Egy friss kutatás azonban az étrend egy újabb pozitív tulajdonságára világított rá.

A szakaszos böjtölés nemcsak fogyni segít, hanem a ráktól is megvéd

A Mainzi Egyetem friss kutatásában 30 ember vett részt, akik az imént említett 16:8-as böjt időszaka alatt kérdőíveket töltöttek ki. A kutatócsapat a kérdésekkel többek között a résztvevők fáradékonyságának mértékét próbálta meghatározni – olvasható az IFL Science oldalán.

A 2022-es tanulmány eredményei szerint azoknál a böjtölőknél, akik három hónapon keresztül heti öt napon át tartották az étrendet, az egészségügyi állapotukat mutató markerek (jelölők) száma megnőtt, ugyanakkor a daganatok kialakulásáért felelős markerek száma visszaesett. Ezenfelül a tumorok növekedését elősegítő IGF-1 hormon is jelentősen csökkent.

Az eredmények igazán pozitív képet festenek, hiszen a résztvevők nem változtattak életmódjukon, csupán a böjti étrendet követték. Szintén nagy örömre ad okot az a tény, hogy a kutatás legtöbb résztvevőjénél az életminőség illetve a fizikai és a mentális egészség is javult. A pozitív változások egyeseknél két hét után jelentkeztek, míg másoknál négy hét után.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy korábbi kutatás arra mutatott rá, hogy az időszakos böjt alatt a fogyás inkább izmokból, mint zsírból történik. Tehát, míg a Mainzi Egyetem kutatása jó hírekkel szolgált, azért még nem érdemes komolyabb következtetéseket levonni.


Az étrendekről és a helyes táplálkozásról még többet olvashatsz itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...