Sütik, amiktől biztos nem ráz ki a hideg halloweenkor

Miért lett a tök a halloween szimbóluma, hogyan ünneplik Amerika északi részén, és mi itthon milyen finomságokkal készülhetünk az év "legijesztőbb" ünnepére? Megmutatjuk!

Október 31-e az angolszász országokban halloween napja, ilyenkor pedig már nem csak Észak-Amerikában, de Európa számos országában is beöltöznek a gyerekek és a fiatalok különböző ijesztő és vicces jelmezekbe. De mit is ünnepelnek ilyenkor a hagyomány szerint?

Halloween: all hallows' evening = „minden szent estéje”

Ez a kifejezés a Mindenszentek keresztény ünnep előtti éjszakát jelölte. Úgy tartották, hogy az előző év halottainak lelkei ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába és ezzel megzavarhatják az élők életét. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat és egyben biztosítsák a saját nyugodalmukat.

Az idők folyamán halloween legfontosabb kelléke, illetve tradicionális szimbóluma a töklámpás lett. Korábban a sütőtök faragás az aratási idényhez kapcsolódott, jóval azelőtt, hogy a halloween jelképévé vált volna az Egyesült Államokban. A kivájt töklámpás angol elnevezése „Jack O'Lantern”, azaz „Lámpás Jack” vagy „carved pumpkin”.

Halloweenkor elsősorban sütőtökös ételeket és ijesztő, más ünnepekre nem jellemző süteményeket készítenek. Amerikában ezen az estén jelmezbe öltözött gyerekek csöngetnek be a házakba. „Trick or treat!” - vagy ,,Csokit vagy csalunk!" kiáltással szólítják fel az ott lakókat válaszadásra. Az ajtót kinyitó felnőttnek elméletileg van lehetősége arra, hogy az ijesztgetést válassza, de nem teszi, hiszen a gyerekek édességért jöttek hozzá. Az Egyesült Államokban többnyire baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet.

Nálunk csak nemrégiben kezdődött el az igazi halloween-láz. Gyermekeim nagymamájukkal minden évben készítenek töklámpást, mely a teraszunkon világít ezen az estén. Ők maguk, viszont nem járják a szomszédokat édességért kuncsorogva, inkább én készítek nekik amerikai finomságokat. Idén Martha Stewart csészés sütiét szemeltem ki. Ez tulajdonképpen egy muffin cukormázzal, vérszínű cseresznyedzsemmel és törött “üvegszilánkkal”, ami természetesen karamellizált cukor, melyet rövid ideig forralunk, hogy ne barnuljon meg.

Diós-mandulás keksz

Ez idő tájt az iskolában is rendeznek Halloween partit, ahová a lányoknak sütit, a fiúknak üdítőt kell vinniük, csakúgy, mint a farsangi mulatságra. Hát újból beleástam magam az internet rejtelmeibe és találtam egy diós sütit, annak is az egyszerűsített változatát. Nagyon megörültem neki, de hiába jártam a piacon a magárusnál, a szuper zöldségesemnél, nem kaptam pekándiót. Nem jöttem zavarba, elkészítettem sima dióból, majd, mivel eszméletlen finom lett, mandulából is.

Pekándió

Honnan származik? A pekándió Amerikában honos diófaj. Manapság már elég sok helyen termesztik, de a világ pekándió termelésének java még mindig innen származik.

Mit tartalmaz? Koleszterinben szegény, ellenben gazdag folsavban. Található még benne kalcium, foszfor, vas, cink, kálium valamint A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitamin.

Élettani hatása? Ahogy az olajos magvak általában ez a dióféle is jó hatással van a szervezetre. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott! Egy amerikai hírügynökség cikke szerint a pekándióban található E-vitamin a diétánál is jobban segít megőrizni a szív egészségét. A Dél-Kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatói pedig egy négyhetes összehasonlító elemzés során arra a következtetésre jutottak, hogy a pekándiót fogyasztó páciensek körében a vérzsír szintje 7,4 százalékkal csökkent.

Mire használható? A pekándió a mi diónknál kisebb, keskenyebb formájú, íze édeskésebb, aromásabb, ezért jól használható süteményekbe, péksüteményekbe, kalácsokba, kenyérfélékbe. Ezen kívül, mint csemegét, müzli betétet, és a belőle nyert olajat is fogyasztják. Olaját saláták, köretek készítéséhez, öntetként, ízesítőként ismerjük.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!