Süss zacskóban!

Mert gyorsabb, mert egészségesebb, mert ízletesebb, és mert praktikusabb, mint a tepsiben való sütés, és még a sütőt sem kell kisikálni utána. Elég érv a kipróbálásra?

Ha meggyőztünk, szerezz be gyorsan egyet, mindegy, hogy sütőzacskó, sütőtasak, sütőfólia vagy sütőzsák néven bukkansz rá a boltban, mind ugyanazt a szuper módszert jelenti. Vagyis megtöltjük a tasakot mindenféle jóval (amit előtte fűszereztünk), bekötjük, és irány a rács, a többit a sütő elvégzi helyettünk. Míg készül az ebéd, vígan valami mással foglalatoskodhatunk. Jól hangzik, ugye?

Miért?

  1. gyorsaság: a tasakban hamarabb elkészülnek az ételek
  2. egészségesség: zsiradék hozzáadása nem szükséges, az alapanyagok a saját gőzükben, levükben párolódnak, így jóval kalóriaszegényebbek a sütőzacskóban készült fogások
  3. ízletesség: a sütőzsákos sütéskor jobban megmaradnak az ízek, zamatosabb a végeredmény
  4. praktikusság: ha főételt alkotunk ily módon, extra könnyű dolgunk van, minden mehet a tasakba, hús/hal és a köret, egyszerre készülnek el
  5. kényelem: ezzel a módszerrel időt spórolhatunk magunknak, és még sütőt sem kell takarítani az ebéd elkészültével.

Mit?

A sütőzacskóban sok mindent készíthetünk: különféle húsokat, halakat, zöldségeket. És azt tudtad, hogy kenyeret is süthetsz benne?!

  • Húsokat: a zsírszegényebb húsok garantáltan nem száradnak ki, és locsolgatni sem kell sütés közben. Ha többféle húst pakolunk a tasakba, arra figyeljünk, hogy vegyítve legyenek belepakolva. Mehetnek bele darab vagy egész húsok, töltve vagy töltelék nélkül. Egy biztos, a végeredmény elképesztően omlós, puha hús lesz. Van, aki a fasírtgolyókat is sütőfóliában készíti: löttyintsünk alájuk egy kis vizet, zárjuk le a tasakot, és irány a sütő.
  • Halakat: halak sütésére is kiváló módszer, bármilyen fajtát rakhatunk a sütőzsákba. A szeletek, filék vastagsága-vékonysága alapján ügyeljünk az elkészítési időre.
  • Zöldségeket: Készíthetjük külön vagy együtt is a főfogással. Nagyobb darabokban vagy egészben is kerülhetnek a zacskóba, a lényeg, hogy ne készüljenek el előbb, mint ami mellé körítésnek szánjuk.
  • Kenyerek, pékáru: bizony, kenyér, kifli, zsemle is sülhet a fóliában. Az eredmény magáért beszél: ropogós héj, pihe-puha belső. A tasak lezárása előtt ne feledjük megspriccelni a tésztát!

Hogyan?

A megpakolt és lekötött zacskó egyik felét szurkáljuk meg néhány helyen. (Sose rázogassuk, mert könnyen kiszakadhat.)

Tehetjük a zacskót a rácsra is, de ha az abszolút biztonságra megyünk, először kerülhet tepsire és úgy a rácsra. (Mindig a megszurkált felével felfelé tegyük a sütőbe.)

Ügyeljünk arra, hogy ne hevítsük túl a sütőt, mindegyik zacskótípuson feltüntetik a maximális sütési hőt, ezt tilos átlépni, különben pórul járhatunk, és a ráolvad a fólia a rácsra.

Arra is figyeljünk, hogy legyen a zacskó felett elegendő hely a sütőben, ugyanis jócskán megdagad a tasak a sütés közben.

Húsok, de akár zöldségek sütése esetén is érdemes a sütés vége előtt 10-15 perccel felnyitni a zacskót, hogy megpirulhasson a sütőzsák tartalma.

A tasak felvágásakor vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat a kicsapódó gőzzel!

Így készíts ketchupot!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod!

Címlapról ajánljuk

További cikkek