Süss zacskóban!

Mert gyorsabb, mert egészségesebb, mert ízletesebb, és mert praktikusabb, mint a tepsiben való sütés, és még a sütőt sem kell kisikálni utána. Elég érv a kipróbálásra?

Ha meggyőztünk, szerezz be gyorsan egyet, mindegy, hogy sütőzacskó, sütőtasak, sütőfólia vagy sütőzsák néven bukkansz rá a boltban, mind ugyanazt a szuper módszert jelenti. Vagyis megtöltjük a tasakot mindenféle jóval (amit előtte fűszereztünk), bekötjük, és irány a rács, a többit a sütő elvégzi helyettünk. Míg készül az ebéd, vígan valami mással foglalatoskodhatunk. Jól hangzik, ugye?

Miért?

  1. gyorsaság: a tasakban hamarabb elkészülnek az ételek
  2. egészségesség: zsiradék hozzáadása nem szükséges, az alapanyagok a saját gőzükben, levükben párolódnak, így jóval kalóriaszegényebbek a sütőzacskóban készült fogások
  3. ízletesség: a sütőzsákos sütéskor jobban megmaradnak az ízek, zamatosabb a végeredmény
  4. praktikusság: ha főételt alkotunk ily módon, extra könnyű dolgunk van, minden mehet a tasakba, hús/hal és a köret, egyszerre készülnek el
  5. kényelem: ezzel a módszerrel időt spórolhatunk magunknak, és még sütőt sem kell takarítani az ebéd elkészültével.

Mit?

A sütőzacskóban sok mindent készíthetünk: különféle húsokat, halakat, zöldségeket. És azt tudtad, hogy kenyeret is süthetsz benne?!

  • Húsokat: a zsírszegényebb húsok garantáltan nem száradnak ki, és locsolgatni sem kell sütés közben. Ha többféle húst pakolunk a tasakba, arra figyeljünk, hogy vegyítve legyenek belepakolva. Mehetnek bele darab vagy egész húsok, töltve vagy töltelék nélkül. Egy biztos, a végeredmény elképesztően omlós, puha hús lesz. Van, aki a fasírtgolyókat is sütőfóliában készíti: löttyintsünk alájuk egy kis vizet, zárjuk le a tasakot, és irány a sütő.
  • Halakat: halak sütésére is kiváló módszer, bármilyen fajtát rakhatunk a sütőzsákba. A szeletek, filék vastagsága-vékonysága alapján ügyeljünk az elkészítési időre.
  • Zöldségeket: Készíthetjük külön vagy együtt is a főfogással. Nagyobb darabokban vagy egészben is kerülhetnek a zacskóba, a lényeg, hogy ne készüljenek el előbb, mint ami mellé körítésnek szánjuk.
  • Kenyerek, pékáru: bizony, kenyér, kifli, zsemle is sülhet a fóliában. Az eredmény magáért beszél: ropogós héj, pihe-puha belső. A tasak lezárása előtt ne feledjük megspriccelni a tésztát!

Hogyan?

A megpakolt és lekötött zacskó egyik felét szurkáljuk meg néhány helyen. (Sose rázogassuk, mert könnyen kiszakadhat.)

Tehetjük a zacskót a rácsra is, de ha az abszolút biztonságra megyünk, először kerülhet tepsire és úgy a rácsra. (Mindig a megszurkált felével felfelé tegyük a sütőbe.)

Ügyeljünk arra, hogy ne hevítsük túl a sütőt, mindegyik zacskótípuson feltüntetik a maximális sütési hőt, ezt tilos átlépni, különben pórul járhatunk, és a ráolvad a fólia a rácsra.

Arra is figyeljünk, hogy legyen a zacskó felett elegendő hely a sütőben, ugyanis jócskán megdagad a tasak a sütés közben.

Húsok, de akár zöldségek sütése esetén is érdemes a sütés vége előtt 10-15 perccel felnyitni a zacskót, hogy megpirulhasson a sütőzsák tartalma.

A tasak felvágásakor vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat a kicsapódó gőzzel!

Így készíts ketchupot!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...