Így süthetsz mennyei tökmagot sósan és édesen is

A tökmag rengeteg dologra jó: majszolhatjuk magában, rakhatjuk ételekbe ízfokozóként és díszítésként is, olcsó és könnyen elkészíthető, amelyből a legjobb természetesen otthon, a saját sütőnkben sülhet meg.

Őszinte vallomás, én életem első húsz évében egyáltalán nem ettem bolti, zacskózott tökmagot, egészen addig ugyanis kizárólag a nagymamám által készített, sütőben kisütött, és alaposan megsózott tökmagból voltam hajlandó enni.

Az otthoni sütőben is gyorsan elkészíthető, ráadásul sokkal finomabb, mint a bolti változat

A Mamáéknál ősszel és télen szinte kivétel nélkül mindig volt egy-egy nagy tálnyi tökmag a konyhában, az étkezőben és a nappaliban kikészítve, a frissen átsült magvakat pedig még forró állapotban csentük el a tepsiről, hogy mikor már egy kicsit is kihűlt, azonnal lehessen enni. Az a tökmag héjastól volt az igazi, a friss és kemény sós réteg olyan ízt adott neki, amit azóta egyetlen bolti változatban sem véltem felfedezni.

Tökmagot márpedig otthon is egyszerűen tudunk csinálni, ráadásul a házi változat sokkal-sokkal finomabb lesz, mintha a már előre elkészített állott és szikkadt bolti opciót választanánk.

Íme néhány tipp, amivel TE is könnyen elkészítheted az ősz egyik kedvenc rágcsálnivalóját:

A sós változat - sokféleképpen

  • A tök méretétől és a tökmag mennyiségétől függően készíthetjük sütőben, de akár egy serpenyőben is a tökmagot.
  • A tök felvágása után kézzel vagy egy nagyobb kanállal kapargassuk ki a magvakat. Ilyenkor rengeteg hús is odatapad a nyálkás magvakhoz, ezt bő vizes mosással tudjuk eltávolítani.
  • Ha ezzel a lépéssel készen vagyunk, egy konyhai papírtörlőkendőre fektessük le egy rétegben az összes magot, kicsit itassuk fel róla a vizet, és 20-30 percig hagyjuk száradni őket a papírtörlőn.
  • A sózás a legnehezebb feladat, itt ugyanis saját ízlésünkre kell hagyatkozni. Ha nagyon sósan szereted a tökmagot, akkor sütés előtt kell csak megsóznod, így lesz majd egy gyönyörű és intenzív ízű kérge a tökmag héjának.
  • Ha viszont a kevésbé sós változatot szeretnéd elkészíteni, nem kell kiszárítanod a tökmagot, mosás után áztasd be egy órára egy tál sós vízbe.

Máris több választásunk van ahhoz, hogyan folytassuk az elkészítést:

  • Ha fazékban szeretnénk elkészíteni, nem is kell megszárítanunk a magvakat, dobjuk be a lábosba, hintsünk rá sót (ha csak 3-4 marék tökmagunk van, és nem szeretnénk túl sósra, elég egy jó púpozott kanál sóval meghinteni, nagyobb mennyiségben duplázzuk meg a só adagját is), öntsünk annyi vizet az edénybe, hogy az éppen ellepje a magvakat, majd főzzük őket forrástól számítva 10 percig.
  • Melegítsük elő a sütőt 200-210 °C-ra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük át olívaolajjal, oszlassuk szét a tökmagot egy rétegben a tepsiben, majd pirítsuk kb. 20 percig a magvakat addig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Akár serpenyőben is készíthetünk kisebb adagokat vendégváráshoz. A serpenyőbe két kanál olajat öntünk, rátesszük a magvakat az olajra, szórunk rá két evőkanál sót, jól átforgatjuk az egészet, majd az előző megoldáshoz hasonlóan nagyon kevés vizet (25-30 ml) öntünk a magvakra. Folyamatos rázogatás mellett addig sütjük, míg egy kicsit meg nem duzzadnak és meg nem pirulnak a maghéjak.

Nagyobb mennyiséget sütőben érdemes elkészíteni, szárítás után a már említett módon, sütőpapírra terítsük ki a magvakat egy rétegben, sózzuk meg, és öntsük le kevés olajjal úgy, hogy az minden magot beburkoljon. Nagyjából 30-35 perc alatt készül el a házi pirított tökmag, de 5-10 percenként kevergessük át, hogy egyenletesen piruljon.

És ez még nem minden…

A tökmagot is ízesítheted, ha valami újdonságra vágysz: helyezzük a magokat egy lapos, jól megolajozott-vajazott sütőpapírral bélelt tepsibe! A magokra is csorgassunk egy kevés olvasztott vajat!

180 °C-ra előmelegített sütőben lassan, 30 perc alatt pirítsuk meg a magokat!
Miután elkészült, szórjuk meg a magokat ízesítőkkel, majd további 10-12 percig süssük!

Milyen ízesítőket szórhatunk a tökmagra? A parmezánnal elkevert fokhagymapor jó választás, csakúgy, mint a szerecsendióval, fahéjjal, őrölt gyömbérrel, szegfűborssal és barna cukorral feldobott fűszerkeverék.

A koriandermaggal, mexikói fűszerkeverékkel megbolondított verzió is isteni, csakúgy, mint a parmezánnal, rozmaring- és chiliporral készült változat.

Édességre vágysz?

Sütés előtt szórd meg a tökmagokat némi fahéjas cukorral! Az elkészült tökmag csodásan karamellizálódik, a fahéjtól egyszerre lesz enyhén pikáns és édes.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...