Gondtalan nyaralást szeretnél? - 7 tipp, hogy elkerüld az ételmérgezést

Nyáron különösen könnyű összeszedni egy hasmenős betegséget - ezekre figyelj oda a konyhádban, ha szeretnéd ezt megúszni!

Kánikulában sokkal nehezebb elkerülni azokat a helyzeteket, amikor romlott ételbe fut bele az ember. Ha biztosraakarunkmenni, hogy nem kapunk ételfertőzést vagy ételmérgezést a hőségriadóban, nem elég a gyanús balatoni lángosozókat és körúti gyrososokat elkerülni - ezeket a tippeket is érdemesmegfogadnunk.

A zöldségeket mindig alaposan mossuk meg!

Először is érdemes tisztázni, hogy mi okozza az ételmérgezést: az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok által termeltendotoxinok, vagyis mérgező anyagcseretermékek, amelyekre a szervezetünk igencsak rosszul reagál. A tünetek émelygés, hányás, hasmenés, hasfájás, szédülés, láz, rossz közérzet lehetnek. Ilyenkor az ételmérgezés nem fertőz, csak annak kell tartania tőle, aki elszenvedi.

Az ételmérgezéstől meg kell különböztetnünk az ételfertőzést: ezekben az esetekben kórokozók okoznak kellemetlen tüneteket, mint amilyen pl. a Salmonella is, a fertőzés pedig képes átterjedni másokra is.

Ezt a szaporodást nyáron, a hőségriadó kellős közepén nagyon nehéz megakadályozni.Alapszabály, hogy egy romlásra hajlamos ételt maximum két órán keresztül hagyjunk kinn szobahőmérsékleten, ha melegebb van, ez az idő is jócskán lerövidül: ilyenkor már az egy óra is elég necces, hiszenennyi idő kellpéldául aSalmonellabaktériumnak arra, hogy megtízszereződjön a száma az ételen. A másik leggyakrabban ételmérgezést okozó baktérium aStaphylococcus aureus,amelynek másfél órára van szüksége az elszaporodáshoz.

Érdemes tehát óvatosabbnak lenni a nagy melegben, ha nem szeretnénk a vécén tölteni a következő napokat. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy ne betegedjünk meg a veszélyzónában (4-60 Celsius-fok között) vígan szaporodó baktériumoktól.

1. Nézzünk utána, mely ételekre kell nagyon figyelni!

A rossz hír az, hogy az ételek jó része nagyon könnyen romlik, úgyhogy inkább legyünk pesszimisták, és ne hagyjuk kinn a melegben őket sokáig. A legproblémásabbak a húsok, halak, a főtt ételek, valamint az alacsony savtartalmú gyümölcsök. A szárazabb ételek biztonságosabbak, így a kenyér például kicsit jobban bírja a gyűrődést, a magas savtartalmú ételek pedig kifejezetten hőállóak.

2. Ne tegyük ki az ételeket közvetlen napfénynek!

Ha nincsenek fák a kertben, nem ez a megfelelő időszak a grillezésre, a közvetlen napfény ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy gyorsabban melegedjenek fel az ételek. Ilyenkor a korábban említett biztonságos egy óra is lerövidül, és sokkal hamarabb romlik minden, mint az árnyékban.

3. Mossunk kezet minél többször!

A káros baktériumok nemcsak az ételeken, hanem a mi kezeinken is tanyáznak, ezért nagyon fontos, hogy minél többször mossunk kezet (rendesen, szappannal). Ez főleg akkor igaz, ha nyers hússal vagy zöldségekkel dolgoztunk, mert erről a már megfőtt vagy megsült ételekre is visszajuthatnak a baktériumok, és feleslegesen növeljük rajtuk a mennyiségüket.

4. A salátát mindig mossuk meg!

A vágatlan zöldségeken is, de a vágott változatokon még inkább megtelepednek a kórokozók - különösen igaz ez az előre csomagolt változatokban. Ezek ugyanis rengeteg másik növénnyel kerülnek kapcsolatba, amelyekről nagyobb mennyiség juthat rájuk csomagolás előtt. Ezeket is mindig mossuk meg, mielőtt az asztalra rakjuk, és két óránál tovább még hűvösebb időben se hagyjuk a levegőn, mindenképpen tegyük be a hűtőbe!

5. Figyeljünk a bevásárlásra!

Ezen a ponton nagyon sokan elvérzünk: érdemes belekalkulálni a bevásárlásba azt is, hogy utána azonnal hazamegyünk-e, és nem vagyunk-e túl messze a lakástól. Ha ugyanis még egy ideig sétálgatunk a melegben, a megvásárolt ételek ugyanúgy megromlanak, mintha otthon tennénk ki őket a harminc fokban. Ha tudjuk, hogy bevásárlás után még nem tudunk azonnal hazamenni, érdemes hűtőzacskóval érkezni a boltba, ami meghosszabbíthatja az ételek élettartamát.

6. Mindig mosogassunk el mindent!

Még véletlenül se használjuk ugyanazt a vágódeszkát a húsnak, majd utána a saláta felszeleteléséhez, mert a húson lapuló baktériumok minden probléma nélkül átvándorolnak a zöldségekre is. Nyáron alapszabály, hogy minden használat után mosogassuk el az evőeszközöket, a tányérokat és a tálakat is, így mindig tiszta lappal kezdhetjük a következő fogást - szó szerint. Figyeljünk a konyharuhára is, hiszen ezen hemzsegnek a kórokozók, mossuk sokkal gyakrabban, mint hidegebb időben!

7. A kiolvasztás is trükkös

A hagyományos kiolvasztási módszerek nyáron nem működnek: ne tegyük ki a fagyasztott élelmiszert a melegbe, és ne is engedjünk rá meleg vizet, mert ahogy a fagyasztás felenged, már meg is kezdődhet a baktériumszaporodás. Inkább 24 órával a felhasználás előtt tegyük be a hűtőbe, és várjuk meg, amíg magától kiereszt a hidegben.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!