Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sportoló, életmódváltó barát, családtag? Ajándékozz nekik egészséget karácsonyra!

Egészséget ajándékoznál karácsonyra? Nem mindegy, hogyan teszed! Karácsonyi ajándékötletek rendszeresen sportolóknak és életmódváltóknak.

Szeretnél meglepni valakit egy sportos karácsonyi ajándékkal, de tanácstalan vagy? Amennyiben nem tudod eldönteni, hogy mi lenne hasznos számára, és egyáltalán örülne-e annak az ajándéknak, amit kitaláltál, akkor mindenképpen gondold végig alaposan az alábbi 3 pontot!

1. Milyen viszonyban van a sporttal akit szeretnél megajándékozni?

Nem mindegy, hogy egy olyan embernek szánsz sportszert, bérletet, ajándékutalványt, vagy bármilyen sporteszközt, aki imád sportolni, és ezért rendszeresen edz, vagy egy olyan embert szeretnél meglepni, aki még csak rövid ideje barátkozik a mozgás gondolatával.

Aki hobbira, kikapcsolódásra talált a mozgásban, és jó érzések kötik a sportolás gondolatához, szinte bármilyen eszköznek, bérletnek, ruhának örülni fog, aminek tényleg hasznát veszi. Nem igazán tudsz mellé fogni.

Nehezebb dolgod van azokkal az emberekkel, akik valamiért a szenvedéssel kapcsolják össze az edzést, és/vagy kontroll problémával küzdenek az étkezésben és az edzésben is. Ők könnyen zokon vehetik, ha például egy edzésbérlettel vagy bármi más mozgással, sportolással kapcsolatos ajándékkal lepik meg őket, mert egyből arra asszociálnak, hogy szeretteik szemében ők így nem elég jók, hogy csak még több terhet akarnak a nyakukba akasztani. Úgy érezhetik, hogy még szeretteik sem tudják teljesen elfogadni őket, miközben a legtöbbször szó sincs erről. Egyszerűen segíteni szeretnének, motiválni és jót tenni. Ettől függetlenül nem szabad megfeledkezni arról, hogy akármilyen jó szándékú is egy ajándék, ilyen helyzetben akár fordítva is elsülhet, ezért érdemes kétszer is átgondolni, mit ajándékozz, ha egészséges vagy sportos meglepetést szeretnél rejteni a karácsonyfa alá.

Persze vitathatatlan, hogy egy szép, divatos, fitness-felszerelés, vagy egy mindent tudó pulzusmérő óra is szuper ajándék, de ha valakit még lélekben nem tesz boldoggá az edzés gondolata, nem biztos, hogy igazán örül majd neki, ellentétben azzal, aki már érti és érzi, hogy miért jó neki a rendszeres sport. Fontos tehát, hogy jól ismerd a másik lelkivilágát, ha tudod, hogy érzékeny, és nehezen veszi rá magát az edzésekre, akkor inkább olyan ajándékot válassz, ami a motivációját erősíti: pl. egy jó könyvet, ami megmutatja, hogy igenis az álmokat meg lehet valósítani, vagy akár egy célkitűző foglalkozást, vagy munkafüzetet.

Persze nem kell mindig pénzben és vásárlásban gondolkodni, hiszen ajándékozni nem csak anyagi dolgokat lehet, hanem például időt is. Kevesen vannak, akik ne örülnének annak, hogy a párjuk vagy a gyerekeik egy kicsit leveszik a vállukról az otthoni teendőiket. Erre a célra akár szeretetkártyákat is lehet készíteni, amit a másik meghatározott időközönként beválthat egy kis plusz segítségre, vagy egy közös edzésre, vagy bármire ami segíti őt abban, hogy eredményesebb legyen a céljai elérésében. De jó ötlet az is, ha megleped őt egy különleges élménnyel, ami szintén a mozgáshoz köthető? pl. egy repülés a szélcsatornában (amihez egyébként komoly izommunka kell), egy barlangtúra, síelés, snowboardozás, vagy bármi más, ami különleges emléket jelent majd számára, de közben az izmait is használja. Így a mozgást már nem csak rossz élményekkel, rossz emlékekkel fogja összekapcsolni.

A felsoroltakon kívül erősítheted a másik motivációját úgy is, hogy csináltatsz neki egy saját törölközőt vagy kulacsot az edzésekhez, amire olyan szöveget vagy képet teszel, amiről tudod, hogy mozgás közben mindig jókedvre deríti majd, és motiválni fogja. Ez akkor lehet nagyon szép, és személyes ajándék, ha valaki már rendszeresen sportol, de még nehéznek, küzdelmesnek érzi, hogy hétről hétre eljusson az edzéseire. Ugyanilyen jó ajándék egy határidőnapló is, amit kiegészítesz, kedves, személyes üzenetekkel, vagy egy saját készítésű edzésnapló.

Kicsit más a helyzet akkor, ha valaki fanatikusan sportol, akár hobbi, akár profi szinten. Ebben az esetben, mindig érdemes megkérdezni, hogy pontosan mit szeretne, mert tapasztalataim szerint azok, akik tényleg szeretnek sportolni pontosan tudják, hogy mire van szükségük, ráadásul szinte mindent meg is vesznek maguknak, amire szükségük van, és amit még a pénztárcájuk is enged. Érdemes tehát puhatolózni náluk, és azt is megkérdezni, hogy pontosan milyen márkát szeretnének. Ez azért fontos, mert nagyon sok eszköz és sportruha valójában nem alkalmazható túl hatékonyan az edzéseken, és ezt azok, akik sokat edzenek már pontosan tudják. Így persze lehet, hogy nem lesz akkora a meglepetés, de legalább biztosan olyan ajándékot adsz majd, aminek örülni fog a másik. Amennyiben mégsem akarsz kérdezősködni, mert szeretnél mindenképpen meglepetést okozni, akkor válassz egy gyönyörű fitness ruhát, ha személyesebbet szeretnél, akkor egy vicces, vagy motivációs felirattal ellátott pólót, vagy ha nem tudod a méretét, akkor egy divatos, vagy akár egyéni mintával varratott sporttáskát, de egy masszázsbérletnek is nagyon fog örülni minden sportoló.

2. Mit sportol?

Mindig érdemes végiggondolni, hogy mit sportol a másik, vagy milyen sportokat szeret. Nagyon fontos, hogy az ajándék ahhoz a sporthoz kapcsolódjon, amit a másik már kipróbált és szeret, ellenkező esetben vagy haszontalannak érzi majd az ajándékot, vagy azt gondolhatja, hogy a másik terelni akarja valami felé, ami szintén rossz érzést válthat ki a másikban.

  • Kültéri edzéshez például szuper ajándék lehet egy hőtartó termosz, egy melegebb edzőcipő, egy jobb minőségű pulzusmérő óra, egy lépésszámláló vagy például kezdőknek, idősebbeknek túrázáshoz egy nordic walking bot.
  • Aki rendszeresen úszni jár, az valószínűleg örül egy szép fürdőruhának, egy vízálló pulzusmérő órának, egy úszószemüvegnek, egy saját névvel, logóval, becenévvel ellátott köntösnek, vagy például egy szaunabérletnek, de ha kicsit különlegesebb ajándékot szeretnél, akkor egy szaunaest is remek ajándék lehet.
  • A testépítés szerelmesei vélhetően örülnek egy nagyobb adag táplálékkiegészítőnek (persze ebből sem mindegy, melyiket választjuk), csuklószorítónak, edzőkesztyűnek, edzőtrikónak (akár személyre szabott felirattal), vagy kezdőknek egy egykezes súlyzószett (felszerelhető tárcsákkal) is remek ajándék lehet, de minden esetben érdemes utánajárni, hogy pontosan milyen minőségű, méretű termékre is van szüksége.
  • Univerzális, minden sportoló számára remek ajándéknak számíthatnak az instabil kiseszközök, mint például a fittball labda, amit nemcsak edzésre, de szék helyett is lehet használni, de nagyon jó választás lehet egy saját TRX is akkor, ha valaki már ismeri az eszközt és rendeltetésszerűen, jól tudja használni.

Kezdő sportolóknál, életmódváltóknál kerüld el az edzőtermi tagságot és a bérletet, különösen akkor, ha még van a másikon némi súlyfelesleg. Az ilyen ajándékokkal nagyon könnyű megbántani azt, akinek egyébként sincs elég önbizalma. Válassz helyette ajándékutalványt, amit akár edzésre akár más szolgáltatásra is felhasználhat, pl. masszázsra vagy wellnessre. Így meghagyod a lehetőséget arra, hogy ő döntse el, hogyan szeretne élni a lehetőséggel, és az öröm is garantált.

3. Mi a célja az edzésekkel?

Érdemes azt is végiggondolni, hogy akinek szeretnél örömet okozni, milyen célból sportol. Ez azért is nagyon fontos, mert bár általában a fogyást emelik ki, tapasztalatom szerint az embereknek ezen kívül (vagy e mellett) még rengeteg okuk van arra, hogy rendszeresen sportoljanak. Sokan szeretnének inkább izmot növelni, stresszt levezetni, egyedül lenni, meggyógyulni ilyen-olyan betegségekből, fájdalmat csökkenteni, hajlékonnyá válni, megtanulni táncolni, vagy koordinálni a mozdulataikat, versenyezni, önbizalmat növelni, sérülésekből felgyógyulni. Ezek mind-mind nagyon gyakori célok, és legalább olyan fontosak, mint a fogyás. Éppen ezért érdemes kideríteni, hogy mi a másik célja, és ehhez mérten kiválasztani a legmegfelelőbb ajándékot. Különösen hasznos pontosan képbe kerülni akkor, ha személyre szabott ajándékot szeretnél.

Olvasd el korábbi cikkeinket!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!