7+1 tipp, hogy olcsóbb legyen idén a karácsony

Ha téged is aggaszt az ünnepi költekezés, nem vagy egyedül. A következő tippekkel könnyen spórolhatsz idén karácsonykor.

Sokak számára a karácsony az év legnagyobb és egyben legdrágább ünnepe. Nemcsak az ajándékok és az ünnepi fogások, de a karácsonyfa, a díszek, dekorációs elemek, sőt még a magasabb energiafogyasztás is megdobja a decemberi kiadásainkat. Idén sokaknak kell spórolniuk karácsonykor, hiszen a magas élelmiszer- és rezsiárak mellett kevesebb dologra elég a pénzünk. Viszont nem kell, hogy a spórolás lemondással is járjon. Tudatos tervezéssel, alternatív megoldásokkal, konyhai trükkökkel egy spórolós karácsony is lehet tökéletes. 

7+1 tipp, hogy olcsóbb legyen idén a karácsony

1. Csinálj előzetes költségvetést

Ha nem szeretnénk, hogy hónap végén meglepetés érjen minket a bankszámlakivonatunkat nézegetve, tervezzük meg előre, hogy mire mennyit fogunk költeni az ünnepek alatt. Számoljuk ki, hogy mennyit szeretnénk és tudunk ajándékokra, ételre, italra, dekorációra szánni.

Írjunk előre bevásárló- és ajándéklistát és ne induljunk el vásárolni anélkül, hogy konkrétan tudjuk, miért megyünk. A tudatos vásárlás nemcsak a költségeket, de a felesleges ajándékokat és konyhai maradékokat is csökkenteni fogja.

2. Egyezzetek meg, hogy mennyiért vesztek egymásnak ajándékot

Ha ajándékvásárlás közben hajlamos vagy plusz dolgokat venni, csak azért, hogy ne tűnjön „kevésnek”, amit adsz, egyezz meg a családoddal, barátaiddal egy keretösszegben. Ha sokan ünnepeltek, húzzátok ki annak a családtagnak vagy barátnak a nevét, akit megajándékoztok és a többieknek valami kis aprósággal kedveskedj.

3. Légy őszinte

Ha úgy érzed, most nem fér bele az ajándékozás és a fényűzés, mondd el ezt őszintén a környezetednek. Beszéld meg a családoddal, hogy mi az, ami fontos nektek az ünnepek alatt és mi az, amin spórolni tudtok.

4. Spórolj a postaköltségen

A Covid alatt megszoktuk a házhoz szállítás kényelmét. Ha te is szoktál online oldalakról rendelni, nézz körbe, hogy honnan a legolcsóbb a szállítási díj, és ha tudsz, rendelj meg egy oldalról több mindent. Bizonyos összeg felett a legtöbb webshop ingyenesen szállít és még a környezetet is véded, ha nem kell ötször kijönnie a futárnak.

5. Törzsvásárlói kártyák

Ha te is lelkiismeretesen gyűjtöd a pontokat a törzsvásárlói kártyáidra itt az ideje, hogy beváltsd őket. Jó pár ezer forintot lehet spórolni a pontok beváltásával, ha pedig eddig nem volt szokásod a pontgyűjtés, kezdd el most, hogy jövő karácsonykor már fel tudd használni azokat.

6. Találj ki ajándékalternatívákat

Az ajándékok a legdrágább elemei a karácsonynak, főleg, ha boltban akarjuk megvenni őket. A kézzel készített ajándékok általában olcsóbbak és sokkal nagyobb eszmei értékük van. Ha nem szeretünk kézműveskedni, főzhetünk-süthetünk is valamit ajándékba, vagy akár likőröket is készíthetünk.

Élményt adni is mindig jó ötlet, egy közös túrázásra vagy épp ingyenes bébiszittelésre beváltható „kupon” személyesebb és olcsóbb ajándék, mint egy újabb könyv vagy üveg bor.

7. Ne vegyél új díszeket

Nagyon nehéz megállni, hogy amikor minden üzlet karácsonyi dekorációban úszik, ne vegyünk újabb csillagokat, szalagokat, fenyőfadíszeket. Pedig valószínűleg van épp elég dekorációnk otthon is. Nézzük át az elmúlt évek díszeit és használjuk újra azokat. Gyűjtsünk fenyőgallyat, tobozt és készítsünk abból ajtó- vagy asztaldíszt. Ha mindenképp vásárolni akarunk, olyasmit vegyünk, amire tényleg szükségünk van, és amit a következő évben újra fel tudunk majd használni.

+1 Emlékeztesd magad arra, hogy a karácsony nem az ajándékokról és a fényűzésről, hanem a szeretteinkről, az együtt töltött időről és a pihenésről szól.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Még több ötlet és tanács a készülődéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek