Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Karácsonykor általában mindenből kicsit többet készítünk és ha az év többi napján nem is, ilyenkor igyekszünk különlegesebb, drágább alapanyagokból főzni, gazdagabb, igazi ünnepi lakomákat rendezni. Idén azonban a legtöbben jobban meggondolják, mire mennyit költenek, kreatív ötleteket adunk a finom, de nem elszállós karácsonyi finomságokhoz.

Míg ünnepekkor megszokott, hogy nemesebb, drágább húsokat, különleges kiegészítőket használunk, minden fogás fényűző valamilyen módon, a hétköznapi alapanyagok többszörös árát látva jobb, ha alaposan átgondoljuk mire mennyit költünk idén. Van amin nem kell és érdemes spórolni, de ügyesen kalkulálva és megtervezve az ünnepi menüt úgy is jól spórolhatunk, hogy az ünnepi menü magasztosságán nem esik csorba.

Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Máj – milyet?

Az előételek terén gyakori ünnepi fogás valamilyen májas kóstoló, legyen az zsírjára sütött libamáj, libamájból készült pástétom vagy terrine. Mivel a liba mája a legdrágább és legkülönlegesebb májfajta, alaposan megkérik az árát. De ha idén hétköznapibb és jóval kedvezőbb árú májfélét választunk, jó recepteket találva azokból is készíthető különleges, ünnepi előétel. Használjunk a májhoz kiegészítőket: valamilyen bogyós gyümölcsöt, diót, szilvát aszalt formában vagy lekvárként. A máj pedig lehet csirke vagy kacsamáj, mindkettő ára alaposan alatta van a libáénak.

Diópótlás?

A mákos és diós bejgli és különféle diós sütemények természetesen akkor a legfinomabbak, ha valódi alapanyagokból készülnek, de mióta a dió ára még a szokottnál is magasabb nem feltétlenül eretnekség az egyszerűbb diós süteményeket dejóval készíteni, gondolunk itt az olyan kevert sütikre, kekszekre, ahol a dió inkább csak ízesítő kiegészítő elem.

Ahol a dió tényleg főszerepet kap, ott inkább ne spóroljunk, inkább készüljön egyféle diós süti, de az legyen tökéletes.

Mellé pedig jöhetnek a nem hagyományos, olcsóbb bejgliváltozatok is:

Ne maradjon felesleg

A spórolás ott kezdődik, hogy nagyon odafigyelünk a tervezésre – a leves és a főétel legyen egymáshoz hangolt, ha az ünnep másnapján például egy gazdag húslevessel kínáljuk a családot és a vendégeket, akkor a leveshús is kerüljön fel az asztalra, vagy egy része legyen átdolgozva. Ha tudjuk, hogy senki sem szereti a főtt húst, de például kedvelik a különféle kencéket, akkor a főtt húst késes aprítóval dolgozzuk el majd hagymával, fokhagymával és különféle fűszerekkel és egy kevés füstölt főtt sonkával, baconnel vagy tarjával gazdagítva finom húskrémet csinálhatunk belőle, ami az egyik előétel lehet. De majonézes alapú hússaláta is készülhet belőle a főételek mellé kínálva.

Kiegészítők

A kevesebb több, ez tényleg aranyszabály – nem baj, ha nem készül ötféle süti és mellé még torta is az ünnepekre.

Ha van egy viszonylag nagyobb sült hús, nem muszáj mellé még rántott ételeket is készíteni, helyette inkább csináljunk többféle köretet, amelyek között lehet klasszikus, laktató krumplis finomság, ráadásul többféle formában, püréként, hús mellett sülve vagy hercegnő burgonyaként elkészítve.

De a burgonya mellett készüljünk más, kedvező árú és finom zöldségköretekkel is, például sült tökkel, céklával, zellerrel – ezek mindegyike sokféle formában elkészíthető és nagyon jól színesítik a karácsonyi ételkínálatot.


Még több karácsonyi tartalom:

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek