Életed villámgyors sajtos makarónija 3 hozzávalóból, 1 fazékban

A sajtos makaróni önmagában is egy borzasztó egyszerű étel, ráadásul nagyon finom is. De mit szólnánk ahhoz, ha lenne egy még szimplább módszer, ami csupán három hozzávalót és egyetlen fazekat használ?

Az eddig ismert legegyszerűbb sajtos makaróni főtt tésztából és sajtos besamelből áll, amit nagyjából 40 perc alatt össze tudunk hozni. Persze van, akinek ez is már túl sok idő és macera, szóval ez a lenti módszer most abszolút nekik szól majd. Következzen a sajtos makaróni, amihez mindössze egy edény, három alapanyag, illetve minimális idő kell!

Életed villámgyors sajtos makarónija, 3 hozzávalóból, 1 fazékban

Minek külön megfőzni?

A tészta elkészítése során még akkor is „pazaroljuk” az időt, ha az egész 40 percig tart. Gondoljunk csak bele: külön fazékban, vízben kifőzzük a tésztát, majd egy másik edényben összehozzuk a besamelt, végül összekeverjük az egészet.

Mi lenne, ha megúsznánk az egészet egy fazékkal, amiből már csak ki kell merni a makarónit a tányérokba?

Hagyjuk a vizet, és főzzük meg a száraztésztát közvetlenül tejben. Így két legyet üthetünk egy csapásra: puhára főzzük a tésztát, és a belőle kifőtt keményítővel besűrítjük a „szószt”. Ezután már csak bele kell kevernünk a reszelt sajtot, és készen is áll a makarónink.

Az arany arányok

Ez mind nagyon szép és jó, de miből mennyi kell a tökéletes végeredményhez? Kezdjük azzal, hogy minden főre nagyjából 100-150 gramm tészta kell. A megfelelő mennyiségű tésztát tegyük egy nagy lábosba, majd öntsük fel addig tejjel, amíg teljesen el nem lepi.

Ezután öntsünk hozzá még egy ujjnyi tejet, hogy ne látszódjanak ki a kis tésztacsövek. Kezdjük el főzni közepes lángon, folyamatosan kevergetve. Vigyázzunk, mert könnyen odakap a tej miatt.

Látni fogjuk, hogy fogy a tej, és ha még nem elég puha a tészta, öntsük fel a fazék tartalmát. Így egy kicsit hagyatkoznunk kell az érzékeinkre, de sebaj, így is sokkal egyszerűbb recept ez, mint egy olyan, amiben a besamel miatt kell aggódni.

Ha már közeledünk a tökéletes puhasághoz, ne adjunk hozzá több tejet, és hagyjuk teljesen besűrűsödni a „szószt”. A végén ízesítsük és keverjük hozzá a reszelt sajtot is (ennek a mennyisége teljesen ránk van bízva, hiszen minél több, annál jobb, de számolhatunk nagyjából 50 grammal fejenként).

Sajt- és tésztaválasztás

Tésztából a legjobb a cső- vagy kagylótészta, mert ezek alaposan fel tudják venni a gazdag, krémes sajtos szószt. Mivel nem túl nagy darabok, gyorsabban megfőnek, nem kell annyit várni rájuk.

A sajt legyen valamilyen minőségibb trappista, ne a legolcsóbb gumiszerű fajta. Persze, ha épp van otthon, vagy szeretnénk adni kicsit a dologra, reszeljünk bele cheddart, edamit vagy más érettebb, félkemény és zsíros sajtot.

Gazdagíthatjuk a makarónit sajtok keverékével, esetleg baconnel vagy más tetszőleges extrával. Szinte hihetetlen, hogy ez a csodatészta ilyen gyorsan elkészül, nem?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Villámgyors konyhai megoldások, amikor nincs idő:

Címlapról ajánljuk

További cikkek