Vaskos, szaftos és őrülten sajtos szendvics tartja lázban Londont

Amit mi nemes egyszerűséggel sajtos-tejfölös tésztaként fogyasztunk, arra az amerikai válasz a mac ‘n’ cheese, vagyis a saját, vagy boltban kapható sajtszósszal nyakonöntött makaróni. London Camden városrészén, egy menő ételbárban emeltek a téten, és street fooddá varázsolták a sajtos makarónit. Nem, nem papírpohárba porciózva, hanem kovászos kenyérszeletek közé halmozva. A kalóriatartalomról jobb nem beszélni!

Megannyi történet és sikersztori szól a nagy amerikai kedvenc, a sajtos makaróni születéséről és népszerűvé válásáról: Thomas Jefferson szinte kampányolt a laktató fehérje- és szénhidrátforrás mellett, hiszen az államférfi kevés húst fogyasztott, és európai látogatásai során megismerkedett az olasz, a francia konyhával is. Ekkor szeretett bele a sajtos makaróniba, amit rengeteg sajttal fogyasztott.

Vaskos, szaftos mac ‘n’ cheese szendvics tartja lázban Londont

Egy kis makaróni-történelem

James Hamings, az államférfi rabszolgasorsú szakácsa, volt az első amerikai szakács, aki francia konyhában dolgozhatott, tréningezhetett. A legendák szerint itt tanulta meg a sütőben sült mac ‘n’ cheese prototípus receptjét, amit hazavitt a tengerentúlra.

Nos, ebből a tejjel, vajjal, többféle sajttal és szerecsendióval tökéletesített receptúrából a 21. század már csupán a tartósított, instant változatokat kapta: porból zacskóból, netán konzerves verzióban.

Az amerikaiak nagy százaléka sosem evett rendes, házi sajtos makarónit. Pedig természetesen lemossa a műcheddar sajtos, sebesen elkészíthető fajtákat.

Régi étel, modern köntösben

Ugorjunk most viszont Londonba, a Camden Market környékére, amit bőségesen elláttak házi, street foodnak készített mac ‘n’ cheese finomságokkal. Itt van rögtön például a The Mac Factory, ahol érlelt cheddarral és mozzarella keverékével készítenek hatféle poharas makarónit. Ha úgy tetszik, például harissával és karamellizált hagymával, vagy csilivel.

A vagány Brooklyn Café pedig még ezt is megfejlete, és a közelmúltban előállt a szédítően szaftos, kraftos mac ‘n’ cheese toastjaival. Nem szerénykedtek, a rengeteg minőségi sajttal készített alap makarónit vajon pirongatott kovászos kenyérbe halmozták, a lehetőségekhez mérten harapásbiztosra csomagolták és megmutatták a világnak, hogy mennyire szerethető ez a hibrid.

A hétfontos szénhidrátbomba nagy ötlet! Olyannyira, hogy a Marks and Spencer kávézóiban is elkezdték árulni az egyszerűbb, mezítlábasabb változatát, a camdeni házi változat után szabadon.

Forrásaink: via, via, via, via.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem mindennapi ételek és történetek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.