Sajt, az egészséges csemege

Tudatosan választva, és mértékkel fogyasztva, nemcsak nélkülözhetetlen kalciumforrás, hanem az egyik legkedveltebb csemege is. De mihez milyet kell enni?

Akkor most együnk, vagy ne együnk?

A kérdés természetesen költői – hiszen hogyan tudnánk pont a sajtról lemondani. A dietetikusok évek óta vitáznak rajta, de mi azt mondjuk, mindenképpen együnk! Amire ügyelnünk kell, csupán az, hogy milyen mennyiségben és minőségben vásároljuk és fogyasszuk.

A sajtok nagyrészt zsírból és sóból állnak, így nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőlük. Mivel azonban fontos kalcium- és fehérjeforrás, nem hagyhatjuk ki teljesen az étkezésünkből. Egy felnőtt napi fehérjeszükséglete 44 és 56 gramm között van.

NoSalty-tipp: Aki nem fogyaszt húst vagy nem szereti a tejet, a kieső fehérjeszükségletet nyugodtan pótolhatja sajtokkal – ha nem veti meg a többi fehérjeforrást, akkor ajánlott vele óvatosan bánni.

1000-féle van, melyiket is válasszam?

  • Levesekhez a keménysajtok, mint a cheddar vagy a Gruyére tökéletesen kehetnek, de ha egy zöldség- vagy húsalaplébe dolgozzuk bele, krémesebb lesz az eredmény, ha krémsajtot is teszünk hozzá.
  • Tésztaszószokhoz szintén a krémsajt illik, össze kell forgatni a roppanósra párolt zöldségekkel.
  • Ha hússal együtt, sütőben készítjük, akkor nehezebben olvadó, kemény típusú sajtot is választhatunk.
  • Salátákhoz, bruscettákhoz illenek a lágy sajtok, mint a mozzarella, a ricotta vagy az orda.
  • Gyümölcskrémekhez, tortákhoz az egyik legnagyobb kedvenc a mascarpone, az olaszok semleges ízű, nagyon zsíros krémsajtja.

Készítsd te, és olyan lesz, amilyennek szeretnéd!

És van az az eset, amikor csak úgy, élvezetből esszük a sajtot – nem alapanyagként, hanem kísérőként egy jó pohár bor mellé. Ebben az esetben meg tudjuk lepni a vendégeinket, ha saját készítésű borkorcsolyát tálalunk fel. Nincs szükségünk másra, mint jó minőségű házi tejre, oltóanyagra, és egy kis türelemre.

Még több sajtos recept itt >>

Címlapról ajánljuk

Borzongató musical a nyári hőségben: Rebecca a Szegedi Szabadtérin

Újabb nagyszabású, magával ragadó zenés előadást mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékok. Sylvester Lévay és Michael Kunze Rebeccája A Manderley-ház asszonyát, Daphne du Maurier bestsellerét álmodja musicalszínpadra. Béres Attila bemutatója azonban nemcsak a világhírű regény – vagy éppen a Hitchcock nevéhez fűződő filmfeldolgozás – rajongóinak tartogat izgalmas pillanatokat!

Hirdetés