Táplálkozással az Alzheimer-kór ellen

A társadalom idősödésével egyre többeket érint az Alzheimer-kór. Milyen táplálkozási szokások segíthetnek a megelőzésében?

Szeptember 21-én volt a Nemzetközi Alzheimer-világnap. Az Alzheimer-kórt először Alois Alzheimer ideggyógyász írta le 1907-ben. A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte a világnap megrendezését, Magyarország 2002-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Az Alzheimer-kór teljes gyógyulást ígérő gyógymódja egyelőre ismeretlen, de egyre több módszerrel lehet ellene küzdeni, többek között a táplálkozással is.

A betegség

Az Alzheimer-kór magatartásváltozással, a gondolkodás beszűkülésével és demenciával (elbutulás) járó kórkép. Az életkor előrehaladásával emelkedik a betegek száma, a 65 év felettiek kb 5%-át, míg a 80 év felettiek kb. 20%-át érinti. Magyarországon megközelítőleg 200 ezer beteg lehet, de pontos adat híján csak becsülni tudnak a szakemberek, mivel sokaknál diagnosztizálatlan marad a kór. A betegek száma járványszerűen emelkedik, hiszen a világ lakossága egyre idősebb lesz.

Olvastad már?

Gyors háziteszt a stroke megelőzéséhez!

Az Alzheimer-kór és a táplálkozás

A tudósok egyre több összefüggést találnak a kór kialakulása és a 2-es típusú diabétesz között. Az Alzheimer-kórt a cukorbetegség egy lehetséges változataként először (2008-ban) Suzanne de la Monte csoportja definiálta a szakirodalomban, ők nevezték 3-as típusú diabétesznek. A betegség hátterében a cukorháztartás zavara és a rá válaszként jelentkező gyulladásos állapot áll.

Biztos megoldás nincs a betegség megelőzésére, de segíthet ha az életünk során több figyelmet fordítunk az egészségünk megőrzésére mozgással, agytornával és persze táplálkozással.

Íme néhány tipp, amire megelőzésképpen érdemes odafigyelni!:

  • Az agyi, idegrendszeri működés aktivitásának fenntartásában omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően jelentős szerepe van a halfogyasztásnak.
  • A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban alapvető a zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő szerepe, antioxidáns-, vitamin és ásványi anyagtartalmuknak megfelelően szerepet játszhatnak a demencia megelőzésében is.
  • Tej- és tejtermékek fogyasztásával kielégíthető az idegrendszer működésében szerepet játszó kalcium, a foszfor és a magnézium szükséglet.
  • Szükséges a megfelelő D-vitaminbevitel is, amelyet a nyári napfény mellett vitaminpótlással biztosíthatunk a szervezetünknek.
  • Mérsékelt kávéfogyasztással is tehetünk az időskori elbutulás ellen, a teafélék fogyasztása pedig szintén antioxidáns tartalmuk miatt
  • És természetesen kerülendő a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás.

Címlapról ajánljuk

További cikkek