Táplálkozással az Alzheimer-kór ellen

A társadalom idősödésével egyre többeket érint az Alzheimer-kór. Milyen táplálkozási szokások segíthetnek a megelőzésében?

Szeptember 21-én volt a Nemzetközi Alzheimer-világnap. Az Alzheimer-kórt először Alois Alzheimer ideggyógyász írta le 1907-ben. A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte a világnap megrendezését, Magyarország 2002-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Az Alzheimer-kór teljes gyógyulást ígérő gyógymódja egyelőre ismeretlen, de egyre több módszerrel lehet ellene küzdeni, többek között a táplálkozással is.

A betegség

Az Alzheimer-kór magatartásváltozással, a gondolkodás beszűkülésével és demenciával (elbutulás) járó kórkép. Az életkor előrehaladásával emelkedik a betegek száma, a 65 év felettiek kb 5%-át, míg a 80 év felettiek kb. 20%-át érinti. Magyarországon megközelítőleg 200 ezer beteg lehet, de pontos adat híján csak becsülni tudnak a szakemberek, mivel sokaknál diagnosztizálatlan marad a kór. A betegek száma járványszerűen emelkedik, hiszen a világ lakossága egyre idősebb lesz.

Olvastad már?

Gyors háziteszt a stroke megelőzéséhez!

Az Alzheimer-kór és a táplálkozás

A tudósok egyre több összefüggést találnak a kór kialakulása és a 2-es típusú diabétesz között. Az Alzheimer-kórt a cukorbetegség egy lehetséges változataként először (2008-ban) Suzanne de la Monte csoportja definiálta a szakirodalomban, ők nevezték 3-as típusú diabétesznek. A betegség hátterében a cukorháztartás zavara és a rá válaszként jelentkező gyulladásos állapot áll.

Biztos megoldás nincs a betegség megelőzésére, de segíthet ha az életünk során több figyelmet fordítunk az egészségünk megőrzésére mozgással, agytornával és persze táplálkozással.

Íme néhány tipp, amire megelőzésképpen érdemes odafigyelni!:

  • Az agyi, idegrendszeri működés aktivitásának fenntartásában omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően jelentős szerepe van a halfogyasztásnak.
  • A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban alapvető a zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő szerepe, antioxidáns-, vitamin és ásványi anyagtartalmuknak megfelelően szerepet játszhatnak a demencia megelőzésében is.
  • Tej- és tejtermékek fogyasztásával kielégíthető az idegrendszer működésében szerepet játszó kalcium, a foszfor és a magnézium szükséglet.
  • Szükséges a megfelelő D-vitaminbevitel is, amelyet a nyári napfény mellett vitaminpótlással biztosíthatunk a szervezetünknek.
  • Mérsékelt kávéfogyasztással is tehetünk az időskori elbutulás ellen, a teafélék fogyasztása pedig szintén antioxidáns tartalmuk miatt
  • És természetesen kerülendő a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...