Irtó vicces megoldás a dinnyehéj komposztálására

Ha hajlasz a komposztálásra, mert zavar, ha a friss gyümölcsök és zöldségek héja a kukádban landol, akkor jó hírünk van a nyárkedvenc dinnye héjával kapcsolatban.

Ha szeretnél minél többet megtenni (saját lehetőségeidhez képest) azért, hogy fenntartható otthonod legyen, és amit tudsz, komposztálj is, akkor figyelj. A nyári szezonban sokunknál halmozódik fel a friss zöldségek és gyümölcsök héja – így a dinnyehéj is. Na de mit csináljunk a kemény zöld héjjal? Kidobjuk a szomorú kukába? Nem!

A Kertész Kertje Facebook-oldal igen praktikus posztokat oszt meg a házi kertápolással kapcsolatban, most például egy nemesen egyszerű ultra rövid videót töltöttek fel arról, hogyan kell komposztálni a kidobandó dinnyehéjat – írja a Sokszínűvidék.

Nem lőnénk le a poént, nézzétek meg:

Egy mondatban pedig a konklúzió: minden szerves anyag komposztálható, kivéve a diófa levele.

A nyári komposztálásról

  • Mivel nyár van és meleg, sőt, nem ritkán kánikula, a legjobb, ha félárnyékos, szélvédett helyre tesszük a komposztáló ládánkat, hogy ne száradjon ki egyből a direkt napsütésben.
  • Ha a komposztot letakarjuk egy rothadásgátló lég- és vízáteresztő fóliával, két legyet üthetünk egy csapásra: nagy nyári esőzéseknél elkerülhetjük vele az átázást, a forró napokon pedig csökkenthetjük a párolgást.
  • Mivel szárazság van (idén egyelőre a nyári viharok és esők is elkerültek minket), a komposzt kiszáradhat, mikroorganizmusai pedig ilyen esetben nem működnek megfelelően. Szóval locsoljuk!

Még több trükk:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek