Cukkinidetektor – Innen tudhatod, hogy romlott a zöldség

Ugyan a cukkini belsejébe nem látunk bele, mégis meg lehet állapítani, hogy romlott zöldséggel van-e dolgod. Mindjárt el is áruljuk neked a titkot!

Sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a cukkininek is nyáron van szezonja, ilyenkor mindenhol frissen illatoznak a leszedett cukkinik. Azonban résen kell lenni, mert hiába vettél a piacon friss, ropogós egyedeket, ha aztán nem készíted el időben! Ha kételyek merülnének fel benned a cukkinid állapotát illetően, akkor az alábbi módokon könnyen kiderítheted, hogy még jó-e vagy már megromlott és a komposztban a helye.

Mutatjuk, mi lehetnek a jelek

Honnan tudod, hogy megromlott a cukkini?

Ennek a kérdésnek az eldöntéséhez az érzékszerveidre lesz szükség, ugyanis romlott cukkini gumiszerű vagy nyálkás tapintásúvá válik. Lehet, hogy furcsa szaga lesz, és sötét vagy homályos penészes foltok jelennek meg rajta. A romlott cukkini belseje törtfehér vagy barnás színű lehet, szálas, pépes hússal és nagy, kemény magvakkal.

Hogyan állapítható meg, hogy jó-e még a cukkinid?

A friss cukkinit fényes, feszes zöld héjáról lehet felismerni, amely mentes mindenféle a penészes folttól, ráncoktól vagy elszíneződésektől. A cukkininek sima tapintásúnak kell lennie. A cukkini kiválasztásakor ügyelj arra, hogy a szárvégek épek legyenek.

Az optimális íz érdekében keress körülbelül 15 cm-es vagy annál kisebb cukkinit. Kerüld a benyomódott vagy megvágott cukkinit, mivel ezek a sérülések felgyorsíthatják az öregedési folyamatot. A friss cukkini belül fehéres húsú, esetleg enyhén sárga vagy zöld színezetű, apró, zsenge magvakkal.

Meddig áll el a cukkini?

A friss cukkini szoba-hőmérsékleten két-három napig, hűtőben pedig akár egy hétig is eláll. Ha egy hét alatt nem jutsz el oda, hogy valamilyen receptben feldolgozd a cukkinit, akkor blansírozást követően fagyaszd le, így akár három hónapig is tudod tárolni!

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.