5 kreatív módszer, hogy növeld a rostbeviteled

Odafigyelünk arra, hogy elegendő fehérjét együnk, minél kevesebb cukrot fogyasszunk és lehetőleg változatosan táplálkozzunk. A rostbevitelre azonban nem fordítunk kellő figyelmet.

Élelmi rostoknak a táplálékban lévő, nem emészthető szénhidrátokat nevezzük. Bár furcsának tűnhet, hogy valami, amit nem tudunk energiaként hasznosítani, fontos része a táplálkozásunknak, valójában a rostok elengedhetetlenek az egészséges bélműködéshez. 

Az élelmi rostok alapvetően két csoportra oszthatók: a vízben oldódó oldható rostokra, amelyek a koleszterinszint szabályozásában és a vércukorszint stabilizálásában játszanak szerepet, illetve a vízben nem oldódó, oldhatatlan rostokra, amelyek segítik az étel táplálékrendszerben való mozgatását, és támogatják az emésztést. Egy átlagos felnőttnek naponta kb. 25-30 gramm rostot kellene bevinnie naponta. A zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és magvak a fő rostforrásaink, ezekből azonban sokszor nem eszünk eleget.

Most összeszedtünk néhány olyan egyszerű, de nagyszerű módszert, amivel könnyen lehet növelni a rostbevitelünket! Katt a képre!

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek