Élelmi rostoknak a táplálékban lévő, nem emészthető szénhidrátokat nevezzük. Bár furcsának tűnhet, hogy valami, amit nem tudunk energiaként hasznosítani, fontos része a táplálkozásunknak, valójában a rostok elengedhetetlenek az egészséges bélműködéshez.
Az élelmi rostok alapvetően két csoportra oszthatók: a vízben oldódó oldható rostokra, amelyek a koleszterinszint szabályozásában és a vércukorszint stabilizálásában játszanak szerepet, illetve a vízben nem oldódó, oldhatatlan rostokra, amelyek segítik az étel táplálékrendszerben való mozgatását, és támogatják az emésztést. Egy átlagos felnőttnek naponta kb. 25-30 gramm rostot kellene bevinnie naponta. A zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és magvak a fő rostforrásaink, ezekből azonban sokszor nem eszünk eleget.
Most összeszedtünk néhány olyan egyszerű, de nagyszerű módszert, amivel könnyen lehet növelni a rostbevitelünket! Katt a képre!
Még több életmódcikk itt: