Ősszel a rizskoch is sütőtökös lesz, mindenki nagy örömére

Néha úgy tűnik, mintha ősszel minden étel sütőtökössé válna: a kávék, a krémlevesek, a tésztaételek, a sütemények és még sorolhatnánk. Tegyük a rizskochot is ennek a tökös társaságnak a részévé, isteni lesz!

A rizskoch egy egész éves desszert, nincs kifejezetten szezonhoz kötve, azonban ez nem jelenti, hogy ne tehetnénk szezonálissá. Az őszi ízekkel nemcsak nagyszerű, de egyszerű is játszani: megannyi különböző ételbe belecsempészhetjük az évszak legjavát. Most a rizskoch kapott egy sütőtökös csavart, a végeredményt pedig inkább hagyjuk magáért beszélni.

A sütőtökös rizskoch receptjéért kattints a képre!

Sütőtökpürét mindenkinek!

A sütőtököt legegyszerűbben úgy helyezhetjük el desszertekben, ha megsütjük, majd a húsát leturmixoljuk, és az így kapott narancssárga pürét adminisztráljuk a masszába, tésztába vagy krémbe.

Ennél a rizskochnál is megtehetjük ezt: a tejberizses alaphoz keverhetjük a tököt, a tojásokkal együtt.

Mivel a sült tök jelentős extra mennyiséget jelent a tésztában, ezért csökkentenünk kell a tojássárgáják számát, nehogy túl lágy masszát kapjunk. Fehérjéből azonban több kell, mert az biztosítja a légies, könnyed állagot.

Fűszeresen az igazi

Vannak fűszerek, amelyek mindig együtt járnak a sütőtökkel: ezek nemcsak felhangosítják az aromáját, de kellemes, őszi hangulatot is adnak az egész édességnek, így kár lenne kihagyni őket. Használjunk fahéj, szegfűszeg és szerecsendió szentháromságát.

A sütőtökös rizskoch receptjéért kattints a képre!

Tejszínhabbal koronázva

Klasszikus formájában a rizskoch valamilyen lekvárral és porcukorral érkezne elénk a tányérra, azonban jelen esetben ez nem a legtalálóbb tálalási lehetőség. Helyette inkább kanalazzunk fahéjas tejszínhabot a kockákra, ezzel még tovább fokozva az élvezeteket.

Készítsünk sütőtökös rizskochot!

Hozzávalók a rizskochhoz:

200 g rizs, 800 ml tej, 200 ml víz, 1 tk vanília, 5 db tojásfehérje, 3 db tojássárgája, 300 g sütőtökpüré, 50 g porcukor, 2 tk fahéj, 0.5 tk szegfűszeg, 0.5 tk szerecsendió, 1 ek vaj, 2 ek zsemlemorzsa

Hozzávalók a tejszínhabhoz:

300 ml habtejszín, 1 ek porcukor, 2 tk fahéj

A sütőtökös rizskoch receptjéért kattints a képre!

A rizst főzzük teljesen puhára a tej és a víz keverékében. A főzés elején adjuk hozzá a vaníliát is, hogy alaposan átjárja az íze a rizst. Ha kész, a tejberizst vegyük le a tűzről, és hagyjuk a fedő alatt, konyharuhával letakarva állni 5 percet, hogy jobban megszívja magát.

Közben válasszuk szét a tojásokat, és a sárgájákat keverjük simára a hideg sütőtökpürével, porcukorral és a fűszerekkel. A fehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval.

A kissé kihűlt tejberizst keverjük el a tökös keverékkel, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot is. Öntsük kivajazott, morzsázott sütőedénybe, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig. Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.

A sütőtökös rizskoch receptjéért kattints a képre!

A tálaláshoz verjük fel a tejszínt a porcukorral és a fahéjjal. Kanalazzunk belőle a langyos rizskochra, így tálaljuk.

A sütőtökös rizskoch teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az őszi finomságokat is készítsd el otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek