Ezért nem kötelező leöblítened a barna rizst

Megoszlanak a vélemények, hogy le kell-e öblíteni a rizst főzés előtt vagy sem, de ahogy sok esetben, az igazság valahol a kettő között van. Van, aki szerint mindenképpen ajánlatos, de olyan is akad, aki szerint rizstípusfüggő és ételfüggő. Napi Tippünkben eláruljuk, mikor nem muszáj átmosnod főzés előtt a barna rizst.

Bár egy rendkívül egyszerű köretről van szó, és valószínűleg több millió adag rizs kerül az emberek tányérjaiba nap mint nap világszerte, elkészíteni már korántsem gyerekjáték. A számos buktató közül, ami felmerülhet rizsfőzésnél, az egyik, hogy szükség van-e az alapanyag átöblítésére felhasználás előtt. A rövid válasz: nem mindig. Egyes rizsfajták esetében előnyös főzés előtt átmosni, viszont sok különböző fajta rizs létezik, amelyek másféle bánásmódot igényelnek.

A legjobb példa erre a barna rizs: alapvetően tényleg ajánlott a rizst megmosni főzés előtt, a barna rizs kivételt képez ez alól!

Ezért nem kötelező leöblítened a barna rizst

Fehér társával ellentétben a barna rizsnél a korpa (az ehető rizsszem külső rétege) és a héj (a rizsszem héja) érintetlen marad.

Mivel a rizsszemek rendelkeznek ezzel a védőburkolattal, a mag felszínén nincs annyi szabad keményítő, amit le lehetne mosni.

Ha tehát azon kapnád magad, hogy elfelejtetted átmosni a barna rizst, és ezért aggódsz, hogy biztosan ragadós-csomós lesz a végeredmény, akkor megnyugtatunk: jó eséllyel nem lesz belőle semmi baj.

Vedd figyelembe a használt barna rizs fajtáját és az elérni kívánt eredményt!

Bármit is főzöl, az előkészítés attól függ, hogy mit szeretnél kapni a végén. A barna rizsnek különböző fajtái vannak, köztük a rövid, a közepes, a hosszú szemű, illetve a barna basmati rizs, amelyek mérete, íze, textúrája és főzési arányai eltérőek.

A rövid szemű rizs általában öblítéstől függetlenül összetapad, míg a hosszú szemű rizs hajlamosabb a főzés után is különálló szemekben maradni.

Tehát, ha izgulsz a barna rizs főzésekor, az aggodalomra okot adó dolgok listáján a mosás a végére kerül. Sokkal fontosabb a helyes víz-rizs arányra és a főzési időre odafigyelni, hogy megakadályozd a rizsszemek összetapadását!

Figyelem, az, hogy nem mosod át a barna rizst, még nem garancia arra, hogy nem fog összeragadni!

Egyes fajták természetesen ragadósabbak, de a barna rizs védőrétegének köszönhetően nem kell aggódnod, hogy csomós lesz, feltéve, hogy nem főzöd túl. Emellett a fent említett változók, a rizsszemek mérete vagy a víz mennyisége szintén befolyásolhatják, milyen rizst tudsz majd tálalni.

Forrásunk volt.


Még több rizsa:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...