Tényleg más rizst érdemes használni a desszertekhez?

A tejberizs, a rizskoch vagy rizspuding mind viszonylag egyszerű édesség, mégis nagyot szól az összes, ha a tányérra kerül. Kérdés, hogy ez vajon minek köszönhető: a rizs fajtájának vagy az elkészítésnek/összetevőknek?

Szinte mindennapos szereplő konyháinkban a rizs, ráadásul zseniális sokszínűség jellemzi a gabona felhasználhatóságát. A köretek és rakott ételek mellett rizsdesszerteket is készíthetünk belőle: krémes tejberizst, légies felfújtat vagy karamellizáltra sült pudingot. Sokan ezeknél is ugyanazt a rizsfajtát használjuk, mint amit a sós főételeknél, annak ellenére, hogy az édességeknek teljesen más igényei vannak. Legalábbis állítólag: nézzük meg, tényleg másfajta gabonára van-e szüksége a rizsdesszerteknek!

Tényleg más rizst érdemes használni a desszertekhez?

Mitől lesz igazán finom egy rizsdesszert?

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, milyen rizsre lesz szükségünk a desszertekhez, először meg kell határoznunk, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek ezeket az édességeket oly’ szimpatikussá teszik.

Hiszen ezek a tulajdonságok nagyrészt a felhasznált rizs fajtájának köszönhetők.

Mert amilyen hasonlónak tűnnek, mégsem ugyanolyanok a különböző fajták: az „A”-rizs, a basmati, a jázmin, a kerekszemű vagy az arborio mind-mind saját egyéniség, eltérő ízekkel és textúrákkal.

Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a rizsdesszertek egyik legfontosabb tulajdonsága a krémes állag: a tejberizs ettől lesz olyan ellenállhatatlan, és tekintve, hogy a rizskoch alapját is ez adja, mindkét recepthez hasonló rizsre lesz szükségünk. Egy olyan fajtára, ami nagymértékű krémességet képes produkálni.

Miben más a rizsdesszertek elkészítése?

Az sem mindegy, milyen módon főzzük meg a felhasznált rizst: ha egyszerű köretet készítünk, sima párolást vetünk be. Ezzel szemben a tejberizsnél inkább a rizottóhoz hasonlatos lassú, fokozatos kevergetés ajánlott – szintén azért, hogy a szemekben lévő keményítőt lassan, fokozatosan oldjuk ki, ezzel is krémesebbé téve az állagot.

Akkor mégis milyen rizs kell a rizsdesszertekbe?

A fentieket figyelembe véve nagyon úgy tűnik, hogy számít, milyen rizst használunk a desszertek esetében: ha ennyire specifikus igényekkel rendelkeznek, és még az elkészítésük is eltérő mozzanatokat kíván, jobb, ha nem „B”-rizsből készítjük őket.

A legjobb, ha rizottó- vagy kerekszemű rizst használunk az édességekhez, ezekben ugyanis több a keményítő, ami végső soron krémesebb, gazdagabb állagot eredményez. Ráadásul a szemek is apróbbak, ami kellemesebb textúrát ad minden harapásnál.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne működne a rizskoch- vagy tejberizsrecept, ha másféle gabonából főzzük – egyszerűen ne számítsunk olyan tökéletes végeredményre, ha eltérünk a fenti típusoktól.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...