Az ok, ami miatt ne fagyasszuk le a főtt tésztát és rizst

Számos készétel és alapanyag alkalmas arra, hogy a fagyasztóban tároljuk, ha épp nem tudjuk az egészet elfogyasztani – a készre főzött rizs és a tészta azonban nem tartozik ezek közé.

A fagyasztás remek módszer az élelmiszerek tartósítására, de azokra a napokra is felkészülhetünk vele, amikor épp nincs időnk a konyhában bíbelődni – ilyenkor egy egyszerű felolvasztással és újramelegítéssel már készen is vannak a házias fogások. Ez persze nagyon kényelmes, de nem minden esetben alkalmazható: a rizzsel és tésztával készült ételeket például nem tudjuk lefagyasztani. Ezeket ugyanis a fagyasztás inkább tönkreteszi, semmint tartósítja.

Az ok, ami miatt ne fagyasszuk le a főtt tésztát és rizst

Miért nem alkalmas a főtt rizs a fagyasztásra?

A fagyasztással nemcsak a főtt rizs állagát befolyásoljuk, de a gyakorlat még élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvet. Az egyik elsődleges probléma az, hogy a fagyasztás miatt a rizs túlságosan szárazzá és szemcséssé válik. A főzés során ugyanis a szemek magukba szívják a vizet, amitől puhává és omlóssá válnak. A fagyasztás megbontja ezt a kényes egyensúlyt, mivel a rizsszemekben lévő víz jégkristályokat képez, amelyek kárt tesznek a szemek szerkezetében. Felolvasztáskor tehát a rizs jó eséllyel kiszárad, elveszti kellemes állagát, így az elfogyasztása már nem lesz olyan élvezetes.

Ezenkívül a fagyasztás bakteriális problémákat is felvethet. A rizsben, ha nem megfelelően főzik és hűtik, megtelepedhet a Bacillus cereus, egy baktérium, ami ételmérgezést okozhat. A veszély abban rejlik, hogy a fagyasztás nem pusztítja el ezeket a baktériumokat, sőt: inkább olyan környezetet teremthet, ahol a rizs felengedése után tovább szaporodhatnak. Így előfordulhat, hogy amikor a fagyasztott rizst újramelegítjük, nem kap elegendő hőt ahhoz, hogy elpusztuljanak ezek a baktériumok.

Mi a helyzet a tésztával?

Az elsődleges probléma az, hogy a tészta pépes és ezáltal nem túl étvágygerjesztő lesz, miután lefagyasztjuk, majd felengedjük. Ez az állagváltozás azért következik be, mert a tészta búzából készül, ami magába szívja a vizet, és főzés közben kitágul. A fagyasztás a rizshez hasonlóan jégkristályok kialakulásához vezet a tésztában, ami károsítja a tészta szerkezetét. Felolvasztáskor a tészta felesleges vizet bocsát ki, ami pépes állagot eredményez, így nem lesz meg benne a frissen főtt tészta al dente jellege.

Sőt, ha a tésztát a hozzá való szósszal együtt tettük el, akkor más problémákkal is szembesülhetünk. A tejszínalapú szószok szétválhatnak, a paradicsomalapú szószok pedig vizesek lesznek, ami tovább rontja az ételünk minőségét.

De akkor hogyan tároljuk őket?

A rizs esetében a legjobb gyakorlat, ha főzés után gyorsan lehűtjük, és légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben tároljuk. Ez a módszer segít megakadályozni a baktériumok elszaporodását és nedvesen tartja a rizst. Így néhány napon belül még alkalmas arra, hogy újramelegítsük és elfogyasszuk. Az újramelegítéshez egyszerűen öntsünk rá egy kevés vizet, tegyük a mikrohullámú sütőbe, vagy gőzöljük meg a tűzhelyen.

Ha tésztáról van szó, akkor szintén légmentesen záródó edényben kell tárolnunk, enyhe olajbevonattal, amivel megakadályozhatjuk, hogy összetapadjanak és túlságosan kiszáradjanak a darabjai. Ha újra szeretnénk belőle fogyasztani, rövid időre merítsük forrásban lévő vízbe, így visszakaphatja az állagát. Ezenkívül ajánlatos a tésztát és a szószt külön tárolni, ha lehetséges, és közvetlenül a tálalás előtt kombinálni, hogy a lehető legjobb állagot és ízt kapjuk.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tartalom itt:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...