Az ok, ami miatt ne fagyasszuk le a főtt tésztát és rizst

Számos készétel és alapanyag alkalmas arra, hogy a fagyasztóban tároljuk, ha épp nem tudjuk az egészet elfogyasztani – a készre főzött rizs és a tészta azonban nem tartozik ezek közé.

A fagyasztás remek módszer az élelmiszerek tartósítására, de azokra a napokra is felkészülhetünk vele, amikor épp nincs időnk a konyhában bíbelődni – ilyenkor egy egyszerű felolvasztással és újramelegítéssel már készen is vannak a házias fogások. Ez persze nagyon kényelmes, de nem minden esetben alkalmazható: a rizzsel és tésztával készült ételeket például nem tudjuk lefagyasztani. Ezeket ugyanis a fagyasztás inkább tönkreteszi, semmint tartósítja.

Az ok, ami miatt ne fagyasszuk le a főtt tésztát és rizst

Miért nem alkalmas a főtt rizs a fagyasztásra?

A fagyasztással nemcsak a főtt rizs állagát befolyásoljuk, de a gyakorlat még élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvet. Az egyik elsődleges probléma az, hogy a fagyasztás miatt a rizs túlságosan szárazzá és szemcséssé válik. A főzés során ugyanis a szemek magukba szívják a vizet, amitől puhává és omlóssá válnak. A fagyasztás megbontja ezt a kényes egyensúlyt, mivel a rizsszemekben lévő víz jégkristályokat képez, amelyek kárt tesznek a szemek szerkezetében. Felolvasztáskor tehát a rizs jó eséllyel kiszárad, elveszti kellemes állagát, így az elfogyasztása már nem lesz olyan élvezetes.

A legszaftosabb bácskai rizses hús

A tökletesen szaftos bácskai rizses hús titka a megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékon, illetve az azon készült pörköltalapon múlik. Persze a legfinomabb és legjobb állagú a ...

Fűszeres rizses hús

Ezzel a kajával a maradékoknak adhatsz új életet! Mehet bele a rizs, a sült hús, bármilyen zöldség, sőt még savanykás gyümölcs is. A fűszerezés is rajtatok áll, viszont ezt a ...

Ezenkívül a fagyasztás bakteriális problémákat is felvethet. A rizsben, ha nem megfelelően főzik és hűtik, megtelepedhet a Bacillus cereus, egy baktérium, ami ételmérgezést okozhat. A veszély abban rejlik, hogy a fagyasztás nem pusztítja el ezeket a baktériumokat, sőt: inkább olyan környezetet teremthet, ahol a rizs felengedése után tovább szaporodhatnak. Így előfordulhat, hogy amikor a fagyasztott rizst újramelegítjük, nem kap elegendő hőt ahhoz, hogy elpusztuljanak ezek a baktériumok.

Mi a helyzet a tésztával?

Az elsődleges probléma az, hogy a tészta pépes és ezáltal nem túl étvágygerjesztő lesz, miután lefagyasztjuk, majd felengedjük. Ez az állagváltozás azért következik be, mert a tészta búzából készül, ami magába szívja a vizet, és főzés közben kitágul. A fagyasztás a rizshez hasonlóan jégkristályok kialakulásához vezet a tésztában, ami károsítja a tészta szerkezetét. Felolvasztáskor a tészta felesleges vizet bocsát ki, ami pépes állagot eredményez, így nem lesz meg benne a frissen főtt tészta al dente jellege.

Szaftos caprese tészta

Az olasz caprese szó általában a bazsalikom, paradicsom és mozzarella hármas jelenlétére utal: ismertebb verziója a caprese saláta, ami rétegezett, hideg előételként jelenik meg az ...

Sőt, ha a tésztát a hozzá való szósszal együtt tettük el, akkor más problémákkal is szembesülhetünk. A tejszínalapú szószok szétválhatnak, a paradicsomalapú szószok pedig vizesek lesznek, ami tovább rontja az ételünk minőségét.

De akkor hogyan tároljuk őket?

A rizs esetében a legjobb gyakorlat, ha főzés után gyorsan lehűtjük, és légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben tároljuk. Ez a módszer segít megakadályozni a baktériumok elszaporodását és nedvesen tartja a rizst. Így néhány napon belül még alkalmas arra, hogy újramelegítsük és elfogyasszuk. Az újramelegítéshez egyszerűen öntsünk rá egy kevés vizet, tegyük a mikrohullámú sütőbe, vagy gőzöljük meg a tűzhelyen.

Ha tésztáról van szó, akkor szintén légmentesen záródó edényben kell tárolnunk, enyhe olajbevonattal, amivel megakadályozhatjuk, hogy összetapadjanak és túlságosan kiszáradjanak a darabjai. Ha újra szeretnénk belőle fogyasztani, rövid időre merítsük forrásban lévő vízbe, így visszakaphatja az állagát. Ezenkívül ajánlatos a tésztát és a szószt külön tárolni, ha lehetséges, és közvetlenül a tálalás előtt kombinálni, hogy a lehető legjobb állagot és ízt kapjuk.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tartalom itt:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...