Reggelizz úgy, mint...

Egy hosszúra nyúló hétvégi reggelinél nincs jobb! De ezen a hétvégén próbálj ki valami újat - francia, olasz, angol vagy amerikai reggelit. Megmutatjuk, hogyan csináld!

A mi megszokott magyar reggelink is nagyon változatos tud lenni: ki a péksüteményre, ki a szendvicsre, ki meg egy jó hagymás-kolbászos rántottára esküszik. Hétköznap - sajnos - gyakran csak bekapunk valamit munkába menet, de a hétvégén próbáljuk megadni a módját! Sőt, ha előre felkészülünk rá, némi dekorációval és egy tipikus reggelivel majdnem olyan lesz, mintha elutaztunk volna! És ha fizikálisan a saját konyhánkban eszünk is, a szürke hétköznapokból való kimozdulást gyakran egy ilyen kis apróság is elősegíti!

Irány Párizs!

Ez akkora klisé, hogy szinte fáj leírnom - mindazonáltal kihagyhatatlan, hiszen a francia reggeli jelképét, a croissant-t a világ minden táját megvehetjük. Bár ez a francia reggeli legismertebb fogása, koránt sem csak ezt teszik az asztalra, a hangsúly a péksüteményen, és természetesen a kávén van. A croissant mellett nagy kedvenc a pain au chocolat, a leveles tésztából készült, csokoládéval töltött párna, a nálunk is ismert pálmalevél, vagy a breton specialitás, a kouign aman. Szintén nagy kedvenc a brioche, ami a mi briósunkkal ellentétben kalácsot jelent, és amit, akárcsak a croissant-t, vaj nélkül, lekvárral megkenve vagy kávéba mártogatva fogyasztanak. A pár perces munkát igénylő pain perdue eredetileg a szegények reggelije volt, de mióta a száraz kenyeret felcserélte a kalács, és csoki is került a rétegek közé, valahogy mindenki megszerette. Van, aki nem csap ekkora faksznit, egy egyszerű, ropogós héjú, friss baguette-el, sok vajjal, és tejes kávéval ünnepli a reggelit. Az amerikainak minősített zabkása pedig kifejezetten régi és népszerű reggelinek számít Elzászban. Ha franciás reggelire vágyunk, vegyük meg a lehető legjobb minőségű pékárut a felsoroltak közül - vagy készítsük el magunk, így tuti a minőség - , tegyünk be egy Edith Piaf cd-t, és beszélgessünk közben hosszasan!

Az angol reggelihez bőségben csak az amerikai fogható - és a mezőnybe beleszámoltam a magyar disznóvágós reggelit is! Igaz ugyan, hogy az átlagos, hétköznapi reggeli általában csak egy kis cukros-ropogós, nem túl egészséges gabonapehelyből, és kávénak nevezett, fél liter, kávéra halványan emlékeztető löttyből áll, de hétvégén az amerikaiak is szeretik megadni a módját, mégpedig brunch formájában. A brunch amolyan ráérős, meleg ételes tízórai, és annyira odavannak érte, hogy egy-egy, a brunchjáról híres étterem előtt másfél órát is képesek várni. És hogy mit esznek ilyenkor? A gabonapehely itt is helyet kap tejjel vagy joghurttal és gyümölcsökkel, jöhet a bagel is, a lyukas közepű, jiddis eredetű péksütemény, melynek "legbrunchosabb" változata a krémsajtos-lazacos. A rántotta vagy a tükörtojás is gyakori vendég, attól függően, hogy milyen nemzetiségűnek akarják eladni, kerülhet bele a prosciuttótól, a spárgán és a feta sajton át az olívabogyóig minden. Egyik kedvenc tojásos reggeli fogásuk az Eggs Benedict, a sonkás-tojásos pirítós hollandi mártással, a legnépszerűbb fogás pedig természetesen a sütőporral dúsított amerikai palacsinta, juharsziruppal vastagon meglocsolva, de a péksütemények, lekvárok, méz és a Nutella is helyet kapnak az asztalon. Mindhez jön a lélötty kávé, amit szigorúan 0%-os tejjel isznak, hiszen a kalóriára is figyelni kell! Ha a hétvégén Amerikában szeretnénk magunkat érezni, egy órával korábban kell felkelni, de valószínűleg - akárcsak az angol reggelinél - ebben az esetben is letudtuk a család táplálását a hétvége további részére.

A németek reggelije úgy általánosságban nem annyira izgalmas, ha az össznépességet vesszük: pékárú, sajt, felvágott, lekvár, müzli, zabkása - pontosan olyan ügyesen keverik a sósat az édessel, mint mi itthon. Ami miatt mégis érdemes őket kiemelni, az a bajorok reggelije. Az ország legdélebbi területén lévő bajorokat említve mindenki a müncheni sörfesztivál népviseletbe öltözött, sörissza lakóira asszociál. És ha túlzás is, azért annyira nem áll távol az igazságtól - a hagyományos bajor reggelinek ugyanis szerves része a sör. Na nem hajnal 6-kor, sokkal inkább délelőtt 10-kor állnak neki a sörből, perecből, fehér virsliből, és camembert-krémből álló reggelijüknek. Szóval, ha szereted a sört, ezt a reggelit neked találták ki! Nem kell más, csak minőségi sör, friss, puha perec, jó minőségű virsli - az obatzert meg két pillanat alatt bárki kikavarja!

Nyilván ismeritek a kontinentális reggeli kifejezést. A vaj-dzsem-méz napközis táborokból ismert háromszöge sokcsillagos szállodákban egész a svédasztalokig mászhat fel, de akkor is csak kontinentális marad, vagyis megkülönböztetendő a Brit Birodalomban kialakult reggelitől. Az angol reggeli pedig olyan, mintha az angolok attól tartanának, hogy a nap, esetleg a hét hátralévő részében is angol kaját kell majd enniük, így biztos ami biztos alapon bevisznek a szervezetükbe jó 3000 kalóriát. Sok helyen angol reggeliként csak a törzsanyagot adják, ami már önmagában is kihívás, hiszen egy tálra sűrítenek össze bacont, sült babot, sült kolbászt, véres hurkát(!) tükörtojást, grillezett gombát és paradicsomot. Ez az alap. Ha a teljes angol reggelit kívánjuk végigenni, akkor narancslével indítunk, utána jöhet egy kis zabkása (nem a cukros fajta, hanem a tápláló-telítő, zabból készült típus), majd a már említett koleszterinbomba. Utána, hogy éhesek ne maradjuk, valamilyen húsos-halas főtt étel következik vesével, heringgel, vagy más nyalánksággal, végül, hogy valami édes is legyen a reggeliben, megkoronázzuk az egészet egy lekváros pirítóssal. Szóval, ha úgy gondoljátok, hogy a hét végén inkább nem főznétek, szombaton készítsetek egy igazi angol reggelit! Kicsit időigényes, de az tuti, hogy vasárnap estig mindenki emészteni fog!

Az olasz reggeli sokban hasonlít a franciára, de azért megvannak a maga kis szabályai. Az olaszok gyakran mindjárt két kávéval indítanak, egy méregerős presszókávéval, ébredés előtt egy perccel, majd munkába menet egy lazább, tejes változattal, amihez valami édeset fogyasztanak - de egy kifli méreténél általában nem nagyobbat. Gyakoriak viszont a kis kekszek, mint például a cantuccini, amit a kávébamártogathatnak. Bár ma már Olaszország-szerte árulnaka pékségek sós szendvicseketnyitásától zárásig, azért az olaszoknak még mindig fennakad a szemük, ha valami sósat kérünk napindítóként. Ha mégis ezt tesszük, gyümölcslevet igyunk hozzá, mert a reggeli sós szendvics-kávé kombináció aztán tényleg kiveri a biztosítékot! Ha szeretjük az igazi, gőzölt, olasz capuccinót, reggel fogyasszuk, ha később kérjük a nap folyamán, ismét furcsán fognak ránk nézni. Ha tehát programunk van a hétvégére, készítsünk egy igazi presszókávét, mártogassunk bele egy kis kekszet, és már mehetünk is a dolgunkra!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek