1 összetevő a reggelinkhez adva segít koncentrálni

Sőt még a teltségérzetünk is tovább fennmarad.

Biztosan mindannyian hallottuk már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése – arról viszont kevesebbet hallhatunk, hogy pontosan mit kellene ennünk reggelente ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból. Az Aarhusi Egyetem kutatói most épp erre keresték a választ, és azt találták, hogy a fehérjeforrások az ideális reggeli kulcsfontosságú összetevői. Szerintük ugyanis a fehérjében gazdag reggeli hosszabb időn át biztosít telítettségérzetet, valamint elégedettséggel tölt el minket, de még a koncentrációt is javítja a nap hátralévő részében.

1 összetevő a reggelinkhez adva segít koncentrálni

Hogyan folyt a vizsgálat?

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző típusú reggelik hogyan befolyásolják a jóllakottságot és a koncentrációt.

Ebből a célból harminc elhízottnak számító nőt vontak be a vizsgálatba a 18-30 éves korosztályból, majd őket követték nyomon három napon keresztül. Ebben az időszakban az egyik csoport fehérjében gazdag reggelit evett, egy másik szénhidrátdúsat, a harmadik pedig egyáltalán nem reggelizett. A kutatócsoport a teljes napi energiabevitel felmérése mellett vizsgálta minden nő jóllakottságérzetét, hormonszintjét és energiabevitelét is mérte ebédidőben. Végül minden résztvevő kitöltött egy kognitív koncentrációs tesztet.

Dr. Mette Hansen, a Közegészségügyi Tanszék docense, valamint a tanulmány egyik szerzője az eredményekkel kapcsolatban azt mondta:

Azt találtuk, hogy a skyrban és zabban gazdag, fehérjedús reggeli növelte a résztvevők jóllakottságát és koncentrációját, de nem csökkentette az általános energiabevitelt azokhoz mérten, akik kihagyták a reggelit vagy szénhidrátban gazdag reggelit ettek.

Miért is fontos a reggeli fehérjebevitel?

Nem titok, hogy az elhízás aránya világszerte folyamatosan emelkedik, ami már csak azért is probléma, mert olyan komoly betegségekhez vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Korábbi kutatások azt mutatják, hogy azok, akik rendszeresen reggeliznek, alacsonyabb BMI-vel rendelkeznek, mint azok, akik kerülik a reggelit. Mindeközben az is ismert, hogy a fehérjében gazdag élelmiszerek alapvetően jobban növelik a jóllakottság érzését, mint az azonos kalóriatartalmú, szénhidrátban gazdag és magas zsírtartalmú ételek.

Ezért a tanulmány szerzői úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, hogy a fehérjében gazdag reggeli elősegítheti-e a jóllakottság fokozott érzését a nap folyamán, és ezáltal csökkentheti-e a napi kalóriabevitelt. Azt előre leszögezték, hogy sajnos a megoldás nem ilyen egyszerű, figyelmeztetnek a kutatók.

Az eredmények megerősítik, hogy a fehérjében gazdag ételek növelik a jóllakottság érzését, ami fontos a súlygyarapodás megelőzésében. Az eredmények azonban arra is rámutatnak, hogy a táplálkozási stratégia hatékonyságához nem elég csak egy fehérjében gazdag reggelit elfogyasztani

– nyilatkozta Dr. Hansen.

A kutatás eredményei

A fentiek ellenére az egyértelműen megmutatkozott a kutatás végére, hogy a szénhidrátban gazdag étrend fehérjében gazdag étrendre cserélése valódi előnyökkel jár.

Érdekes, hogy két különböző, azonos kalóriatartalmú étkezés között ekkora különbség lehet, ami a jóllakottságot illeti. Ha a projektben résztvevő nők maguk választhatták volna meg az étkezés méretét, valószínűleg több ételt – és ezáltal több kalóriát –fogyasztottak volna azon a napon, amikor kenyeret és lekvárt szolgálnak fel nekik, mint azon a napon, amikor skyrot és zabot kaptak

– magyarázza Dr. Hansen. A vizsgálat több résztvevője ugyanis arról számolt be, hogy nehezen fogyasztották el a teljes fehérjedús reggelit.

A szakember, bár hangsúlyozza, hogy a kutatás igen fontos volt, bevallja, hogy megvoltak a maga korlátai is, mivel csak túlsúlyos fiatal nők szerepeltek benne. Emellett viszonylag rövid távú megfigyeléseken alapult, ami azt jelenti, hogy megválaszolatlan maradt a kérdés, hogy a hosszú távú étrendi változtatások milyen hatással lehetnek az egészségre és a testsúlyra.

Éppen ezért a kutatók maguk is hangsúlyozzák, hogy további felmérésekre van szükség, amelyek azt igyekeznek feltárni, hogy a különböző típusú élelmiszerek hosszú távon hogyan hatnak az egészségre.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?