1 összetevő a reggelinkhez adva segít koncentrálni

Sőt, még a teltségérzetünk is tovább tart!

Biztosan mindannyian hallottuk már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése – arról viszont kevesebbet hallhatunk, hogy pontosan mit kellene ennünk reggelente ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból. Az Aarhusi Egyetem kutatói most épp erre keresték a választ, és azt találták, hogy a fehérjeforrások az ideális reggeli kulcsfontosságú összetevői. Szerintük ugyanis a fehérjében gazdag reggeli hosszabb időn át biztosít telítettségérzetet, valamint elégedettséggel tölt el minket, de még a koncentrációt is javítja a nap hátralévő részében.

1 összetevő a reggelinkhez adva segít koncentrálni

Hogyan folyt a vizsgálat?

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző típusú reggelik hogyan befolyásolják a jóllakottságot és a koncentrációt.

Ebből a célból harminc elhízottnak számító nőt vontak be a vizsgálatba a 18-30 éves korosztályból, majd őket követték nyomon három napon keresztül. Ebben az időszakban az egyik csoport fehérjében gazdag reggelit evett, egy másik szénhidrátdúsat, a harmadik pedig egyáltalán nem reggelizett. A kutatócsoport a teljes napi energiabevitel felmérése mellett vizsgálta minden nő jóllakottságérzetét, hormonszintjét és energiabevitelét is mérte ebédidőben. Végül minden résztvevő kitöltött egy kognitív koncentrációs tesztet.

Dr. Mette Hansen, a Közegészségügyi Tanszék docense, valamint a tanulmány egyik szerzője az eredményekkel kapcsolatban azt mondta:

Azt találtuk, hogy a skyrban és zabban gazdag, fehérjedús reggeli növelte a résztvevők jóllakottságát és koncentrációját, de nem csökkentette az általános energiabevitelt azokhoz mérten, akik kihagyták a reggelit vagy szénhidrátban gazdag reggelit ettek.

Miért is fontos a reggeli fehérjebevitel?

Nem titok, hogy az elhízás aránya világszerte folyamatosan emelkedik, ami már csak azért is probléma, mert olyan komoly betegségekhez vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Korábbi kutatások azt mutatják, hogy azok, akik rendszeresen reggeliznek, alacsonyabb BMI-vel rendelkeznek, mint azok, akik kerülik a reggelit. Mindeközben az is ismert, hogy a fehérjében gazdag élelmiszerek alapvetően jobban növelik a jóllakottság érzését, mint az azonos kalóriatartalmú, szénhidrátban gazdag és magas zsírtartalmú ételek.

Ezért a tanulmány szerzői úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, hogy a fehérjében gazdag reggeli elősegítheti-e a jóllakottság fokozott érzését a nap folyamán, és ezáltal csökkentheti-e a napi kalóriabevitelt. Azt előre leszögezték, hogy sajnos a megoldás nem ilyen egyszerű, figyelmeztetnek a kutatók.

Az eredmények megerősítik, hogy a fehérjében gazdag ételek növelik a jóllakottság érzését, ami fontos a súlygyarapodás megelőzésében. Az eredmények azonban arra is rámutatnak, hogy a táplálkozási stratégia hatékonyságához nem elég csak egy fehérjében gazdag reggelit elfogyasztani

– nyilatkozta Dr. Hansen.

A kutatás eredményei

A fentiek ellenére az egyértelműen megmutatkozott a kutatás végére, hogy a szénhidrátban gazdag étrend fehérjében gazdag étrendre cserélése valódi előnyökkel jár.

Érdekes, hogy két különböző, azonos kalóriatartalmú étkezés között ekkora különbség lehet, ami a jóllakottságot illeti. Ha a projektben résztvevő nők maguk választhatták volna meg az étkezés méretét, valószínűleg több ételt – és ezáltal több kalóriát –fogyasztottak volna azon a napon, amikor kenyeret és lekvárt szolgálnak fel nekik, mint azon a napon, amikor skyrot és zabot kaptak

– magyarázza Dr. Hansen. A vizsgálat több résztvevője ugyanis arról számolt be, hogy nehezen fogyasztották el a teljes fehérjedús reggelit.

A szakember, bár hangsúlyozza, hogy a kutatás igen fontos volt, bevallja, hogy megvoltak a maga korlátai is, mivel csak túlsúlyos fiatal nők szerepeltek benne. Emellett viszonylag rövid távú megfigyeléseken alapult, ami azt jelenti, hogy megválaszolatlan maradt a kérdés, hogy a hosszú távú étrendi változtatások milyen hatással lehetnek az egészségre és a testsúlyra.

Éppen ezért a kutatók maguk is hangsúlyozzák, hogy további felmérésekre van szükség, amelyek azt igyekeznek feltárni, hogy a különböző típusú élelmiszerek hosszú távon hogyan hatnak az egészségre.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve:...

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...