Így sütik az olaszok a rakott zöldbabot – Szárított paradicsomtól izgalmas

Nemcsak a házasság izgalmas olasz módra, hanem a zöldbab is, nézd meg ezt a nagyszerű, ízből ötös receptet!

Ki tudja, talán Vittorio De Sica ismerte, készítette-e ezt a zöldbabos receptet, de a mindent felforgató íze alapján posztumusz megítéljük neki a rendezés jogát. A sok finomság, köztük egy dögös plusz aroma feledhetetlenné teszi ezt az olasz rakott babot.

Rakott bab olasz módra - receptért katt a képre!

Bab

Nem fejtett, nem sárga színű vajbabból, zöldbabból rakják. Vajbabból inkább leves és főzelék készül, a ceruzabab pedig inkább salátába, vagy csak blansírozva egy szelet hús vagy hal mellé kerül a tányérunkra. Ehhez a fogáshoz használhatsz friss és fagyasztott babot is, így az év bármely szakában elkészítheted. Ha fagyasztott, várd meg, ameddig felolvad, vagy segítsd egy gyors meleg vizes fürdővel. Ha friss, pucolás után párperces blansírozással segítsd a későbbi sütőben való elkészülését.

Morzsaalap

Legjobb és legegyszerűbb, ha frissen darálsz le egy kicsi, már száraz teljes kiőrlésű zsemlét vagy kenyeret. Ehhez mehet a parmezán, avagy grana padano, és a petrezselyem, mint oly sok más olasz receptben, például a szelet húsokat is ebbe szokták forgatni, tojás nélkül.

Ha csak vékonyan rétegezzük a sütőedényben a babot, akkor elég a tetejére szórni a morzsából, ha magasabbra törekszünk, akkor az egyes sorok közé is szórunk belőle.

Kerek kiszúróformával tálalt rakott bab - receptért katt a képre!

Plusz egy íz

Maga a parmezán is egy olyan ízbomba, amitől már különleges lenne a babra szórt morzsa, a pluszban hozzádarált szárított paradicsom viszont a legkülönlegesebbet adja. Nem hagyja kiszáradni a morzsát, amikor ráharapunk egy kis darabra, savanykásabb ízével megdobja a bab édességét, és egy ízrobbanást hoz létre a szánkban. Ketten együtt tényleg nagyszerűek lesznek.

+1 tipp: piríts külön füstölt sonkakockákat vagy bacont, és ezzel szórd meg a zöldbabos rakottast a húsimádóknak!

Zsiradék

Amennyiben a szárított paradicsom olívaolajban van eltéve, akkor abból is önthetünk a tálba a bab alá és a rakottasra, egyéb esetben használjunk magas minőségű olívaolajat. Még egy csavart vihetünk bele, ha kevés vajat csipegetünk az egész tetejére. Ropogósabb lesz és illatozóbb.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Indul a projekt, ami segít jobban átlátni a boltok „fenntartható”...

Ugyan mindannyian törekszünk arra, hogy vásárlásaink során a fenntarthatóbb és egészségesebb termékeket emeljük le a polcról, ez a döntés sajnos nem mindig ilyen egyszerű vagy egyértelmű. Ezen a helyzeten próbál majd javítani a Consumers' Understanding of Eating Sustainably nevet viselő európai uniós projekt, amelyben a Tudatos Vásárlók Egyesülete is résztvesz.

Nosalty

További cikkek