Rakott zöldséget nagyon sokféle módon lehet csinálni. És az egyik nagy konyhai bölcsesség, miszerint a legfinomabb verzió nem feltétlenül a legbonyolultabb, itt is ugyanúgy igaz. A most következő rakott cukkini mindössze három fő elemből áll: friss, nyári zöldségből, krémesen gazdag besamelből és ropogósra sütött pankomorzsából. Egyáltalán nem nehéz recept, mégis amit a végén a sütőből kiveszünk, lélegzetelállító jelenség lesz.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/je/dW/FWEpDQ01BKOvOg4xXgm79nAYGJ5UAqblxtLQf2Fh.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=32b2d2740e1f56f26d26f3d8ae8ff209)
Karikák helyett
A receptben főszereplőként nyári tököt illetve sárga és zöld cukkinit találunk. Ez a párosítás egy igazi késő augusztusi hangulatot idéz meg, amiben halványan már az őszt is érezhetjük. Ezeket a zöldségeket általában reszelve vagy karikákra vágva láthatjuk, azonban egy harmadik módszerrel, sokkal jobb eredményt érhetünk el.
Használjunk uborkaszeletelőt, és vágjunk hajszálvékony csíkokat a zöldségekből.
Ebben a formában egyrészt gyorsabban megpuhul a zöldség, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy nyers marad valami az étel közepén (ami a rakott zöldségek gyakori hibája). Ráadásul a különleges forma növeli a fogás esztétikumát is, ettől lesz több mint egyszerű cukkinirakottas.
A vizes zöldség buktatója
Bármilyen receptet használunk, a magas nedvességtartalmú zöldségek okozhatnak némi csalódást egy rakott ételben. Ahhoz, hogy a víz még a főzés előtt távozzon, sózzuk be, és hagyjuk lecsöpögni a cukkinit és a tököt.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/nu/R9/Xo3kivQFqT1vFLdzs9B1TvwkJdrrZ8qMQRBUDiFK.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=c0ba15c781081188448ff50c2a89f5e3)
Tökéletes egyensúly
A gazdag ízeken kívül a különböző textúrákkal is érdekesebbé tehetünk egy ételt. Jelen esetben ezt garantálja a zöldséget körbefolyó, krémes besamel és a rakottas tetejére halmozott, ropogós parmezános panko kontrasztja. Mire belül minden alaposan megpuhul és készre fő, a rakott zöldség teteje aranybarnára pirul.
Erre lesz szükséged a rakottashoz: 4,5 evőkanál vaj, 1 darab sárga cukkini, 1 darab zöld cukkini, 1 darab nyári tök, 4 gerezd fokhagyma, 32 gramm liszt, 7 deciliter tej, 1 teáskanál füstölt paprika, 1 teáskanál mustár, 15 dekagramm sajt, 2 evőkanál panko, 4 dekagramm parmezán, 2 teáskanál olívaolaj, ízlés szerint só és bors
Kezdjük a zöldségekkel: távolítsuk el a végeket, majd uborkaszeletelőn gyaluljuk le őket, hogy hosszú, vékony szeleteket kapjunk. Tegyük őket egy szűrőbe, majd sózzuk be, és hagyjuk állni egy tál fölött nagyjából 20 percig.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Uw/Hd/84J0epC07KX5l2kzJ2xpb8RRW1ieMBxv9cxAsjh0.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=1e68ea3335e2047f3dfc2e2a4c56ceee)
Az idő leteltével tegyük konyharuhába vagy papírtörlőre és jó alaposan nyomkodjuk ki belőlük a vizet. Rakjuk félre.
Készítsük el a besamel mártást is. Aprítsuk fel vagy mozsárban zúzzuk szét a fokhagymát, amit utána vajon pároljunk illatosra. Öntsük hozzá a lisztet, és pirítsuk körülbelül 2 percig. Egy habverővel folyamatosan keverve, fokozatosan öntsük hozzá a tejet, majd közepesen lángon forraljuk fel a szószt.
Forrás után vegyük lejjebb a lángot, és további 5-10 perc alatt főzzük sűrűre a besamelt. A tűzről levéve ízesítsük a paprikával, mustárral, sóval és borssal.
A morzsához egy tálban keverjük el a pankot, parmezán sajtot és olívaolajat. A másik sajtot reszeljük le. Minden hozzávalót készítsünk elő az összeállításhoz.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/c1/Jl/HIok5ozgt7TI6LPxFWG3rsSeJ7Iw64EglHZnrPCZ.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=87bd8fae38367f2256b5f68a22eee061)
Melegítsük el a sütőnket, és vajazzunk ki egy tetszőleges sütőedényt. A hozzávalókat rétegezzük a tálba a következő módon: legalulra kerüljön egy kevés besamel, erre fektessük egyenletesen a tökfélék szeleteit. Ismét besamel következzen, majd a reszelt sajt fele. Ismételjük meg a folyamatot: tökfélék, besamel, sajt.
A parmezános morzsával szórjuk meg a rakottas tetejét, hogy mindenhol egyenletesen befedje. Süssük nagyjából 40 percig, vagy amíg az edény szélén fortyogni nem kezd a szósz, és a morzsa aranybarna. Tálalás előtt hagyjuk 15 percig hűlni. Jó étvágyat hozzá!
Az extra krémes cukkini- és tökrakottas teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Recept és fotók : Hering András
Ezeket a különlegességeket is érdemes kipróbálnod: