Az ördögi ok, amiért annyira imádod a pumpkin spice lattét

Alig várod az őszt, hogy eljöjjön a pumpkin spice latték időszaka? Eláruljuk, miért rajongsz érte annyira!

Amerikából indult az őrület, ahol a sütőtök az ősz egyik meghatározó zöldsége: nemcsak pitét sütnek belőle, de az otthonukat is feldíszítik vele, különösen halloween környékén.

A legfélelmetesebb ünnep hiánya azonban nem állította meg a pumpkin spice lattét, hogy a világ többi részét is meghódítsa, és milliók várják a szeptember érkezését, hogy gőzölgő pumpkin spice lattéval tölthessék meg a bögréjüket. Azonban az ital egy sötét titkot rejteget: most lerántjuk a leplet a népszerűsége okáról, és eláruljuk, miért rajongsz érte annyira.

Az ördögi ok, amiért annyira imádod a pumpkin spice lattét

Lehet, hogy már rájöttél, de sok márka pumpkin spice lattéjában nem valódi sütőtök van, hanem tökfűszeres szirup, amely a sütőtökös pite ízét hivatott utánozni. A sütőtökös pite ízét pedig egy fűszerkeverék adja, ami általában olyan fűszereket tartalmaz, mint a gyömbér, a szegfűszeg, az őrölt fahéj, a szerecsendió és a szegfűbors.

Az amerikai Institute of Food Technologists oldalán jelent meg Kantha Shelke food scientist riportja Pumpkin Spice 101 címen, amely szerint a sütőtökös pite fűszerkeverék legalább 340 ízvegyületet tartalmaz, és ennek csupán 5-10 százaléka természetes. Ez azt jelenti, hogy az ital maradék 90 százaléka olyan vegyi anyagokból áll, amelyek becsapják az agyadat, hogy azt higgye, az igazit fogyasztod.

A fahéj ízének utánzására fahéjaldehideket használnak, a szerecsendió helyett pedig szabinént, míg a gyömbért zingiberénnel, a szegfűbors helyett pedig eugenollal helyettesítik.

Tehát a tej és a cukor kivételével valójában semmilyen természetes összetevőt nem iszol, amikor belekortyolsz egy PSL-be.

Különösen érdekes tény, hogy az italban található nem épp természetes összetevők közül három – a fahéjaldehidek, az eugenol és a szabinén – a világ egyik legnépszerűbb italában is megtalálhatóak: a Coca-Colában.

„Azt állítom, hogy ezért olyan népszerűek a tökfűszeres latték az Egyesült Államokban és a világ minden táján" – írta Lauren O'Neal a Brooklyn Magazine-ban.

„Nem a nosztalgia vagy az egyszerűség miatt, legalábbis nem elsősorban. Hanem azért, mert mindenki szereti a kólát, a PSL pedig lényegében egy forró tejes kóla."

Ezek után garantáltan jobban jársz, ha magad készíted el otthon a tökös fűszerkeveréket!

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek