Milliók imádják, de mégis mi a fenétől olyan jó a sütőtökös kávé? – Pumpkin Spice Lattét készítettünk

A Pumpkin Spice Latte egy sütőtökös kávé, ami Amerikából indult hódító útjára, és olyan kultusz övezi, ami ép ésszel fel sem fogható. Mi most elkészítettük!  

A Starbucks már számtalan módon lovagolta meg az elvetemült, cukormázas kávécsodák hullámát, sőt, nem egyet maga a cég indított el. Az unikornisos és karamellás italok között viszont van egy szezonális kávé, ami már fogalom a franchise szerelmeseinek körében. Persze hogy hazánkba is begyűrűzött a mánia: ez a Pumpkin Spice Latte láz!

Elkészítettük az amerikaiak kedvencét, a sütőtökös lattét, és megállapítottuk, talán nem ettől a lökettől indul majd zökkenőmentesebben a reggel, de tény, hogy az ősz ízeit hívja elő, méghozzá bombasztikusan!

Bár manapság a Starbucks kifejezetten Pumpkin Spice ízesítésű sziruppal készíti e nemes italt, de az eredeti verzióban még szerepelt sütőtökpüré, ami az őszies fűszerekkel együtt adja vissza a különleges hűvös évszak reggeleinek hangulatát. Az igaz és egyetlen receptet keresve jöttünk rá arra, hogy ahány ház, annyi PSL. (Ultramenő mozaikszó, a Pumpkin Spice Latte kezdőbetűiből gyúrva, használd bátran - a szerk.) Végül egy olyan verziót készítettünk el, ami a legegyszerűbben, és mindenki által elérhető alapanyagokból összerakható. Például nem kell megvenni egy 10 kilós tököt ahhoz, hogy 3 deci italt készíthess.

A receptet itt találod!

Talán nem a Seattle-i székhelyű kávéóriás készítette el a világon először a PSL-t, de mindenki tisztában van vele, hogy általuk vált világhírűvé. Az PSL feltalálása óta ez a fűszerezés és az elnevezés is bekerült a nagy ízesítőszótárba. (Van ilyen egyáltalán?) Amerikában szirupok, pürék, krémek viselik magukon a Pumpkin Spice nevet. Maga a Pumpkin Spice egyébként egy fűszerkeverék, amit nagyon egyszerű összedobni.

A Pumpkin Spice az alábbi fűszerekből áll: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szegfűbors és szerecsendió

De honnan érkezett a híres PSL?

2003-ban Peter Dukes termékmenedzser uralta a Starbucks eszpresszórészlegét, ahová - a téli időszak Tojásos Lattéja vagy Mézeskalácsos kávéja mellé - kellett egy őszi ital is. Peter Dukes feladata tehát az volt, hogy a 2002-2003-as, nagy sikert aratott borsmentás kávé sikerét fölülmúlja. Bevette magát tehát a Starbucks "laboratóriumába", kotyvasztani kezdett, és kitalált pár variációt. Bár a tesztelők többsége először a csokis, karamellás, fahéjas ízek felé hajlott, végül a kalapban maradt a sütőtökös pités kávé ötlete is.

Tejszínhabbal is isteni

Ekkor egy csapat elszánt dolgozó leült, és tökpiteevés közben kitalálta, mit is kéne a sütemény ízéből átmenteni a kávéba. Maga a tök és a fűszerek felhasználásával végül egy szirupot készítettek. Miután megszületett a szirup, az elnevezés következett. Először - nyers fordításban - Őszi Betakarítás Lattelett a név (Fall Harvest Latte), de ezt elvetve a játékos, mégis informatív Pumpkin Spice Latte név lett a befutó, és azóta is egyeduralkodó!

Az ital 2004-ben debütált Amerikában, és instant sikert aratott. Becslések szerint piacra kerülése óta csaknem 1,5 milliárd dolláros bevételt hozott a Starbucksnak, ezzel minden kétséget kizárva a cég legkeresettebb szezonális terméke lett a Pumpkin Spice Latte. Hazánkban is kapható, de csak rövid ideig, úgyhogy ha mégis lusta vagy otthon megcsinálni, akkord

Ezeket láttátok már?

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek