Már huszadik szülinapját ünnepli a megosztó ízesített kávé

Elképesztő, de 2003-ban indult a szezonális őrület, ami minden évben magával ragadja a világot, ha beköszönt az ősz. Bizony, a pumpkin spice latte már 20 éve velünk van, és akár szeretjük, akár nem, úgy néz ki, velünk is marad.

Bizony vége a nyárnak, nemsokára őszi szelek járnak, megindul a lombhullás és a kávézókban elkészítik az első sütőtökös kávékat. Furcsa, de a fent felsorolt történések már mind szerves részét képezik az ősznek: a pumpkin spice latte tényleg intézménnyé tette magát, olyan természetes jelenséggé vált nyár végi megjelenése, mint a sárguló lombkoronák vagy a nappalok rövidülése.

Persze nem volt ez mindig így, történetesen 2003 előtt még abszolút sütőtökmentesek voltak a kávék – majd 20 évvel ezelőtt a Starbuck's mindent megváltozatott. A pumpkin spice latte azóta csak egyre nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvend, így kétséges, hogy valaha is lesz majd olyan ősz, amit nélküle fogunk kezdeni.

Már huszadik szülinapját ünnepli a megosztó ízesített kávé

A legmegosztóbb forró ital

A szezonális, őszi ital rengeteg rajongót szerzet magának, azonban egy jó adag fintorgót is: talán az egyik legmegosztóbb forró italnak nevezhetjük, ami ráadásul évről-évre egymással szemben állítja a két tábort.

Akik imádják, el sem tudnák nélküle képzelni a lombhullató évszakot: a fűszeres, forró kávé már DNS-ük részévé vált.

Ellenben azok, akik a közelébe sem mennének a sütőtökös kávénak, túlgondoltnak, agyoncukrozottnak és aromáktól túltengőnek bélyegzik a pumpkin spice lattét. Hogy kinek van igaza, az mindegy is, a személyes preferenciákon túl sokkal izgalmasabb maga a fenomén, amivé kinőtte magát az ízesített ital 20 év alatt.

Miért és hogyan született?

Mondanunk sem kell, hogy a történet az USA-ban indult, ahol a Starbuck's fejesei egy korábbi ízesített sikerüket (a Peppermint Mocha, vagyis borsmentás tejeskávé) akarták reprodukálni, és hosszas fejtörés illetve némi kutatás-felmérés után, a csokoládés és karamellás ízeket elvetve, végül a sütőtökös, fűszeres vonal mellett döntöttek.

Az első pumpkin spice latték mindössze 100 üzletben voltak elérhetők, azonban a kezdeti siker olyan nagy volt, hogy 2004-ben már az USA teljesen területén, sőt, Kanadában is kapható volt az ital.

A 2015 óta valódi sütőtököt tartalmazó ital ma már az egész világon elérhető, megjelenését pedig (a szezonális parázs vitákon túl) hamisítványok és utánzatok felbukkanása kísérte. A láz olyan szinten ég, hogy minden évben egyre több sütőtökös-fűszeres ízű termék jelenik meg a piacon a süteményektől kezdve, az illatgyertyákon át, egészen a kozmetikai termékekig.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.