Már huszadik szülinapját ünnepli a megosztó ízesített kávé

Elképesztő, de 2003-ban indult a szezonális őrület, ami minden évben magával ragadja a világot, ha beköszönt az ősz. Bizony, a pumpkin spice latte már 20 éve velünk van, és akár szeretjük, akár nem, úgy néz ki, velünk is marad.

Bizony vége a nyárnak, nemsokára őszi szelek járnak, megindul a lombhullás és a kávézókban elkészítik az első sütőtökös kávékat. Furcsa, de a fent felsorolt történések már mind szerves részét képezik az ősznek: a pumpkin spice latte tényleg intézménnyé tette magát, olyan természetes jelenséggé vált nyár végi megjelenése, mint a sárguló lombkoronák vagy a nappalok rövidülése.

Persze nem volt ez mindig így, történetesen 2003 előtt még abszolút sütőtökmentesek voltak a kávék – majd 20 évvel ezelőtt a Starbuck's mindent megváltozatott. A pumpkin spice latte azóta csak egyre nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvend, így kétséges, hogy valaha is lesz majd olyan ősz, amit nélküle fogunk kezdeni.

Már huszadik szülinapját ünnepli a megosztó ízesített kávé

A legmegosztóbb forró ital

A szezonális, őszi ital rengeteg rajongót szerzet magának, azonban egy jó adag fintorgót is: talán az egyik legmegosztóbb forró italnak nevezhetjük, ami ráadásul évről-évre egymással szemben állítja a két tábort.

Akik imádják, el sem tudnák nélküle képzelni a lombhullató évszakot: a fűszeres, forró kávé már DNS-ük részévé vált.

Ellenben azok, akik a közelébe sem mennének a sütőtökös kávénak, túlgondoltnak, agyoncukrozottnak és aromáktól túltengőnek bélyegzik a pumpkin spice lattét. Hogy kinek van igaza, az mindegy is, a személyes preferenciákon túl sokkal izgalmasabb maga a fenomén, amivé kinőtte magát az ízesített ital 20 év alatt.

Miért és hogyan született?

Mondanunk sem kell, hogy a történet az USA-ban indult, ahol a Starbuck's fejesei egy korábbi ízesített sikerüket (a Peppermint Mocha, vagyis borsmentás tejeskávé) akarták reprodukálni, és hosszas fejtörés illetve némi kutatás-felmérés után, a csokoládés és karamellás ízeket elvetve, végül a sütőtökös, fűszeres vonal mellett döntöttek.

Az első pumpkin spice latték mindössze 100 üzletben voltak elérhetők, azonban a kezdeti siker olyan nagy volt, hogy 2004-ben már az USA teljesen területén, sőt, Kanadában is kapható volt az ital.

A 2015 óta valódi sütőtököt tartalmazó ital ma már az egész világon elérhető, megjelenését pedig (a szezonális parázs vitákon túl) hamisítványok és utánzatok felbukkanása kísérte. A láz olyan szinten ég, hogy minden évben egyre több sütőtökös-fűszeres ízű termék jelenik meg a piacon a süteményektől kezdve, az illatgyertyákon át, egészen a kozmetikai termékekig.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...