Pulykát vágtunk, kedves vendég jött

Bébipulyka egészben sütve

Egy magyar közmondás így szól: pulykát vágtunk, kedves vendég jött. Úgy tűnik, nemcsak az amerikai hálaadás napjának kultikus madara a pulyka. Itthon is népszerű volt és újra közkedvelt lett.

Az ősz világszerte a hála és a köszönet időszaka. Az emberek az adott hagyományokhoz híven köszönik meg az év termését. Leginkább sült szárnyasok, nyalánkságok és friss borok kerülnek az asztalokra. A szóban forgó pulyka az Egyesült Államokban a november negyedik csütörtökjén, Kanadában az október második hétfőjén tartott hálaadási ünnep (Thanksgiving Day) főszereplője.

Fokhagymás pulykaszárny

Még több pulyka recept itt! A sült pulykához és a hozzá felszolgált töltelékhez, az áfonyaszószhoz, a krumplipüréhez, a zöldbabhoz, illetve a sütőtöktortához kötődő számtalan, egymástól eltérő mendemonda közül ezt a váratlan fordulattal végződő és igazán mulatságos variációt választottuk.

Calvin Trillin, aki a The New Yorker magazinnak dolgozik rendszeresen, egy tv-csatornán mesélte el ezt a történetet: 1983-ban kezdeményezte, hogy a Thanksgiving Day-t alakítsák át Spagetti Carbonara Day-re.

Még több pulyka recept itt!

Nyolc órás pulyka

Hogy miért, erről a Third Helpings című könyvében is ír: „Réges-régen olyan zarándokok is éltek Angliában, akik buzgóságukban mindenkivel be akarták tartatni a szombat előírásait, és azt, hogy mindenki fűszerek nélkül főzzön. Vallásuk üldözése miatt végül úgy döntöttek, kivándorolnak Amerikába, remélve, hogy a szabad világban kedvükre akadékoskodhatnak. Ott aztán nekiláttak a földművelésnek, de kevés sikerrel. Az ott élő indiánok megsajnálták a zarándokokat és segítettek nekik a földművelésben. A zarándokok az év végén hálából meghívták az indiánokat egy lakomára.

Mivel az indiánok évközben már megtapasztalták a zarándokok főztjét, óvatosságból magukkal vitték a saját ételüket. Ez egy olyan eledel volt, amit elődeik generációkkal korábban nem kisebb embertől, mint magától Kolumbusz Kristóftól tanultak el, és a neve: spagetti carbonara. A zarándokok utálattal elutasították azt, mert »eretnekül finomnak«” tűnt nekik, és ezért az ördög művének tartották.

Sült pulykacomb 2. -mustáros

Az indiánok felháborodva keltek útra. Hazafelé útközben az egyikük dühében elejtett egy mondatot, amely a későbbiekben a történészek tévedéséhez vezetett, ami a thanksgiving-lakoma értelmezését illeti. Ugyanis azt mondta, hogy a vendéglátóik »milyen egy pöffeszkedő pulykanépség«.”

Függetlenül attól, hogy ez a történet igaz-e vagy sem, annyi bizonyos, hogy a hálaadás napja évszázadokon át fennmaradt, és még a spagetti carbonarára is igencsak rászoktak az amerikaiak.

-jm-

Még több pulyka recept itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek