Probiotikumokkal az egészségért

A baktériumoktól általában félünk, pedig nem minden fajtájuk ártalmas! A probiotikumok például olyan parányi élőlények, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetünkre.

A probiotikumok létezésére Mecsnyikov figyelt fel a 20. század fordulóján. Az orosz tudós a hegyi pásztorok 100 év feletti életkorának talányát kereste. Kutatásai során felismerte, hogy a pásztorok hosszú életének egyik titka az alapélelmiszerként fogyasztott, nyers tejből készült, probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó joghurt lehetett.

Házi készítésű joghurt Ízek blogjától recept

Ma már tudjuk, hogy a probiotikumok különleges élőlények, olyan „jó” baktériumok és élesztőgombák tartoznak hozzájuk, amelyek az emésztőcsatornán végighaladva túlélik a gyomorsav, az epesavak és a hasnyálmirigy „pusztító” hatásait, végül a vastagbélbe jutnak. Itt többféle módon fejtik ki jótékony hatásukat, egyrészt a bélfalhoz kötődő probiotikumok kiszorítják a kórokozókat (a „rossz” baktériumokat), másrészt aktiválják az immunsejteket.

A probiotikumok elengedhetetlenül fontosak az egészséges bélflóra és az immunrendszer fenntartásában. Megelőzhetünk velük betegségeket, előmozdíthatjuk velük a felépülést, és segítségül hívhatjuk őket olyan állapotokban, amelyeknél a bélflóra összetétele megváltozik: fertőzésekben, antibiotikum szedésekor, stresszes időszakokban.

Miért van szükségünk rájuk?

A probiotikumok:

 • növelik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben,
 • segítik a bélnyálkahártya termelődését,
 • hatékonynak bizonyultak az antibiotikumok szedéséhez társuló hasmenés megelőzésében, a tünetek enyhítésében,
 • hatásosak a csecsemő-és gyermekkorban gyakori, hányással-hasmenéssel járó rota vírus tüneteinek mérséklésében, a betegség időbeli lefolyásának csökkentésében,
 • mérséklik a tejcukor- (laktóz)érzékenyek panaszait,
 • növelik a gyomorban illetve a bélrendszerben különböző betegségeket okozó Helicobacter pylori-baktérium elleni kezelés hatékonyságát,
 • csökkentik a béldaganatok rizikóját.

Hogy juthatunk hozzájuk?

A legegyszerűbb módon savanyított tejkészítményekkel, tejtermékekkel juttathatunk probiotikumot a szervezetünkbe. Keressünk az üzletekben „probiotikus" jelöléssel ellátott:

 • joghurtot
 • kefirt
 • túrót
 • sajtokat.

Jó hír a tejcukorérzékenyeknek, hogy nekik sem kell lemondaniuk a savanyított tejtermékek pozitív élettani hatásairól, hiszen a laktózmentes változatok között is találni probiotikummal dúsítottakat.

Azok számára, akik valamilyen betegség miatt nem fogyasztanak savanyított tejterméket, sajtokat (pl. tejfehérje allergia okán), vagy más miatt mellőzik a tejtermékeket (pl. vegánok, vagy egyszerűen csak nem szeretik őket) is elérhetők a probiotikumok természetes formában a következő élelmiszerekben:

A fentiek mellett probiotikumot vásárolhatunk a gyógyszertárban is. Ezek a különböző formájú készítmények koncentráltan tartalmaznak probiotikumokat, akut betegségek pl. hányás-hasmenés esetén lehet rájuk szükségünk ilyen formában.

Címlapról ajánljuk

7 budapesti étterem ikonikus rántott húsai... mert kabátos húsból sosem...

Melyik húsevő ne szeretné a rántott húst?! Akár egy omlós, bepácolt csirkére, akár egy zsírosabb tarjára, netán egy nagytányérnyi borjú bécsire esküszöl, a frissen sült rántott hús több, mint egyszerű főétel. A családi ebédek vagy a vasúti restik rántott húsos zsömléinek nosztalgiája. Egy életérzés. Ezúttal kivételesen nem szerepel a cikkünkben Bíró Lajos és a Buja Disznó(k), hiszen a rántott húsokra üzletet építő séf helyeit már sokszor ajánlottuk. 7 hely következik, ahol kötelező rántott húst kikérnetek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!