Probiotikumokkal az egészségért

A baktériumoktól általában félünk, pedig nem minden fajtájuk ártalmas! A probiotikumok például olyan parányi élőlények, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetünkre.

A probiotikumok létezésére Mecsnyikov figyelt fel a 20. század fordulóján. Az orosz tudós a hegyi pásztorok 100 év feletti életkorának talányát kereste. Kutatásai során felismerte, hogy a pásztorok hosszú életének egyik titka az alapélelmiszerként fogyasztott, nyers tejből készült, probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó joghurt lehetett.

Házi készítésű joghurt Ízek blogjától recept

Ma már tudjuk, hogy a probiotikumok különleges élőlények, olyan „jó” baktériumok és élesztőgombák tartoznak hozzájuk, amelyek az emésztőcsatornán végighaladva túlélik a gyomorsav, az epesavak és a hasnyálmirigy „pusztító” hatásait, végül a vastagbélbe jutnak. Itt többféle módon fejtik ki jótékony hatásukat, egyrészt a bélfalhoz kötődő probiotikumok kiszorítják a kórokozókat (a „rossz” baktériumokat), másrészt aktiválják az immunsejteket.

A probiotikumok elengedhetetlenül fontosak az egészséges bélflóra és az immunrendszer fenntartásában. Megelőzhetünk velük betegségeket, előmozdíthatjuk velük a felépülést, és segítségül hívhatjuk őket olyan állapotokban, amelyeknél a bélflóra összetétele megváltozik: fertőzésekben, antibiotikum szedésekor, stresszes időszakokban.

Miért van szükségünk rájuk?

A probiotikumok:

  • növelik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben,
  • segítik a bélnyálkahártya termelődését,
  • hatékonynak bizonyultak az antibiotikumok szedéséhez társuló hasmenés megelőzésében, a tünetek enyhítésében,
  • hatásosak a csecsemő-és gyermekkorban gyakori, hányással-hasmenéssel járó rota vírus tüneteinek mérséklésében, a betegség időbeli lefolyásának csökkentésében,
  • mérséklik a tejcukor- (laktóz)érzékenyek panaszait,
  • növelik a gyomorban illetve a bélrendszerben különböző betegségeket okozó Helicobacter pylori-baktérium elleni kezelés hatékonyságát,
  • csökkentik a béldaganatok rizikóját.

Póréhagyma leves sonkás pitével

A rossz napok után végre újra napsütésre ébredtünk. A mai nap kertészkedéssel, házkörüli munkákkal telik, így egy gyorsan elkészíthető, könnyű, de mégis laktató ebéddel ...

Citromos-joghurtos csirkemell

Ez most egy egyszemélyes fogyókúrás ebéd, de mivel ennek amúgy is nagy sikere van, feltöltöm majd ezt is több főre optimalizálva általános körettel. Bizonyára sokan meglepődnek a ...

Hogy juthatunk hozzájuk?

A legegyszerűbb módon savanyított tejkészítményekkel, tejtermékekkel juttathatunk probiotikumot a szervezetünkbe. Keressünk az üzletekben „probiotikus" jelöléssel ellátott:

  • joghurtot
  • kefirt
  • túrót
  • sajtokat.

Jó hír a tejcukorérzékenyeknek, hogy nekik sem kell lemondaniuk a savanyított tejtermékek pozitív élettani hatásairól, hiszen a laktózmentes változatok között is találni probiotikummal dúsítottakat.

Azok számára, akik valamilyen betegség miatt nem fogyasztanak savanyított tejterméket, sajtokat (pl. tejfehérje allergia okán), vagy más miatt mellőzik a tejtermékeket (pl. vegánok, vagy egyszerűen csak nem szeretik őket) is elérhetők a probiotikumok természetes formában a következő élelmiszerekben:

A fentiek mellett probiotikumot vásárolhatunk a gyógyszertárban is. Ezek a különböző formájú készítmények koncentráltan tartalmaznak probiotikumokat, akut betegségek pl. hányás-hasmenés esetén lehet rájuk szükségünk ilyen formában.

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...