Probiotikumokkal az egészségért

A baktériumoktól általában félünk, pedig nem minden fajtájuk ártalmas! A probiotikumok például olyan parányi élőlények, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetünkre.

A probiotikumok létezésére Mecsnyikov figyelt fel a 20. század fordulóján. Az orosz tudós a hegyi pásztorok 100 év feletti életkorának talányát kereste. Kutatásai során felismerte, hogy a pásztorok hosszú életének egyik titka az alapélelmiszerként fogyasztott, nyers tejből készült, probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó joghurt lehetett.

Házi készítésű joghurt Ízek blogjától recept

Ma már tudjuk, hogy a probiotikumok különleges élőlények, olyan „jó” baktériumok és élesztőgombák tartoznak hozzájuk, amelyek az emésztőcsatornán végighaladva túlélik a gyomorsav, az epesavak és a hasnyálmirigy „pusztító” hatásait, végül a vastagbélbe jutnak. Itt többféle módon fejtik ki jótékony hatásukat, egyrészt a bélfalhoz kötődő probiotikumok kiszorítják a kórokozókat (a „rossz” baktériumokat), másrészt aktiválják az immunsejteket.

A probiotikumok elengedhetetlenül fontosak az egészséges bélflóra és az immunrendszer fenntartásában. Megelőzhetünk velük betegségeket, előmozdíthatjuk velük a felépülést, és segítségül hívhatjuk őket olyan állapotokban, amelyeknél a bélflóra összetétele megváltozik: fertőzésekben, antibiotikum szedésekor, stresszes időszakokban.

Miért van szükségünk rájuk?

A probiotikumok:

 • növelik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben,
 • segítik a bélnyálkahártya termelődését,
 • hatékonynak bizonyultak az antibiotikumok szedéséhez társuló hasmenés megelőzésében, a tünetek enyhítésében,
 • hatásosak a csecsemő-és gyermekkorban gyakori, hányással-hasmenéssel járó rota vírus tüneteinek mérséklésében, a betegség időbeli lefolyásának csökkentésében,
 • mérséklik a tejcukor- (laktóz)érzékenyek panaszait,
 • növelik a gyomorban illetve a bélrendszerben különböző betegségeket okozó Helicobacter pylori-baktérium elleni kezelés hatékonyságát,
 • csökkentik a béldaganatok rizikóját.

Hogy juthatunk hozzájuk?

A legegyszerűbb módon savanyított tejkészítményekkel, tejtermékekkel juttathatunk probiotikumot a szervezetünkbe. Keressünk az üzletekben „probiotikus" jelöléssel ellátott:

 • joghurtot
 • kefirt
 • túrót
 • sajtokat.

Jó hír a tejcukorérzékenyeknek, hogy nekik sem kell lemondaniuk a savanyított tejtermékek pozitív élettani hatásairól, hiszen a laktózmentes változatok között is találni probiotikummal dúsítottakat.

Azok számára, akik valamilyen betegség miatt nem fogyasztanak savanyított tejterméket, sajtokat (pl. tejfehérje allergia okán), vagy más miatt mellőzik a tejtermékeket (pl. vegánok, vagy egyszerűen csak nem szeretik őket) is elérhetők a probiotikumok természetes formában a következő élelmiszerekben:

A fentiek mellett probiotikumot vásárolhatunk a gyógyszertárban is. Ezek a különböző formájú készítmények koncentráltan tartalmaznak probiotikumokat, akut betegségek pl. hányás-hasmenés esetén lehet rájuk szükségünk ilyen formában.

Hozzászólások (1)

witch

Kedves Brigitta! Szoval, ha "sima" joghurtot fogyasztok az nem jo semmire? Keressem kifejezetten azt amelyikben probiotikum van? udv:witch

Szálka Brigitta dietetikus

Kedves Witch! Nagyon köszönöm a kimondottan gyakorlatias észrevételét. Ha ?sima? joghurtot vásárolunk ? vagy van lehet?ségünk fogyasztani - annak is van értéke: annak fehérje és a kalcium tartalma. Az él?flórás joghurtok fogyasztása is jó, hiszen ezek tartalmaznak él? joghurtkultúrát, vagyis ?jó baktériumokat?. A probiotikus tejtermékeknél a Magyar Élelmiszerkönyv már azt is szabályozza, hogy 10 hatodikon/ g (él?csíra)számban kell tartalmaznia a tejterméknek probiotikus ?él?lényeket?. Üdvözlettel: Brigitta

witch

Kedves Brigitta! Koszonom a kimerito valaszt! Akkor csak a gyumolcsos joghurtokat hagyom ki tovabbra is (nalunk a doboz aljan van a "gyumolcs" es ossze kell keverni a joghurttal), mert ugy tudom abban rengeteg a cukor, igy semmi jot nem eszunk vele, csak kaloriat meg fogszuvasodast. udv:witch

Címlapról ajánljuk

További cikkek