Probiotikumokkal az egészségért

A baktériumoktól általában félünk, pedig nem minden fajtájuk ártalmas! A probiotikumok például olyan parányi élőlények, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetünkre.

A probiotikumok létezésére Mecsnyikov figyelt fel a 20. század fordulóján. Az orosz tudós a hegyi pásztorok 100 év feletti életkorának talányát kereste. Kutatásai során felismerte, hogy a pásztorok hosszú életének egyik titka az alapélelmiszerként fogyasztott, nyers tejből készült, probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó joghurt lehetett.

Házi készítésű joghurt Ízek blogjától recept

Ma már tudjuk, hogy a probiotikumok különleges élőlények, olyan „jó” baktériumok és élesztőgombák tartoznak hozzájuk, amelyek az emésztőcsatornán végighaladva túlélik a gyomorsav, az epesavak és a hasnyálmirigy „pusztító” hatásait, végül a vastagbélbe jutnak. Itt többféle módon fejtik ki jótékony hatásukat, egyrészt a bélfalhoz kötődő probiotikumok kiszorítják a kórokozókat (a „rossz” baktériumokat), másrészt aktiválják az immunsejteket.

A probiotikumok elengedhetetlenül fontosak az egészséges bélflóra és az immunrendszer fenntartásában. Megelőzhetünk velük betegségeket, előmozdíthatjuk velük a felépülést, és segítségül hívhatjuk őket olyan állapotokban, amelyeknél a bélflóra összetétele megváltozik: fertőzésekben, antibiotikum szedésekor, stresszes időszakokban.

Miért van szükségünk rájuk?

A probiotikumok:

  • növelik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben,
  • segítik a bélnyálkahártya termelődését,
  • hatékonynak bizonyultak az antibiotikumok szedéséhez társuló hasmenés megelőzésében, a tünetek enyhítésében,
  • hatásosak a csecsemő-és gyermekkorban gyakori, hányással-hasmenéssel járó rota vírus tüneteinek mérséklésében, a betegség időbeli lefolyásának csökkentésében,
  • mérséklik a tejcukor- (laktóz)érzékenyek panaszait,
  • növelik a gyomorban illetve a bélrendszerben különböző betegségeket okozó Helicobacter pylori-baktérium elleni kezelés hatékonyságát,
  • csökkentik a béldaganatok rizikóját.

Hogy juthatunk hozzájuk?

A legegyszerűbb módon savanyított tejkészítményekkel, tejtermékekkel juttathatunk probiotikumot a szervezetünkbe. Keressünk az üzletekben „probiotikus" jelöléssel ellátott:

  • joghurtot
  • kefirt
  • túrót
  • sajtokat.

Jó hír a tejcukorérzékenyeknek, hogy nekik sem kell lemondaniuk a savanyított tejtermékek pozitív élettani hatásairól, hiszen a laktózmentes változatok között is találni probiotikummal dúsítottakat.

Azok számára, akik valamilyen betegség miatt nem fogyasztanak savanyított tejterméket, sajtokat (pl. tejfehérje allergia okán), vagy más miatt mellőzik a tejtermékeket (pl. vegánok, vagy egyszerűen csak nem szeretik őket) is elérhetők a probiotikumok természetes formában a következő élelmiszerekben:

A fentiek mellett probiotikumot vásárolhatunk a gyógyszertárban is. Ezek a különböző formájú készítmények koncentráltan tartalmaznak probiotikumokat, akut betegségek pl. hányás-hasmenés esetén lehet rájuk szükségünk ilyen formában.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...