Miso leves recept

Kalória?
Miso leves
Miso leves
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A miso (ejtsd: miszó) leves a párolt rizzsel együtt a tradícionális japán reggeli nélkülözhetetlen része. Fő alkotórészei a dashi és a miso (amelynek két fő fajtája a shiromiso és az akamiso, azaz fehér vagy vörös, de lehet keverni is a kettőt), ezeken kívül szinte bármit tehetünk bele. Kedvelt hozzávalói a tofu, a jégcsapretek, a wakame, a répa, a gomba, a garnélarák. Fontos, hogy a misot csak a legvégén tegyük bele, mikor már nem ég alatta a tűz, különben a hő hatására megvátozik az íze. Hagyományosan lakkozott kis levesestálkákban kerül az asztalra, közvetlenül a tálkából, evőpálcika segítségével isszák a levest.

hozzávalók / 2 adag

receptjellemzők

konyha: japán
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük elő a zöldségeket: a jégcsapretket kb. 2 cm-es hosszúságú, néhány mm vékony szeletekre (julienre) vágjuk, a gombát, hagymát is hasonlóan.
  2. A tofut 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
  3. Készítsük el a dashit, dobjuk bele a wakamét.
  4. Tegyük bele a hozzávalókat, s főzzük kb. 5 percig.
  5. Zárjuk el a tüzet és keverjünk a levesbe 2 evőkanál misot (személyenként 1 evőkanálnyit).
  6. A levesestálba szórjunk egy csipet zöldhagymát és merjük rá a levest.

statisztika

beküldve:
nézettség: 82 165
elküldve: 3
receptkönyben: 230
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

Hozzászólások (18)

oosaki
oosaki cs, 2013-05-30 22:20

könnyű, egyszerű, finom. Viszont ha a miso darabosabb verzióit sikerül beszerezni (mint nekem), érdemes a misot egy szitán keresztül belekeverni a levesbe. Fontos továbbá, hogy ne forralva melegítsük újra, hanem mikróban, ügyelve a hőmérsékletére, mert az alaplé íze és állaga is -hátrányára- megváltozik, ha felforraljuk.

Chef Guevara
Chef Guevara sze, 2012-08-01 20:07

hello,

ez tetszik :)
" evőpálcika segítségével isszák a levest" :)

én meg elengedett kézzel, pálcika nélkül is tudom, már vagy 4 éves korom óta lecsepegés mentesen :)))))

Csak mosolyogtam rajta, kár megsértődni :)

Chef Guevara
www.deguszta.com

Oli
Oli / Oli cs, 2012-08-02 12:05

Hello,

na, ezt képzeld el úgy, hogy kortyolgatják a levest a kis tányérkából, másik kézben a pálcika, amivel hajtják befelé a "szárazanyagot". :) Világos?? :-)

A Te mutatványodról kérek szépen egy videofelvételt ;-)

O.

Chef Guevara
Chef Guevara cs, 2012-08-02 12:09

OK, Oli! :) tudom ám! ;)
Ha misot eszem, megpróbálom :)))
Egyelőre operatőr hiányban szenvedek.

Chef

trebor
Bloemcake / trebor sze, 2011-01-26 22:53

Szervusztok!

Ma egy kissé fáradtan és kimerültenten értem haza, de főznöm kellett, mert enni ugye kell. Kedvenc ízem az éltető miso levest főztem. Majd ezek után kíváncsi lettem valamire és a google-ban rátaláltam fenti kis párbeszédre. Annyit nevettem rajta, hogy most nem is tudom mitől vagyok jobban....
Miso kontra nevetés :) ez ám a dilemma.
köszönöm nektek.

R.

hegylako
hegylako szo, 2010-10-02 21:28

Esetleg valaki nem tudja, hogy Miskolcon be lehet e szerezni ezeket az alapanyagokat? Sajnos nekem Pest kicsit messze van:(

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp v, 2010-10-03 00:26

Kedves Hegylakó! Az Ázsia Bt honlapját nézd meg, úgy tudom, szállítást is vállalnak! Vagy érdeklődj Juci - Strawberrynél, ő miskolci, hátha tud helyben valamit! Üdv: Mrs Smith

Yurie
Yurie cs, 2010-09-16 23:03

Nem tudom aktuális e még a kérdés, de válaszolok :) Én az alapanyagokat általában két helyről szoktam beszerezni. Az egyik az Ázsia Bt., a másik pedig az Ázsia Center egyik épületében lévő kis ázsiai boltocska :) Néha igazán különleges dolgokat is talál az ember ezekben, nem rég például 'friss' sárkánygyümölcsöt bár az ebbe a levesbe ugye pont nem kell :)

Gargoyle
P. / Gargoyle sze, 2010-07-21 16:56

Kedves József!
Ez egy gasztrooldal.
Legyen olyan kedves konkrét példát írni arról, hogy mely szavakat nem érti, támassza alá valamilyen érvvel, mi is a gondja pontosan, mert még mindig nem értem.
A politikai megnyilvánulások ilyen formájának itt nincs helyük.
Mesélje el, mi változott a magyar nyelvben annyira, hogy nem érti a liszt, só vagy cukor szavak valamelyikét, és lehetőleg a témától ne térjen el - aminek nem képezik részét sem a kommunisták, sem más.
Köszönettel:
Eszter

wakame
Bloemcake / wakame sze, 2010-07-21 16:33

Kedves Joseph!

Tudta-e Ön, hogy az Ön neve korcs-magyarul József?

Nyilván idegen nyelvként tanulta a magyar nyelvet, ezért hát fogadatlan tanítóként engedje meg nekem, hogy az ékezetek hiányán és a nyilvánvaló mondatszerkezeti illetve elgépelési hibákon túl a teljesség igénye nélkül néhány helyesírási hibáját kijavítsam, kizárólag abból a célból, hogy egyre elkorcsosuló magyar nyelvünk e távoli művelője tovább fejleszthesse nem lebecsülendő tudását!

Hibásan – helyesen írva
Magyar - magyar
alap anyag - alapanyag
Jappan - japán
teljessen – teljesen
os apaink – ősapáink
eggyut – együtt
roszabba – rosszabbá
ado rendszer – adórendszer
mezogasdassag – mezőgazdaság
iskola rendszer – iskolarendszer
le szarja – leszarja
specialissan - speciálisan

Joseph Szigeti
Bloemcake / Joseph Szigeti h, 2010-07-19 00:08

érdeklodom hogy a leves receptek olvashato-e Angol vagy Spanyol nyelven is, mivel sajnalatos modon a mai Magyar szokincs nagyon megvaltozott az elmult 30 ev folyaman, es nagyon sok alap anyagnak a nevét nem értem.

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-07-19 08:57

Kedves József!
Azért nem érti, mert ez egy japán recept és így hívják benne az alapanyagokat - amiket nem lehet és nem is kell lefordítani.
A magyar szókincs továbbra is jól érthető, az oldal pedig csak magyarul olvasható.
Javaslom, ha idegen névvel találkozik - ami akkor fordul elő, ha más nemzetek receptjeit nézegeti - hogy az interneten keressen rá az elnevezésekre. Az oldal is lehetőséget ad, sok esetben rá lehet kattintani az alapanyag nevére, ahol elolvashatja, mi is az.
Sok sikert!
Eszter

184