Miso leves recept

Miso leves
Miso leves
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A miso (ejtsd: miszó) leves a párolt rizzsel együtt a tradícionális japán reggeli nélkülözhetetlen része. Fő alkotórészei a dashi és a miso (amelynek két fő fajtája a shiromiso és az akamiso, azaz fehér vagy vörös, de lehet keverni is a kettőt), ezeken kívül szinte bármit tehetünk bele. Kedvelt hozzávalói a tofu, a jégcsapretek, a wakame, a répa, a gomba, a garnélarák. Fontos, hogy a misot csak a legvégén tegyük bele, mikor már nem ég alatta a tűz, különben a hő hatására megvátozik az íze. Hagyományosan lakkozott kis levesestálkákban kerül az asztalra, közvetlenül a tálkából, evőpálcika segítségével isszák a levest.

hozzávalók / 2 adag

receptjellemzők

konyha: japán
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük elő a zöldségeket: a jégcsapretket kb. 2 cm-es hosszúságú, néhány mm vékony szeletekre (julienre) vágjuk, a gombát, hagymát is hasonlóan.
  2. A tofut 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
  3. Készítsük el a dashit, dobjuk bele a wakamét.
  4. Tegyük bele a hozzávalókat, s főzzük kb. 5 percig.
  5. Zárjuk el a tüzet és keverjünk a levesbe 2 evőkanál misot (személyenként 1 evőkanálnyit).
  6. A levesestálba szórjunk egy csipet zöldhagymát és merjük rá a levest.

statisztika

beküldve:
nézettség: 70 173
elküldve: 3
receptkönyben: 184
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

Hozzászólások (16)

oosaki
oosakics, 2013-05-30 22:20

könnyű, egyszerű, finom. Viszont ha a miso darabosabb verzióit sikerül beszerezni (mint nekem), érdemes a misot egy szitán keresztül belekeverni a levesbe. Fontos továbbá, hogy ne forralva melegítsük újra, hanem mikróban, ügyelve a hőmérsékletére, mert az alaplé íze és állaga is -hátrányára- megváltozik, ha felforraljuk.

Chef Guevara
Chef Guevarasze, 2012-08-01 20:07

hello,

ez tetszik :)
" evőpálcika segítségével isszák a levest" :)

én meg elengedett kézzel, pálcika nélkül is tudom, már vagy 4 éves korom óta lecsepegés mentesen :)))))

Csak mosolyogtam rajta, kár megsértődni :)

Chef Guevara
www.deguszta.com

Oli
Olics, 2012-08-02 12:05

Hello,

na, ezt képzeld el úgy, hogy kortyolgatják a levest a kis tányérkából, másik kézben a pálcika, amivel hajtják befelé a "szárazanyagot". :) Világos?? :-)

A Te mutatványodról kérek szépen egy videofelvételt ;-)

O.

Chef Guevara
Chef Guevaracs, 2012-08-02 12:09

OK, Oli! :) tudom ám! ;)
Ha misot eszem, megpróbálom :)))
Egyelőre operatőr hiányban szenvedek.

Chef

trebor
treborsze, 2011-01-26 22:53

Szervusztok!

Ma egy kissé fáradtan és kimerültenten értem haza, de főznöm kellett, mert enni ugye kell. Kedvenc ízem az éltető miso levest főztem. Majd ezek után kíváncsi lettem valamire és a google-ban rátaláltam fenti kis párbeszédre. Annyit nevettem rajta, hogy most nem is tudom mitől vagyok jobban....
Miso kontra nevetés :) ez ám a dilemma.
köszönöm nektek.

R.

hegylako
hegylakoszo, 2010-10-02 21:28

Esetleg valaki nem tudja, hogy Miskolcon be lehet e szerezni ezeket az alapanyagokat? Sajnos nekem Pest kicsit messze van:(

szurosp
szurospv, 2010-10-03 00:26

Kedves Hegylakó! Az Ázsia Bt honlapját nézd meg, úgy tudom, szállítást is vállalnak! Vagy érdeklődj Juci - Strawberrynél, ő miskolci, hátha tud helyben valamit! Üdv: Mrs Smith

Yurie
Yuriecs, 2010-09-16 23:03

Nem tudom aktuális e még a kérdés, de válaszolok :) Én az alapanyagokat általában két helyről szoktam beszerezni. Az egyik az Ázsia Bt., a másik pedig az Ázsia Center egyik épületében lévő kis ázsiai boltocska :) Néha igazán különleges dolgokat is talál az ember ezekben, nem rég például 'friss' sárkánygyümölcsöt bár az ebbe a levesbe ugye pont nem kell :)

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-07-21 16:56

Kedves József!
Ez egy gasztrooldal.
Legyen olyan kedves konkrét példát írni arról, hogy mely szavakat nem érti, támassza alá valamilyen érvvel, mi is a gondja pontosan, mert még mindig nem értem.
A politikai megnyilvánulások ilyen formájának itt nincs helyük.
Mesélje el, mi változott a magyar nyelvben annyira, hogy nem érti a liszt, só vagy cukor szavak valamelyikét, és lehetőleg a témától ne térjen el - aminek nem képezik részét sem a kommunisták, sem más.
Köszönettel:
Eszter

wakame
wakamesze, 2010-07-21 16:33

Kedves Joseph!

Tudta-e Ön, hogy az Ön neve korcs-magyarul József?

Nyilván idegen nyelvként tanulta a magyar nyelvet, ezért hát fogadatlan tanítóként engedje meg nekem, hogy az ékezetek hiányán és a nyilvánvaló mondatszerkezeti illetve elgépelési hibákon túl a teljesség igénye nélkül néhány helyesírási hibáját kijavítsam, kizárólag abból a célból, hogy egyre elkorcsosuló magyar nyelvünk e távoli művelője tovább fejleszthesse nem lebecsülendő tudását!

Hibásan – helyesen írva
Magyar - magyar
alap anyag - alapanyag
Jappan - japán
teljessen – teljesen
os apaink – ősapáink
eggyut – együtt
roszabba – rosszabbá
ado rendszer – adórendszer
mezogasdassag – mezőgazdaság
iskola rendszer – iskolarendszer
le szarja – leszarja
specialissan - speciálisan

Joseph Szigeti
Joseph Szigetih, 2010-07-19 18:00

Hello Eszter
En nem a Jappan neveken vagyok fennakadva, hanem sajnalatos modon a Magyar nyelvet teljessen kitkertek es az os apaink akik evekik dolgoztak a volt gyonyoru magyar nyelv osszeallitasan, szerintem forgolodnak a sirjaikban hogy a Magyar nyel es irodalom mennyire elkorcsosodott a jelenlegi allamvezetessel eggyut akik visszaallittak az adorendszert ami roszabba tette az atlagos dolgozo emberek eletszinvonalat mint volt a jobbagyi rendszerben. Sajnalatos modon a kommunizmus bukasa utan a vezetok maradtak akik voltak, csak kponyonyeget vatltottak es hatalmas kulfodi kolcsonoket vettek es vesznek fel a mai napig is. A penzt zsebre vagjak, borzalmas ado rendszert vezettek be, a volt szabad Magyar nemzet ami azelott az allampolgaroke volt most teljessen eladosodott. A mezogasdassag eltunt, a magyar ipart el adtak kulfoldi befektetoknek, az iskola rendszer kificamodott nincsen szakmunkas utanpotlas. Ahogy elnezem szegeny Magyarorszag megy lefele a toiletten ahonnan nincs vissza ut, koszonheto az elkorcsosodott, hazug, amito, kapzsi es onzo uj allamigazgato rendszernek amelyik magassan le sz*** a magyar nep erdekeit es csakis a sajat zsebukre dolgoznak!!!
Meg sokkal rosszabb lett a mai magyar eltszinvonal (specialissan az atlag nyugdijasok szamara, de nem a gazdakgoke) mint volt a "RAKOSI" rendszerben, es sajnalatosan ez a teny es volosag!!!

Fonott Kalács
Fonott Kalácsp, 2011-08-19 15:10

Már elnézést, de hogy jön ide most a történelem? Amúgy meg ha jól vettem ki a szavaiból, 30 éve Spanyolországban lakik. Akkor meg ne okítson minket, igaz magyarokat, akik itt maradtak, és tudnak magyarul beszélni. Onnan messziről könnyű, csak teljesen értelmetlen, képmutató süket duma. Ha igaz magyarnak tartja magát, költözzön haza, és tanuljon meg rendesen magyarul!

Joseph Szigeti
Joseph Szigetih, 2010-07-19 00:08

érdeklodom hogy a leves receptek olvashato-e Angol vagy Spanyol nyelven is, mivel sajnalatos modon a mai Magyar szokincs nagyon megvaltozott az elmult 30 ev folyaman, es nagyon sok alap anyagnak a nevét nem értem.

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-07-19 08:57

Kedves József!
Azért nem érti, mert ez egy japán recept és így hívják benne az alapanyagokat - amiket nem lehet és nem is kell lefordítani.
A magyar szókincs továbbra is jól érthető, az oldal pedig csak magyarul olvasható.
Javaslom, ha idegen névvel találkozik - ami akkor fordul elő, ha más nemzetek receptjeit nézegeti - hogy az interneten keressen rá az elnevezésekre. Az oldal is lehetőséget ad, sok esetben rá lehet kattintani az alapanyag nevére, ahol elolvashatja, mi is az.
Sok sikert!
Eszter

Legfrissebb cikkek

A város legjobb fagyireceptje
A város legjobb fagyireceptje
Fagylaltkészítő kurzuson vettünk részt a héten. Csodálatos környezetben, fantasztikus alapanyagokkal, remek kézműves terméket gyártottunk.
Saláták melegen ajánlva!
Saláták melegen ajánlva!
Igaz, hogy nyáron elsősorban a nyersen fogyasztás kerül előtérbe, de én nagyon szeretem azokat a salátákat is, amelyeknél az összetevők egy része hideg, más része meleg.
184