Kiderült: egy egyszerű étrendkiegészítő védhet a demencia ellen

Folyamatos kutatások zajlanak a demenciával, azon belül is az Alzheimer-kórral kapcsolatban, amely az egyik legborzasztóbb, szellemi és testi leépüléssel járó időskori betegség. Azt jó ideje tudni, hogy a bélrendszer egészsége hatással van az agyi funkciókra is, most pedig úgy tűnik, egy étrendkiegészítő is bevethető a demencia ellen.

Ma is világszerte kutatják a demencia, azon belül is egy kisebb vállfaj, az Alzheimer-kór megelőzési és kezelési lehetőségeit. Egy kísérletben egy olcsó és egyszerű étrendkiegészítő és az Alzheimer-kór kapcsolatát vizsgálták, és nagyon biztató eredményeket értek el.

Idős pár
Kiderült: egy egyszerű étrendkiegészítő védhet a demencia ellen

A kettős vak vizsgálat során két olcsó prebiotikumot teszteltek, melyek közül mindkettőt kapni itthon, vény nélkül. A kutatás egyik felében prebiotikumként inulint használtak, amely egy fruktán típusú élelmi rost. A másikban pedig a fruktooligoszacharid, mint növényi szénhidrát vett részt, amit gyakran használnak természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként. A kutatáshoz 36, hatvan év feletti ikerpárt toborzott a londoni King's College.

Minden ikerpárt véletlenszerűen osztottak két csoportba: az egyik fél prebiotikumot kapott fehérjeporban elkeverve, a másik pedig placebót.

A három hónapos kísérleti időszak végén az, aki inulint vagy fruktooligoszacharidot szedett, jobb eredményt ért el a kognitív teszteken.

Izgalmas látni ezeket a változásokat mindössze 12 hét alatt. Ez hatalmas lehetőséget rejt magában az agy egészségének és memóriájának javítására az idősödő népesség körében. A bél-agy tengely titkainak feltárása új utakat nyithat az egészségesebb és hosszabb élethez

– mondta Mary Ni Lochlainn, a londoni King’s College geriátriai kutatója.

Az állatkísérletek és prebiotikumok terén is vannak sikerek

Korábban végzett állatkísérletek szerint a magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztása elősegíti a jó baktériumok elszaporodását a bélrendszerben.

A londoni ikerkutatás jó példája annak, hogy bizonyos agybarát ételek fogyasztása hatékony lehet a kognitív hanyatlás ellen.

A tanulmányban résztvevők nagy része nő volt, ezért a kutatók figyelembe vették a nemek közti különbségeket. A résztvevők kiválasztásban lehetett torzítás, ezért további vizsgálatok szükségesek. Az Alzheimer-kór egyébként a nőket nagyobb százalékban érinti, a mostani kutatás pedig felerősíti azt az elképzelést, hogy az Alzheimert akár külső tényezők is befolyásolhatják.

Forrásunk volt.


Még több egészséggel kapcsolatos érdekesség itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...