Itt a válasz, biztonságos-e az előre csomagolt hús fogyasztása

Néha sokkal egyszerűbb egy füst alatt elintézni a bevásárlást, és a szupermarketben megvenni a húsféléket is. Sőt, ha még kényelmesebbek akarunk lenni, akkor még csak nem is hentespultból kérjük a csirkemellet vagy karajt, hanem az előre csomagolt részlegről válogatunk. De vajon jól tesszük, ha ezt az opciót választjuk?

Ha előre csomagolt hústerméket vásárlunk, akkor is többféle csomagolással találkozhatunk: az egyik választási lehetőség a vákuumozott termék, míg a másik, igen népszerű opció a tálcás, a tetején átlátszó fóliával rendelkező hústermék. Ahhoz, hogy biztonságosan fogyaszthass bármilyen húsfélét, olvass tovább!

Előre csomagolt hústermék
Itt a válasz biztonságos-e az előre csomagolt hús fogyasztása

Egy előre csomagolt hústermék praktikus, hiszen csak ki kell kapni a hűtőspultból, és már mehetünk is tovább. Legyen szó darált sertéshúsról, vákuumozott csirkemellfiléről vagy egy szép szelet steakről, érdemes tisztában lenni azzal, hogy elfogyasztásuk nem mindig jár biztonsággal, ha a csomagolásukon valamilyen rendellenességet vélünk felfedezni.

Levegős, felpuffadt csomagolás

Számos oka lehet annak, ha azt látjuk egy vákuumozott csomagoláson, hogy levegőtől duzzad. Az oxigén által okozott romlás csökkentése érdekében a hús csomagolásában gyakran alkalmazzák a módosított légköri csomagolásnak (MAP) nevezett eljárást. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a MAP a szabályozott légköri csomagolással (CAP) együtt a csomagban lévő oxigén egy részét vagy egészét más gázokkal, például nitrogénnel és szén-dioxiddal helyettesíti.

Ez lassítja a mikrobák növekedését és oxidációját, valamint megőrzi a hús frissességét, minőségét és színét, miközben csökkenti az élelmiszer-pazarlást

- mondta a szakértő.

Elmondása szerint normális, hogy ez az eljárás puffadást okoz a csomagoláson. Ennek ellenére a túlzott puffadás a baktériumok által termelt gázok mikrobiális megromlását jelezheti.

A magas telítetlen zsírtartalmú vagy magas pH-értékű hús gyorsabban megromlik, és előnyös a vákuumzárás az oxigén teljes eltávolítása érdekében

- tette hozzá.

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Szaftos bakonyi sertésszelet

A bakonyi módra, vagyis gombával tökéletesre főtt sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amit roppant egyszerűen el lehet készíteni, de ugyanígy el is lehet rontani. Íme egy recept, ...

A kis mértékben levegős, puffadt csomagolás általában az eljárás következménye, de jobb elkerülni.

Amelyik hús csomagolásán már sokkal nagyobb mértékű levegősödést, puffadást észlelünk, semmiképp ne vegyük meg vagy fogyasszuk el, mert mikrobiális szennyeződésről lehet szó. Ez nem feltétlen veszélyes az egészségre, de ízben, szagokban és színben is okozhat elváltozásokat.

Jelek, amik felhívják a figyelmed arra, hogy ne vedd meg a húst

  • Ha bármilyen páralecsapódást látsz a csomagoláson, semmiképp ne kerüljön a kosárba a termék!
  • Szintén ne vidd haza azt a húsfélét, aminek csomagolása sérült vagy bármilyen szivárgást mutat!
  • Fontos alaposan megnézni a színét: húsfélétől függ, de ha szürkés, zöldes elszíneződést mutat, biztosan nem alkalmas a fogyasztásra.
  • Ha nyálkás réteget látsz rajta, vagy éppen az ujjadat belenyomva a húsba (a csomagoláson keresztül) ott marad a lenyomata, akkor maradjon csak a boltban.

Forrásunk volt.


Még több cikk, ami kedvedre való lesz:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...