Piknik a szabadban

Mivel most már visszavonhatatlanul beköszöntött a tavasz, itt az ideje a gyakorlatban is megvalósítani az eddig a lelkünk legmélyén dédelgetett szabadtéri programterveket!

Szinte nincs olyan település, melynek közelében ne lenne valamilyen elképesztően szép, nyugodt és érintetlen zöld terület, amit érdemes felfedezni, nem is beszélve a környező falvakról, községekről vagy akár városokról. Ha egész napostúrátszervezünk, akkor viszont gondoskodnunk kell az elvesztett energia pótlásáról is: méghozzá úgy, hogy utána ne érezzük azt, ólmos súlyokat cipelünk a hasunkban.

A piknikezős, szabadban eltöltött nap házilag összeállított fogásainak egyetlen, nagyon fontos kritériumnak kell megfelelniük: könnyen, akár evőeszköz nélkül is fogyaszthassuk őket. Piték, péksütik, pogácsák, szendvicsek várják, hogy a jó levegőre érkezve jóízűen belakmározzunk belőlük.

Mindent a hagymáról >>

Persze senki nem várja el, hogy a kikapcsolódásra szánt nap hajnalán mi már a konyhában robotoljunk és az összes, itt ajánlott ételt szépen, sorjában elkészítsük. Elég ezek közül egy-egyet előző este összeállítani. A piték – legyen szó vagy édes változatról – általában könnyen elkészülnek és nem igényelnek nagy előzetes rákészülést: a quiche-hez mondjuk mindenképpen vajat ajánlunk, az édes típusokhoz szükségünk lehet még tojásra, sütőporra, de ezek általában amúgy is vannak otthon. Használjuk ki a spenótszezont és süssük friss, leszárazott parajlevelekkel a piténket: az erős, akár füstös ízű sajtok remekül illenek hozzá. Ha édesben gondolkodunk, a felállás ugyanaz: friss gyümölcs híján pakoljuk meg a kamra és a mélyhűtő kincseivel a sütiket. A réteseket sem hagynánk ki a menüből: egyrészt a bolti rétestésztából tényleg nagyon egyszerűen és gyorsan összedobhatjuk, másrészt a már kész rétesrudak simán szeletelhetőek, nagyon könnyen csomagolhatóak.

Energiabomba reggelire >>

S hogy mibe rejtsük az éhségűző szeletkéket? A műanyag ételhordó dobozok tökéletesen megteszik az ilyen helyzetekben, takarjuk le őket konyharuhával és mehetnek a klasszikus fonott kosárba. Ne érezzük túlzásnak a dolgot! Meg kell adni a módját, mert az ilyen alkalmak különlegesek és legalább nem zuhanunk be vasárnap este farkaséhesen a legközelebbi gyorsétterembe.

Ezt ettétek márciusban >>

Az Itt a szezon! további cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!