6 nyugis evőhely az ország 6 gyönyörű pontján, ahol jóllakás közben fel is töltődhetsz

Miért is indulnánk meg februárban egy-egy ráérős hétvégén? Hát azért, mert mozogni, világot látni nem csak 20 fok felett kell! A természet most alszik, de a téli tájak, a vizek és az erdőink ilyenkor is szépek, egy februári kirándulás pedig tökéletes a feltöltődéshez. 6 különleges hely következik, ahol nemcsak a testünket, a lelkünket is táplálhatjuk.

Kati és csaba vár a Meztéllábasban

A Meztéllábas neve is imádnivaló. Az Őrség (egyik) kapujában, Szentgyörgyvölgyben járunk, ami pontosan olyan szép, ahogyan hangzik. Maga a hely viszont teljesen speciális, szállás és étterem, de nem az a la carte étlapos fajtából. Itt a háziak csak nekünk főznek, mégpedig igazi jó, házias ízeket az asztalra varázsolva, ahogy ők mondják: “a vidéki nagymamánál eltöltött vasárnapi ebédeket” megidézve. Vendégasztalnak hívják a vendéglátás ezen formáját, ami ilyenkor a tágas, csupa ablak étkezőben valósul meg, jó időben pedig a zöldellő kertben, a borospince viszont egész évben rendelkezésre áll. Ne csak egy éjszakára tervezzünk, legyen időnk tényleg lelassítani!

Meztéllábas / forrás

Meztéllábas

Szentgyörgyvölgy, Kossuth Lajos u. 76.

Főszezon az EPL Bisztróban

Az eplényi sípálya mellett nyitott EPL Bisztró mellett apartmanok csábítanak maradásra. Itt a Bakony, Zirc, a síaréna, az olaszfalui Muflon-barlang, látni és csúsznivalókból nincs hiány. Igazán jó éttermekből azonban mutatkozott némi deficit a környéken, úgyhogy az EPL létező piaci rést hivatott betölteni. Az étterem modern, laza, de elegáns: szépen tálalt, választékos bisztrófogásokkal színesít a Bakony gasztronómiai felhozatalán. Magyar és olasz komfortételek alkotják az étlap gerincét olyan ínyencségekkel, mint a füstölt marhanyelv, a vadas Angus-marhaszegyből vagy a hecsedlivel (csipkebogyólekvárral) és tejfölhabbal kínált túrógombóc. Kiéhezett síelők, túrázók, figyelem, nápolyi pizzák sülnek a kemencében! Kedvező árú két- vagy háromfogásos ebédmenüvel is várják a síelőket és kirándulókat.

EPL Bisztró / forrás

EPL Bisztró

Eplény, Veszprémi u. 118.

Igazi farm to table és őszinte konyha a Farm Inn Fogadóban

A Zalai dombságba, Örvényeshegyre invitál a Farm Inn Fogadó, ahol már jóval a farm to table trend előtt, már 2014-től a “kertből az asztalra” koncepció virágzott. A szó szoros értelmében, hiszen egy idilli kertben indul az élmény: “a főzés nálunk sétával kezdődik a kertünkben, vagy a gazdánál, esetleg a piacon tett látogatással” – szól a bemutatkozásuk. A Farm Innben minden egyszerre takaros és rendes (mégiscsak sváb vidéken járunk), mégis kedvesen szabálytalan, otthonos. Az ételek azonban igazi ínyenckonyhára vallanak, ismerős ízekkel, akár aznap szedett alapanyagokkal. Étlap nincsen, napi ajánlatból választhatunk, és bár különösebb csinnadratta sohasem övezte a Farm Innt, ez az egyik legeredetibb hely ebben a műfajban Magyarországon. Az év ezen időszakában péntektől vasárnapig látogatható az étterem.

Farm Inn / forrás

Farm Inn Fogadó

Zalacsány, Örvényeshegy 20.

Mediterrán stílus, crossover konyha: Vánkos

Nevében panzió, de szíves vendéglátással és meglepően menő konyhával várnak Badacsonyban, a Vánkosban. A 71-es főútról kell letérni a Vánkosba (feljebb Badacsonyörsre visz tovább az út). A Vánkosban a vidéki hangulat a mediterrán országok stílusát és építészetét idézi, és a természetközeliség itt letisztultsággal és egyfajta kozmopolita felhanggal párosul. A konyhában is nagy hangsúlyt kapnak a világ ízei, tiszteletben tartva a magyar identitást. Így kerül a reggeli étlapra a mangalicavirsli mellé kimchis melegszendvics és a joghurtos török tojás. A pontyhalászlé, babfőzelék és szarvasvadas mellé gőzölt bao, a rántott borjúláb mellé aioli. A Vánkos március elején nyit újra teljes erővel, februárban pedig pop-up eseményekkel állnak elő. Érdemes figyelni a ténykedéseiket.

Vánkos / forrás

Vánkos Panzió

Badacsonytomaj, Füredi út 29.

Almalomb, a Zöld Michelin-csillagos kulináris kitérő

Az Almalomb olyannyira a feltöltődésről szól, hogy 2023 óta az étterme kifejezetten arra specializálódott, hogy a Hosszúheténybe érkezőknek elvonulási lehetőséget kínáljanak, és őket szolgálják ki. Hosszúhetény egyik büszkesége a Michelin-kalauz ajánlásával és a fenntarthatóságért zöld Michelin-csillagot kiérdemlő Almalomb, ami minden bizonnyal jövőre kikerül a Michelin Guide-ból, mert októberben  megszüntették az a la carte éttermet (ez kitétel a kalauzban), és mint pihenőhely, rendezvényhelyszín, szállás és kávéüzem mennek tovább. Elvonulási lehetőség Baranyában maximum 15 fő részére, a konyha pedig az eddigi színvonal a megújult szolgáltatási formában is!

Almalomb / forrás

Almalomb

Hosszúhetény, Ormándi u. 19.

Fine dining a kiserdő mellett – Szekzárd

Az emberlakta vidékektől kijjebb eső lodge-ok a vidéki pihenések egy legideálisabb formáját jelentik. Immár Szekszárd, azon belül is Bartina városrész is erősít ilyen szálláshellyel, ahol nincs zsúfoltság, ám van tér, zöld és levegő két hektáron a domboldalban szőlőssel, gyümölcsössel, kiserdővel. Mintha nem is Magyarországon járnánk, minőség és minimalizmus hatja át a Szekzárdot, ahol a borvidék, a birtok és a táj nyújtotta örömöket private dining teszi kerekké. A fine dining fogások ebédre és vacsorára is kérhetők a minden kényelemmel felszerelt, mégsem hivalkodó lazulóhelyen.

Szekzárd / forrás

Szekzárd – the lodge

Szekszárd, Kisbödö u. 9403 hrsz.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: EPL Bisztró / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

6 tipp a tényleg finom töltött padlizsánhoz

Sokan ódzkodnak a különböző töltött zöldségektől, így a töltött padlizsántól is, amely averziónak gyakran egy negatív múltbéli élmény adja az alapját – nézzünk hát most pár trükköt, ami a jövőben segít majd kikövezni az utat a fogás megkedvelése felé.

Lakos Benedek