6 szendvics bizonyítja, hogy paradicsom+kenyér=szerény tökély

Mielőtt végleg búcsút intenénk a nyár lédús paradicsomjainak, gondoltam, megérne egy misét megemlékezni azokról a zseniális módokról, ahogyan a nagyvilág különböző pontjain paradicsomot és kenyeret ötvöznek az emberek. Meglepetésemre 6 ilyen tradicionális receptet is találtam, amelyek közös alapanyagaik ellenére mind a saját, teljesen külön világukat képviselik ezen a nyárzáró terülj-terülj asztalkán.

Tág a világ, lakóit kilométerek/mérföldek, országhatárok és óceánok választják el, ha közelebbről megvizsgáljuk, mégis fellelhetünk láthatatlan szálakat, amelyek bizonyos pontok mentén összekötnek minket. Most egy ilyen szál végét sikerült megfognom, majd végigkövetnem több kontinensen, ugyanis a nyárvég közeledtével eszembe ötlött a gondolat, hogy megvizsgálom, mihez kezdenek a különböző kultúrák, ha a természet lédús paradicsomokat és kenyeret bocsájt a rendelkezésükre.

A paradicsomos szendvicsek meglepően sokszínű és izgalmakat rejtő térképe bontakozott ki előttem, az alábbi 6 receptet ajánlom mindenkinek, aki méltó módon intene búcsút a nyár legzamatosabb gyümölcsének.

6 szendvics bizonyítja, hogy paradicsom+kenyér=szerény tökély

Egyszerűség=nagyszerűség

Nem tudom, hogy az eddigi nyarakon is így volt-e, de idén mindenhol a paradicsomos szendvicsek jöttek velem szembe a közösségi média felületein: ropogós kenyerek, lédús, húsos, sárga, piros gyümölcsök, nagyszemű só és durván őrölt fekete bors foglalt el minden második bejegyzést.

Nyilván a folyamatos marketing elérte a hatását: nem sokkal később már én is megszállottam haraptam a szaftos szendvicsekbe, teljesen magával ragadott a két alapanyag, a kenyér és a paradicsom szerény házasítása.

Paradicsomos terülj-terülj

Nagyjából ezen a ponton ugrott be, hogy nem az amerikai szendvics az egyetlen, ami egy tálon ereszti össze a paradicsomot a kenyérrel: ott van például az olasz bruschetta vagy a spanyol pan con tomate, csak hogy kettőt említsek. Persze ekkor még nem voltam biztos benne, hogy tudnék többet kettőnél...épp ezért lepett meg annyira, amikor egy viszonylag rövid, de alapos kutatás után összesen 6 különböző receptre leltem.

A kritérium egyszerű volt: a recept legyen tradicionális, fő alapanyagai legyenek paradicsom és bármilyen kenyér, ezen kívül pedig ne kerüljön bele túl sok más (maximum 2-3 plusz ízesítő), hadd maradjon főszerepben a paradicsom friss aromája és a kenyér ropogós (vagy éppen puha) textúrája. Ezek mentén gyűjtöttem össze a most következő 6 receptet, a világ különböző pontjairól.

Tomato Sandwich, USA

Kiindulópontként ez a szendvics szolgált, mielőtt komolyabban beleástam volna magam a paradicsomoskenyér-világba: az USA déli államaiban őshonos klasszikus tényleg maga a megtestesült nyár, a lehető legtisztábban hozza azt, amit egy paradicsommal tömött szendvicsnek hoznia kell.

Klasszikus paradicsomos szendvics, szaftosan

Pirított fehér kenyérre majonéz kerül, majd arra a vastagra szelt húsparadicsomok. Az ízesítésért mindössze só és bors felel, de többre nincs is szükség, úgyis csak elnyomnánk a friss, napfényes ízeket. Ha kifinomultabbra hangolnánk, használjunk toast helyett kovászos, de szigorúan fehér kenyeret.

Bruschetta al pomodoro, Olaszország

Az itáliai csizma előételei gyakran használnak kenyeret és paradicsomot is, ennek a legszimplább verziója a klasszikus bruschetta. A ropogós bagettszeletek lédús, fűszerezett paradicsomot szállítanak, a kis szendvics akkor mutatja legszebb arcát, amikor még friss, még épp csak enyhén ázott el az olajtól, gyümölcstől.

A bruschetta receptjéért kattints a képre!

Mindenképpen friss bazsalikomot használjunk, valamint olívaolajból is extra szűz kerüljön a paradicsomra. Tészták, húsételek előtt tökéletes kezdés.

Pan con tomate, Spanyolország

Mondhatnánk, hogy a spanyolok paradicsomos szendvicse ugyanaz, mint az olaszoké, azonban ha jobban megnézzük, vannak bőven eltérések. Először is a pan con tomate húsparadicsommal készül, amit egy nagylyukú reszelőn kell pürésíteni.

A pan con tomate receptjéért kattints a képre!

A szinte kormosra sült kenyerek kesernyéjét pikáns fokhagyma egészíti ki – ezt közvetlenül a forró kenyérbe kell dörzsölni. A szendvicset itt is extra szűz olívaolaj húzza össze, harsány, extrém texturális élményeket nyújtó előétel ez, ami mégis valahol elegánsan hat.

Hobz Biz-Zejt u Tadam, Málta

A paradicsomos szendvics fogalmát nem izgulja túl, nem feszegeti Málta, ahol a másnapos, megszáradt szeletek rózsaszínre váltanak a húsos paradicsomok levétől. A szigetország híres kovászos péktermékeiről, amelyekből kár lenne akár egy szeletet is elpazarolni.

A máltai paradicsomos kenyér receptjéért kattints a képre!

Talán így születhetett meg ez a recept, ami tényleg a legpuritánabb paradicsomos szendvics, amit valaha kóstoltam. Szárazkenyér-mentésre azonban tökéletes, sőt, nem is fogjuk úgy érezni, hogy maradékmentünk, miközben a szaftos, mélyen paradicsomízű szeletekbe harapunk.

’arouss, Libanon

Mindeddig kenyérszeletekre (vagy közé) került a paradicsom, azonban, ahogy a még épphogy mediterránnak/levanteinek mondható Libanon felé vesszük utunkat, a lédús gyümölcs lepényen landol. Az 'arouss a helyi pitából csavart szendvics, ami sós labneh-t és friss-aromás fűszereket is magába ölel.

A libanoni paradicsomos lepényszendvics receptjéért kattints a képre!

Az összes közül ez volt a legfrissítőbb szendvics, amit kóstoltam: mindezt a zöldfűszerek kavalkádjának köszönheti, ami teljesen új köntösbe öltözteti a paradicsomot. Érdemes hozzá házi labneh sajtot készíteni, ami egyszerűen görög joghurt lecsöpögtetését jelenti. Elcsomagolva kiváló irodai/iskolai uzsonna lehet.

Braaibroodjies, Dél-Afrika

Utoljára maradt a számomra legmeglepőbb szendvics – érdekes módon ezzel kapcsolatban volt a legtöbb fenntartásom... persze csak addig, míg bele nem haraptam. Dél-Afrikában ugyanis nem elég, hogy grillszendvicsbe kerül a paradicsom (mindig is ódzkodtam a sült vagy más módon hőkezelt friss gyümölcstől), de lekvár is kerül mellé.

A dél-afrikai paradicsomos grillszendvics receptjéért kattints a képre!

Azonban amilyen indokolatlannak hatott a készítés folyamán az alapanyagok listája, olyan ízes egységgé álltak össze a grillserpenyőben eltöltött pár perc alatt. A braaibroodjies egy sajtburgerre emlékeztetheti a beleharapót: egyszerre sajtos, egyszerre paradicsomos, a lekvár (vagy chutney) pedig egy leheletnyi édességet kölcsönöz neki, ami meglepő módon összefogja az egész szendvicset.

Mind a 6 receptet végigkóstolva elámultam, hogy tényleg ilyen sok különböző, a saját lábán határozottan megálló étel születhet ugyanabból a két alapanyagból. A paradicsomos szendvicsek minden országban az egyszerűséget ünneplik, legyen szó Amerikáról, Európáról vagy a Közel-Keletről. Ünnepeljünk velük boldogan mi is, amíg kitart a paradicsomtermés!

Fotók és receptek: Lakos Benedek

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha még nem volt elég a paradicsomból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek