Ha már cukrozzuk a paradicsomlevest, csináljuk bevállalósan

Olvasói figyelmeztetés: a következő képek és sorok egyesek számára obszcénnak bizonyulhatnak, szélsőséges érzelmek előhívására és a rend megzavarására képesek. Továbbolvasás csak saját felelősségre!

Be kell vallanom, nem értek teljesen egyet a magyar konyhaművészet legtöbb döntésével. Nem értem, hogy miért kell mindent lisztes habarásba fojtani, nem tudom felfogni, miért landol panírban és bő olajban bármi, ami él és mozog, tanácstalanul nézem a szétfőtt tésztát, annak olajos főzővizét és a teremtés koronáját, az agyoncukrozott paradicsomlevest. Mindegyik példa azt célozza aláhúzni, hogy gyakorta nem érezzük a határokat, és nagy lendülettel elvetjük a sulykot, ha a főzésre kerül a sor. Hiszen persze, hogy kell cukor a paradicsomlevesbe. Na de ennyi?

A tényleg édes paradicsomleves receptjéért kattints a képre!

Nem tudom sajnos, ki okolható ezért az egész helyzetért. Mutogathatnék ujjal a menzára, de már amúgy is oly' sok gasztronómiai baklövést és gyermekkori traumát a kontójára írtunk, hogy nem akarok ehhez a listához még többet hozzáadni. Ettől függetlenül az iskolai étkeztetés fertőtlenített viaszosvászon-labirintusának egyik félreeső sarkában biztosan mind szembetaláltuk magunkat egy telecukrozott, valahogy mégis torzan fanyar paradicsomlevessel. Azóta pedig vagy hozzuk magunkkal, vagy próbálunk egy életre megfeledkezni róla.

Fontos leszögezni, hogy a leves készítése során tényleg szükségünk lehet valamilyen édesítőre, azonban közel sem olyan excesszív mennyiségben, ahogy azt egyes receptek mondják.

A tényleg édes paradicsomleves receptjéért kattints a képre!

A paradicsom önmagában savanykás, amely aromáját ellensúlyozhatjuk cukorral, mézzel – egy bizonyos szintig. Ugyanis, miután átléptük ezt a határt, a levesünknek már cseppet sem lesz paradicsom-, hanem annál inkább lesz cukoríze. És kinek jó az? Ugyanennyi erővel pirosra színezett cukros vizet is kanalazhatnánk, természetesen betűtésztával!

Ezen a ponton jutottam el az önmagamban puffogásnak arra a szintjére, ami hálistennek könnyedén átfordítható dühtől hajtott kreativitássá. Jelen esetben inkább kreatív rombolásról beszélhetünk: létre akartam ugyanis hozni egy olyan paradicsomlevest, ami tényleg, direkt, pofátlanul és minél természetesebb módon édes.

A tényleg édes paradicsomleves receptjéért kattints a képre!

Hiszen megannyi konyhai eljárás akad, amivel egy ételt édesebbé tehetünk anélkül, hogy nagyobb mennyiségben bármilyen édesítőszerhez nyúlnánk, továbbá maguk az alapanyagok is gyakran rejtegetnek annyi cukrot a belsőjükben, hogy azt kinyerve tovább fokozhassuk a mézédes ízeket.

A paradicsomleveshez az alábbi édesítő eljárásokat és alapanyagokat vetettem be:

  • San Marzano paradicsomot használtam, amely egyrészt húsosabb, így koncentráltabb paradicsomízt ad, másrészt kevésbé savanyú fajta
  • a gyümölcsöt sütőben sütöttem meg, magas hőmérsékleten, némi olaj, ecet és kevés méz kíséretében, ahol gyönyörűen karamellizálódott: ez a módszer intenzívebb édességet ad, mint a főzés
  • lilahagymát karamellizáltam, ami a nevét meghazudtolva alig tartalmaz hozzáadott cukrot, a „karamell” nagy része ugyanis magából a zöldségből származik
A tényleg édes paradicsomleves receptjéért kattints a képre!
  • sűrű balzsamecet-koncentrátumot adtam a leveshez, ami szintén természetesen édes
  • a paradicsomlevest mascarpone és tejszín keverékéből vert habbal tálaltam, amely cukor nélkül adja át tejtermékes, zsíros édességét
  • a megszokott feltétként kínált sajtos melegszendvicsbe édeskés ementáli sajtot reszeltem, a kenyerek külsejére leheletnyi méz került

A végeredményt hagyom magáért beszélni, mindenkinek ajánlom a leves elkészítését, ugyanis egy kiváló kitörési útvonal lehet abból a börtönből, amit a cukorral dúsított paradicsomleves jelent.

A tényleg édes paradicsomleves receptjéért kattints a képre!

A tényleg édes paradicsomleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek