Panírba bújtatott frissensültek

Télen különösen szeretjük a forrón tálalt frissensülteket! Gyorsan elkészülnek, laktatóak és sokkal változatosabbak, mint gondolnánk. Íme, a legnépszerűbbek!

Borjúsült párizsi módra, a nemesek eledele

Ahogy a legtöbb frissensült, hagyományosan a párizsi szelet is borjúhúsból készül. Ízvilága emlékeztet a bécsi szeletre, ám a zsemlemorzsa „hiányának” köszönhetően, kicsit könnyebb étel. A hagyomány szerint a francia elit tagjainak tányérjára került először párizsi módra elkészített borjúsült. A nemesek ugyanis nemcsak az aranyosan csillogó ékszerekért rajongtak, hanem az aranyszínű ételekért is. Így született meg a máig népszerű francia fogás.

Így készíts párizsi szeletet! >>

A Kék szalag-szelet legendája

A cordon bleu származása nem teljesen tisztázott történet. Egyes források szerint ez a fenséges frissensült először a Bremen nevű tengerjáró fedélzetén készült, amikor a jármű annak idején a leggyorsabbként szelte át az Atlanti-óceánt, elhódítva ezzel a cordon bleu-t, azaz a Kék szalagot. Mások szerint – és ez a valószínűbb verzió – a sonkával, sajttal sült rántott szelet Svájcból származik, a nevét pedig ugyan kevésbé romantikus körülmények között kapta: a régesrégi, francia nyelvű szakácskönyvekben ugyanis az „a la cordon bleu” ugyanazt jelenti, mint a „szakácsné módra”, azaz sajttal, sonkával töltve.

Így készíts cordon bleu-t! >>

A bécsi szelet legendája

A magyaros rántott hús és a bécsi szelet is eredetileg Olaszországból származik. Az étel története Gróf Joseph Radetzky marsallhoz kötődik, aki a 19. században élt, és Milánóban „szeretett bele” a lombardiai konyhákban costoletta alla milanese néven készített frissensültbe. A marsall olyannyira rajongójává vált az ételnek, hogy a receptjét a palota főszakácsának is elküldte: kóstoltassa meg Ferenc József császárral a fenséges fogást. Az uralkodónak pedig minden bizonnyal elnyerte a tetszését a costoletta, hiszen azóta is bécsi szelet néven ismerjük.

Így készíts bécsi szeletet! >>

Magyaros és ízletes

A cigánypecsenye egyszerű, de nagyszerű étel. És ahogy annyi más frissensültet, az Osztrák-Magyar Monarchia idején jegyezték fel először a szakácskönyvekbe, és lett Európa-, majd világszerte az ínyencek kedvelt étele.

Így készíts cigánypecsenyét! >>

A gyerekek és a vegák kedvence

Ha rántott sajtra fáj a fogad, először a megfelelő sajtot kell kiválasztanod, ez lehet trappista, gouda, edámi vagy ementáli is. A keményebb fajták mindenképpen alkalmasabbak a rántásra, mint a puhábbak, hiszen azok még könnyebben kifolyhatnak a bundából – ez pedig az egyik legnagyobb kihívás, ami a rántottsajt-sütést illeti!

Így készíts rántott sajtot! >>

{ GALÉRIA = 1,2,3,4,5,6 }

Orly-ováció

Az Orly módra készült sültek titka természetesen a bundában rejlik! Először készíts nem túl híg „palacsintatésztát” tojásból, lisztből és sörből, ízlés szerint fűszerezve, ez adja ugyanis az étel különlegességét!

Így készíts halat Orly-módra! >>

Íme, a panír titkai! >>

A rovat további cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?