Panírba bújtatott frissensültek

Télen különösen szeretjük a forrón tálalt frissensülteket! Gyorsan elkészülnek, laktatóak és sokkal változatosabbak, mint gondolnánk. Íme, a legnépszerűbbek!

Borjúsült párizsi módra, a nemesek eledele

Ahogy a legtöbb frissensült, hagyományosan a párizsi szelet is borjúhúsból készül. Ízvilága emlékeztet a bécsi szeletre, ám a zsemlemorzsa „hiányának” köszönhetően, kicsit könnyebb étel. A hagyomány szerint a francia elit tagjainak tányérjára került először párizsi módra elkészített borjúsült. A nemesek ugyanis nemcsak az aranyosan csillogó ékszerekért rajongtak, hanem az aranyszínű ételekért is. Így született meg a máig népszerű francia fogás.

Így készíts párizsi szeletet! >>

A Kék szalag-szelet legendája

A cordon bleu származása nem teljesen tisztázott történet. Egyes források szerint ez a fenséges frissensült először a Bremen nevű tengerjáró fedélzetén készült, amikor a jármű annak idején a leggyorsabbként szelte át az Atlanti-óceánt, elhódítva ezzel a cordon bleu-t, azaz a Kék szalagot. Mások szerint – és ez a valószínűbb verzió – a sonkával, sajttal sült rántott szelet Svájcból származik, a nevét pedig ugyan kevésbé romantikus körülmények között kapta: a régesrégi, francia nyelvű szakácskönyvekben ugyanis az „a la cordon bleu” ugyanazt jelenti, mint a „szakácsné módra”, azaz sajttal, sonkával töltve.

Így készíts cordon bleu-t! >>

A bécsi szelet legendája

A magyaros rántott hús és a bécsi szelet is eredetileg Olaszországból származik. Az étel története Gróf Joseph Radetzky marsallhoz kötődik, aki a 19. században élt, és Milánóban „szeretett bele” a lombardiai konyhákban costoletta alla milanese néven készített frissensültbe. A marsall olyannyira rajongójává vált az ételnek, hogy a receptjét a palota főszakácsának is elküldte: kóstoltassa meg Ferenc József császárral a fenséges fogást. Az uralkodónak pedig minden bizonnyal elnyerte a tetszését a costoletta, hiszen azóta is bécsi szelet néven ismerjük.

Borjú bécsi burgonyabundában

A rántott ételekben az olajban pirult zsemlemorzsa bizony sok embernél okozhat gyomorfájást, ezért én a vasárnapi rántott hús egyik felét zsemlemorzsa helyett burgonyapüréporral ...

Így készíts bécsi szeletet! >>

Magyaros és ízletes

A cigánypecsenye egyszerű, de nagyszerű étel. És ahogy annyi más frissensültet, az Osztrák-Magyar Monarchia idején jegyezték fel először a szakácskönyvekbe, és lett Európa-, majd világszerte az ínyencek kedvelt étele.

Így készíts cigánypecsenyét! >>

A gyerekek és a vegák kedvence

Ha rántott sajtra fáj a fogad, először a megfelelő sajtot kell kiválasztanod, ez lehet trappista, gouda, edámi vagy ementáli is. A keményebb fajták mindenképpen alkalmasabbak a rántásra, mint a puhábbak, hiszen azok még könnyebben kifolyhatnak a bundából – ez pedig az egyik legnagyobb kihívás, ami a rántottsajt-sütést illeti!

Így készíts rántott sajtot! >>

{ GALÉRIA = 1,2,3,4,5,6 }

Orly-ováció

Az Orly módra készült sültek titka természetesen a bundában rejlik! Először készíts nem túl híg „palacsintatésztát” tojásból, lisztből és sörből, ízlés szerint fűszerezve, ez adja ugyanis az étel különlegességét!

Így készíts halat Orly-módra! >>

Íme, a panír titkai! >>

A rovat további cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...