Pakóra, tempura

Pakora 2.

Tej- és tojásmentesen sütött zöldségek, húsok, gombák, bundában. A pakóra (pakora, pakura) és tempura készítéséhez ez a két összetevő nem feltétlenül szükséges.

Mielőtt még helyesbítő levelet írnának kedves olvasóim, figyelmeztetve, hogy a pakura a kőolaj lepárlása után visszamaradó, sűrű, ragacsos anyag, és hogy kerül ez a főzésnek még a közelébe is, kérem, ne tegyék! Nem elírás, hívják így is az indiai bundázott ételeket. Panírozottnak is nevezhetném, de lehet, hogy az újabb félreértésre adna okot. A paneer vagy panír ugyanis szintén indiai étel, egy tejből készült sajtféleség (nyomtatott túró) neve.

Térjünk azonban rá a lényegre, vagyis, milyen összetevőkből áll a roppanós pakóra bundája. Szükséges hozzá liszt – kinek-kinek ízlésére bízva, milyet szeret, de vegyíthető is többek között a sárgaborsó-, csicseriborsó-, kukorica-, rozs-, hajdina-, búzaliszt –, amit fűszerezünk (kurkuma, szerecsendió, koriander, garam masala, só és még számtalan fűszerféleség, ízléstől és fantáziától függően), majd nagyon hideg vízzel, jó sűrű tésztává elkeverünk. (Lehet, hogy a tészta állaga hasonlít a pakurára?)

Pakora

Ebbe a kutyulékba kell aztán a különféle, vékonyra szeletelt sütnivalókat – és itt újra segítségül hívhatjuk fantáziánkat, mivel bármilyen zöldségből, halból, rákból, de másféle húsokból, sajtból, gyümölcsből is készülhet pakóra – mártogatni, majd forró zsiradékban (Indiában főleg ghíben, tisztított vajban) kisütni.

Spárga tempura

A bunda lazább, ha kevés sütőpor is kerül a masszába. (Víz helyett joghurt is használható, de akkor már nem tejmentes az étel.) A japán tempura tésztája szinte szóról szóra megegyezik a pakóráéval, igaz, sokszor tojást is kevernek hozzá, az azonban elhagyható.

Amit fontos megjegyezni: mindig jéghideg legyen tészta, a zsiradék pedig forró, mert ennek köszönhetően képződik ropogós réteg sütés közben. Ha elég vékonyak a szeletek, nem is szükséges előfőzni az alapanyagokat.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...