Az ősrégi levendula

Sok mindent köszönhetünk a rómaiaknak, például a csatornázást, a vízvezetéket és az utakat... de ki gondolta volna, hogy ezt a mesés, lila virágot is!

Levendula

Ők már az ókorban használták a levendulát szépségápolásra, gyógyításra, fertőzések megállítására, rovarriasztásra, és nekik köszönhetjük, hogy eljutott Európába! Na, de még mit köszönhetünk a rómaiaknak? Kihagyhatatlan videó következik!

De térjünk is vissza a sokoldalú levendulára! Amellett, hogy igazi csodaszer, nagyon finom, hihetetlenül jó illatú, és nem utolsósorban meseszép. Gyógy-, fűszer- és dísznövény is egyben, így aki teheti, ültessen a kertbe vagy egy kaspóba az erkélyre.

Használhatjuk aromaterápiás céllal: megnyugtat, ellazít, emellett kiegyensúlyozottá tesz. Alkalmazható fejfájás ellen, görcsoldóként, fertőtlenítőként, sőt nagyon hatékony a gyomor- és bélbántalmak kezelésében.

Jót tesz a hajkoronának, nyugtatja a bőrt, enyhíti a leégést, elűzi a molyokat, segíti az alvást. Jótékony hatásait szinte a végtelenségig sorolhatnánk. Akár külsőleg, akár belsőleg használjuk, igazi csodaszer szervezetünk számára.

Levendulás fürdőbonbon

Sokan legalább annyira idegenkednek az ízétől, mint a koriander – kissé szappanos – aromájától. De ez csak egy rossz beidegződés, ami talán azért alakult ki, mert számtalan kencéhez használják: szappanhoz, krémekhez, valamint a parfümök alapanyagául is szolgálnak lila virágai és illóolaja. Győzzük le ellenérzésünket, és tegyünk vele egy próbát!

Ehetjük sós és édes ételek fűszereként, de ihatjuk teaként vagy szörpként is. Egy egyszerű limonádét, süteményt, de még a francia lecsót (ratatouille) is feldobhatjuk vele. Kandírozhatjuk virágait, és ízesíthetünk vele kristálycukrot is!

Hozzászólások (2)

Törölt felhasználó

Ennyi: http://hu.wikipedia.org/wiki/Levendula_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

vekker

http://hu.wikipedia.org/wiki/Levendula_%28n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g%29

Címlapról ajánljuk

További cikkek