Az orgona nemcsak szép, de finom is: lekvár, ecet és tea is lehet belőle

A május gyönyörűen lila virágát, az orgonát behozhatjuk a konyhába, ráadásul nem csak vázában. Süthetünk és főzhetünk vele, nézzük, mi mindenre képes.

Az orgona virága amellett, hogy tavaszi kertünket díszíti, a konyhában is használható, ugyanis az ehető növények izgalmas körébe tartozik. Különleges, virágos ízét kinyerhetjük, ha szirupot, szörpöt és más készítményeket csinálunk belőle. Így egész évben megőrizhetjük a tavasz hangulatát, ha az orgona virágával főzünk.

Az orgona nemcsak szép, de finom is: hozd be a kertből a konyhába

Ezekre figyeljünk

Nagyon fontos, hogy csak ellenőrzött forrásból származó orgonát használjunk evésre. A legjobb, ha a saját kertünkben van néhány bokor, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy vegyszermentesek a virágok.

Ha vesszük valahol, akkor is kérdezzük meg, hogy kezelték-e valamivel a növényt, illetve honnan származik.

Akik esetleg allergiásak a virágporra, pollenre, inkább hagyják ki ezt a kulináris élményt.

Amennyiben mi szedjük le az orgonát, lehetőleg kora reggel (amikor már nincs rajtuk harmat) vagy kora este végezzük a szüretet. Csak a teljesen kinyílt kelyheket szedjük le, ami még zárt vagy már fonnyadt, hagyjuk a bokron.

Egész fejnyi virágokat szedjünk le, és minél kevesebbet hagyjunk rajta a fás ágból.

Így készítsük elő

A kis virágokat egyenként távolítsuk el a szárról. Ebben segítségünkre lehet egy körömolló. Könnyebb őket így, leszedve megmosni: sűrű szövésű szűrőben, hideg víz alatt öblítsük le az orgonát.

Hagyjuk megszáradni, bármit is készítünk belőle, egyszerűbb dolgunk lesz, ha nem vizes virágokat használunk.

Italok

A legkevesebb munkát igénylő módszer, ha egy befőttesüvegbe tesszük az orgonát, és annyi alkoholt (mondjuk vodkát) öntünk rá, hogy ellepje. 2-4 hét alatt, egy sötét, száraz helyen elkészül az ízesített alkohol.

Használjuk koktélokhoz, kis mennyiségben ízesítőként (mint a vaníliaesszenciát).

Persze alkoholmentes verziót is készíthetünk: főzzünk egyszerű cukorszirupot azonos mennyiségű cukorból és vízből. Orgonából is annyi kell majd, mint a másik két hozzávalóból. Adjuk a tűzről levett lábashoz a virágokat, és hagyjuk állni 20 percig.

Leszűrve tegyük a hűtőbe, ízesítsünk vele jeges teát, limonádét:

Epres-mentás jeges zöldtea

Nincs is jobb ellenszere a korán beköszöntő nyári hőségnek, mint egy nagy pohár, jól behűtött ital - ezzel az isteni finom jeges teával pedig ti sem lőhettek mellé. Kóstoljátok meg Ti ...

Levendulás-mentás limonádé

A nagy melegben a legjobb hűsítő a víz, de azért néha nem árt egy kis izgalmat vinni a hétköznapokba, és a limonádénkba! ;) Levendulás-mentás limonádé, amivel tuti kibírod a ...

Legfinomabb bodzaszörp

A bodzavirágzás a legszebb tavaszzáró esemény: a bokrok illatát messzire viszi a szél, és ekkor már csak a pár nap múlva kész bodzaszörp körül jár az eszünk! Mert bodzából ...

Készítmények:

Egy orgonás ecettel bármilyen salátát fel tudunk dobni

Készítése gyerekjáték: öntsünk annyi ecetet (étel- vagy fehérborecet például tökéletes erre a célra) a virágokra, hogy ellepje őket. Érleljük üvegben körülbelül három hétig, naponta rázogassuk meg, hogy egyenletes legyen az ízek eloszlása. Ha kész, leszűrve tároljuk.

Ennél is egyszerűbb, ha kristálycukorba tesszük

Kétszer annyi cukor kell, mint virág, különben könnyen bepenészedhet a keverék. Pár nap alatt elkészül, ezt is érdemes alkalmanként megkeverni, felrázni. Halásszuk ki belőle a virágokat, majd használjuk kedvünk szerint süteményekben, pohárkrémekben, desszertekben.

„Kandírozni” is tudjuk

Keverjünk habosra egy tojásfehérjét cukorral, majd ecsettel kenjük a keveréket a virágokra. Hagyjuk őket megszáradni, az így kapott cukros finomságok kiváló díszei lesznek egy tortának.

„Lekvár” is lehet belőle

A sziruphoz hasonló módon készül, annyi különbséggel, hogy valamilyen zselésítőanyaggal be kell sűrítenünk. Nem olyan lesz, mint a megszokott gyümölcslekvár, inkább zselének nevezhető.

Nyersen

Persze nem kell ennyit flancolni az orgonával, ha meg akarjuk enni, akár nyersen is tehetjük. Keverjünk pár marékkal egy friss, tavaszi salátába, díszítsünk vele köretet. Forgathatjuk sütemények, kekszek és kenyerek tésztájába is vagy tortákra szórhatjuk ehető dekorációként.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tavaszi frissesség a konyhában és a tányéron:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Hagyományos ludaskása

Ősszel és télen gyakran fogyasztunk libát, amely kiváló fehérje-, vas-, B2- és B6-vitaminforrás. Márton-napon pedig még inkább a libahús dukál. A Ludaskása az egyik legnépszerűbb ...

Borókaszirupos mocktail

Az Agárdi Blue Chamelon 0%-os borókasziruppal szuper alkoholmentes italokat tudunk készíteni. Így, ha nem szeretjük az alkoholt, vezetünk, vagy csak úgy kipróbálnánk, akkor itt van két ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...