Okroshka, a hideg uborkaleves, amit a kefir savanyít tökéletesre

Egy könnyedén laktató, nyárias, kirobbanóan friss ízbomba, amely minden, csak nem unalmas. Ja, és már a látványa miatt is érdemes elkészíteni. Csodaszép vagy, Okroshka!

Az orosz eredetű hideg leves, az okroshka tökéletes egy forró nyári napra: a retek és uborka ropogós textúrája a friss fűszernövények hihetetlen aromájával párosul, így hidegre hűtve is ízes és teljes. A leves két részből áll – a szilárd összetevők keverékéből (zöldségek) és a folyadékokból (kefir, ásványvíz, citromlé).

Az okroshka alapja alapvetően egy friss uborkából, ropogós retekből, tojásból, fűszernövényekből és néhány más hozzávalóból készült saláta, amit nyakon öntenek a kefires lével.

Készítik húsos verzióban is, főtt sonkával (én vegetáriánus étrend szerint, húsmentesen készítettem), illetve az ásványvíz helyett gyakran használnak hozzá Oroszországban kvaszt.

Okroshka (jéghideg kefires uborkaleves retekkel, tojással és zöldfűszerekkel), teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

Na de mi is az a kvasz?

Ez egy szláv eredetű erjesztett gabonaital, elsősorban rozsból készül:

rozskenyérdarabokat karamellizálnak (pirítanak) sütőben, majd arra vizet öntenek, cukorral vagy mézzel dúsítják, esetleg mentalevéllel, ribizlilevéllel, tormával stb. ízesítik, majd élesztő hozzáadásával általában 24 óráig erjesztik.

Magyarországon erre sütőélesztőt is lehet használni, de Oroszországban, Kazahsztánban stb. a házi készítésű kvasz erjesztéséhez is speciális kvasz-élesztőkultúrát használnak.

Kvasz helyett van, ahol kombuchát adnak hozzá, ami egy ún. fermentált, erjesztett ital, amelyet gomba- és baktériumkultúrával állítanak elő cukrozott teafőzetből.

A népi gyógyászat szerint a kombucha erősíti az immunrendszert, hidratál, segít elmulasztani a puffadást, javítja az emésztőrendszer hatékonyságát. Gazdag enzimekben, organikus savakban és B-vitaminban. Glükozaminja az ízületek egészségét támogatja. Méregtelenítőként is emlegetik, állítólag csökkenti a vérnyomást, és a cukorbetegség elleni védelemben is szerepe lehet.

Ha egyik sincs kéznél, se keseredjünk el, a kefirtől, citromlétől és az ásványvíztől is kellően savanykás, erjedt és pezsgő hatású lesz az okroshka.

Okroshka (jéghideg kefires uborkaleves retekkel, tojással és zöldfűszerekkel), teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

Két hozzávaló, amit kerülj el:

ragaszkodj ahhoz, hogy ez most egy egészséges, könnyed, frissítő, és ha lehet, vegetáriánus fogás, és kerüld el az oroszok által előszeretettel alkalmazott

  • kolbász- és virsliféleségek használatát,
  • illetve a náluk szintén igen sok ételnél bevetett majonézt is mellőzd!

Hozzávalók:

1 db kígyóuborka, 2 db újhagyma 3 közepes db burgonya, 8 db retek, 5 db tojás, 1 csokor kapor, 1 marék menta (opcionális), 1 ízlés szerint snidling, 10 dl kefir (1 liter), 2 teáskanál dijoni mustár, 1 fél citromból nyert citromlé, só, bors, torma, 10 dkg főtt sonka (opcionális), 1 dl ásványvíz 

Elkészítés:

A krumplit hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük meg.

Eközben a tojásokat is megfőzhetjük (nagyjából 7-8 percig). A hőforrásról levéve tegyük jeges vagy nagyon hideg vízbe őket, hagyjuk őket pár percig hűlni. Ha kellően lehűltek, pucoljuk meg és vágjuk félbe őket, majd válasszuk külön a tojássárgáját a fehérjétől. A fehérjét vágjuk apró kockákra, a sárgáját tegyük félre, később lesz rá szükségünk.

Az okroshka tartalmának elkészítéséhez az uborkát, a retket, a zöldhagymát szintén vágjuk apró kockákra, majd a fűszereket (kapor, menta, snidling) is aprítsuk finomra, tegyük őket egy keverőtálba a tojással és krumplival együtt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. (Ha húsosan, főtt sonkával készítenénk, akkor ezen a ponton adjuk hozzá az a kockákra vágott sonkát is).

Az okroshka alapja egy friss uborkából, ropogós retekből, tojásból, fűszernövényekből és néhány más hozzávalóból készült saláta, amit nyakon öntenek a kefires lével.

A leves hozzávalóit (kefir, mustár, főtt tojássárgája, citrom leve, só, bors, illetve opcionálisan egy kis darab torma vagy reszelt torma) dolgozzuk össze egy turmixgépben. Ha túl sűrűnek érezzük a levet, hígítsuk szénsavas ásványvízzel, kvasszal (szláv eredetű erjesztett gabonaital) vagy kombuchával. 30 percre tegyük a hűtőbe.

Tálaláskor szedjük mélytányérokba a zöldségeket, majd erre merjük rá a jéghideg, kefires levet. Friss kaporral, mentával, pár csepp citromlével tálaljuk.

Okroshka (jéghideg kefires uborkaleves retekkel, tojással és zöldfűszerekkel), teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

Az okroshka teljes receptjét ide kattintva találod meg, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...