6 teraszos étterem Óbudán, ahol a legjobbakat eheted

Óbuda az egyik legváltozatosabb kerületünk az ófalusi részek mellett magasodó lakóteleperdőkkel, az ókori rómaiak által örökül hagyott amfiteátrummal és az Aquincummal. A Római-parti összeállításunk után lássuk, mit kínál Óbuda nyáron, a szabad ég alatt, ha a Dunától beljebb keresünk éttermet!

Óbuda vendéglátóhelyeinek arculatát meghatározza a kerület teljes keleti határán hömpölygő Duna, vagyis a folyóparti helyek, valamint a Krúdy hagyatékára olyan szívesen hivatkozó óbudai kisvendéglők. A nagy, közel 40 négyzetkilométeren elterülő kerület vendéglátása persze sokszínűbb, mint a lángos- és hekkbüfék, valamint a régimódi kisvendéglők világa.

Koncerttel vagy anélkül: Kobuci Kert

Óbuda nullkilométerkövét a Szentlélek tér és Fő tér magasságában helyezhetnénk el. Itt működik a Kobuci egy rendhagyó helyszínen, a Zichy-Kastély kertjében. A koncertfelhozatal Budapest egyik legjobbja. A Kobuciban a Carson Comától a Zubolyig, Péterfy Boritól a Bagossy Brothers-ig a magyar underground zenei élet krémje lép színpadra, táncházuk is közkedvelt.

A Kobuciban csak jó ételekkel és remek zenekarokkal találkozhatsz (fotó: kobuci.hu)

Az efféle, zenei fókuszú helyeken általában örülünk, ha kapunk egy szottyadt hot dogot vagy hambit, a Kobuci Gasztrokertje azonban önmagában is megéri a betérést. Street food nem túlgondolva, az étlap ígérete azonban korrekten teljesül, a pulled pork, a grillezett gomolya, a húsok és sütemények vonalán.

Kobuci Kert

Budapest 1033, Fő tér 1.

A 21. századi kockásabroszos: Gléda Vendéglő

A Gléda a Kolosy tértől nem messze, egy kicsit eldugott helyen fellelhető,  de ezzel ki is fogytunk a negatívumokból. Kerekes Sándor séf és Deli János „vendéglős" nagyon érzi a magyar néplelket és a vendéglátás ezen műfaját.

A vendéglő címke esetében náluk ne a fagyasztóból felmelegített, harmadosztályú, kopottas hangulatú és régi vágású éttermekre gondoljunk, sőt. Habár kockás abrosz borítja az asztalokat, de a konyha teljesítménye a magasabban jegyzett gourmet éttermek világába emeli a Glédát. Ide ne salátázni jöjjünk: a házi túrós csuszájuk mangalicaszalonna-pörccel, a szintén mangalicából készült toroskáposztájuk és a madártej önmagában is megér egy misét.

Gléda Vendéglő

Budapest 1037, Mikoviny u. 2-4.

A Deep Burger Budán: Budapest Garden

A Deep Burgerek jól ismertek a pesti vigalmi negyedben. Az Akácfa és a Dob utcában, valamint az Erzsébet körúton is működnek egységeik.

A masszív, 180 grammos marhahúspogácsa jelentette alapok, a házi burgerzsemle és a szaftos, két kezet és feltúrt ingujjat igénylő burgerek pedig immár Óbuda egyik szabadtéri kikapcsolódóhelyén is készülnek. A Budapest Gardenben kertmozi, divat és dizájnkiállítás, swingest, görkoris és deszkás programok, cserkészkiképzés, stand-up és még egy sereg olyan program vár, ami mellé beirányozhatjuk a Fröccsbárt és a Deep Burger pultját is. A kecskesajtos burgerük egy isteni vega opció, a Deep Hell Burger pedig atomcsípős, de kultikus.

Budapest Garden

Budapest 1036, Árpád fejedelem útja 125.

Olasz tulaj igazi olasz pizzériája: Pinocchio Pizzeria & Caffetteria

A Pinokkióhoz címzett pizzéria nem állt be a nápolyisok egyre duzzadó sorába. Ahogyan ők maguk határozták meg: rusztikus toszkán pizzát készítenek, mégpedig igen nagy közönségsikerrel. Nem keltettek maguk körül médiahype-ot, egyszerűen csak úgy tettek szert népszerűségre, hogy igazi jó olasz pizzát csinálnak, konstans minőségben.

Az eredeti olasz hozzávalókkal megpakolt, vékonytésztás, de nem óriási tésztakarimájú pizzák híre szájról szájra terjedt, és jól tudja a környék, hogy tőlük bizony (minőségromlással járó) házhoz szállítás nincs, de terasz van. A sötét pörkölésű olasz kávéjuknak külön rajongótábora van.

Pinocchio Pizzeria & Caffetteria

Budapest 1034, Bécsi út 121.

Csülök & chips, a magyar fish&chips és más „sztereotip" vendéglős ételek: Zöld Kapu Vendéglő

Óbuda egyik kultikus vendéglője, ahol még manapság is méretesek az adagok, a „sztereotip menüt" pedig maga a Zöld Kapu hirdette meg.

Kiadós ételek várnak a Zöld kapuban (Fotó: Facebook.com)

Csak néhány étel, és érteni is fogjuk, mire céloztak: csülök & chips, omlósra abált fűszeres csülök rántva, hasábbal vagy a Baltikumi marhapörkölt kaporral bolondítva, tejfeles galuskával. A Zöld Kapuba az jöjjön, aki szeret megmártózni a régi iskolás vendéglők világában, ahol a húslevest húsos fazéknak nevezik, ahol dívik még a vegyes köret, és ahol a milánói spagetti mellé sajttal-sonkával töltött karaj érkezik. A Zöld Kapuban megállt az idő, de éppen ezért imádja a kerület népe és azon is túl.

Zöld Kapu Vendéglő

Budapest 1034, Szőlő u. 42.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pásztor Rozina

Címlap: Kobuci.hu


Ezeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty