21 kiülős hely a folyó mentén fröccsel, naplementével

Végre tényleg itt a jó idő, alulról karcoljuk a 30 fokot, napfényesek a nappalok, balzsamosak már az esték is. Nincs is jobb lehetőség, mint a Duna mellett élvezni a közelgő nyarat, a szabadságot, a városi létet! De merre induljunk?

Amikor májusban beköszöntenek a biztonságosan meleg nappalok, és már az esték sem annyira hűvösek, hosszabbra, napnyugta utánra is tervezhetjük a programot teraszokra, kiülős helyekre. Szerencsére a fővárosban itt van nekünk a Duna, és ugyan lennének még bőven fejlesztési ötleteink a környékére, már így is sok a lehetőség és az esély arra, hogy pihentető vagy éppen pezsgő legyen a délután. Négy környék huszonegy helyéről mesélünk, hogy felkészülten várd az elkövetkező hónapokat, és bármikor bedobhasd a kedvenc kiülős hely nevét!

Népsziget és Római-part

A Római vízközeli sétánya jó időben egy mini balatoni településsé lényegül: sült hekk, vattacukor és sör illatát viszi a simogató dunai szél, családok, kutyusok töltik meg az árterületet. Rengeteg a lehetőség, hiszen tucatszám várnak a vendéglátóhelyek, mégis kiemelnénk a legklasszabbakat: a fősodortól kicsit távolabb eső Kossuth Lajos Üdülőparton találjuk a belvárosi Bp BAR bq nyári kitelepülését, füstös húsokkal, szaftos szendvicsekkel, koktélokkal. A Fragola fagyispultja és játszótér is adott náluk.

Füstös húsokkal, szaftos szendvicsekkel, koktélokkal várnak / Fotó: Bp BAR bq

Állandó kedvencek a Fellini és a Nap bácsi: mindkettő lazulós, a város zajától elsodró hangulata miatt annyira népszerű. Míg előbbinél grillezett harapnivalók, utóbbinál bográcsos örömfőzések is várhatóak. A sör mindkét helyen nagyon jól csúszik, ez biztos! Az említett hekket a Hekkmesternél együk, a szeretett Jancsi Büfét már mások üzemeltetik, erről még nem tudunk érdemben nyilatkozni.

Lazulós, a város zajától elsodró hangulat / Fotó: Nap bácsi

Lehetőség még a sportban és street foodban jeleskedő Miamor Rómaim udvar is. A csodás Minus11 fagyizó a Pünkösdfürdő Parknál van, és minden fagyirajongónak kötelező pont. Az összes ízük természetes és hibátlan, a város egyik legjobb fagylaltját árulják.

Az összes ízük természetes és hibátlan / Fotó: Pákozdi Nóra

Majdnem szemben van a Népsziget, valójában az Újpesti vasúti hídon biciklivel és gyalog is megközelíthetjük a Rómairól. Az elmúlt öt évben került fel a térképre azoknak is, akik nemcsak kutyaiskolába vagy kecskét simogatni, esetleg futni járnának ide, hanem enni-inni, koncertet hallgatni is. Egybeérő helyek, szuper hangulat, vadregényes part vár náluk, és ha időben érkezünk, egészen a Dunához közel is helyet foglalhatunk.

A burgereket szeretjük a legjobban / Fotó: Kabin

A Kabinban az unplugged koncerteket, a stílusos kis ülőalkalmatosságokat és a burgereket szeretjük a legjobban, a Wassernél még a legtűzőbb napban is találunk árnyékot, de napozókkal készülnek a barnulni vágyóknak is, hogy hekkezés vagy lecsózás közben zavartalan legyen a dunai panoráma. A Perem Bisztrónál nem kevésbé szuper a hangulat, ők is sütnek hekket, illetve nagyot gurítanak a Duna-parton és lángosvariációkból is választhatunk.

Mivel a legalsó ülőhelyeik már árterületen vannak, így kevés csapadék esetén még romantikusabb a délután/este.

Még a legtűzőbb napban is találunk árnyékot / Fotó: Wasser

Pesti rakpart és környéke (Jane Haining rkprt.)

A Március 15-e téren már egyáltalán nem új szereplő a KIOSK, ami a finom időben rendre kiterjedt terasszal készül. Az idei KIOSK Gardenben nápolyi pizzák sülnek (gluténmentesen is!), de saláták, kenegetősök is vannak az étlapon. A közelben találjuk a WAKA Budapest hajót, beach-hangulattal, bulikkal és napozószékek tömegével. A főváros egyik legmenőbb, koktélokban is erős ázsiai bisztrója, a 101Bistro is csatlakozott hozzájuk, hogy igazán ínyenc lehessen ez a trópusi-ázsiai fúzió.

A Pontoon idén is hajóra szállt, élőzenével, jazzel, nagy táncokkal és idén a La Cabina jóvoltából mexikói ízekkel is. Taco, burrito, amit csak megkívánunk a dunai panorámában.

Idén is hajóra szállhatunk / Fotó: PONTOON

Bálna

Bizony, a Bálna teraszairól emlékezetes a naplemente, hiszen elég jók a kilátások: Gellért-hegy, Gellért Fürdő, Szabadság híd, a Duna vize is itt van azoknak, akik megpihennének, élveznék a budapesti délutánokat. Az Esetleg panorámájába semmi sem szól bele, és az ételválasztékuk is bőséges: csipegetős, egészségesebb, táplálóbb fajtákból, de szép borokból sincs hiány. A ginválaszték biztos, hogy a Bálna Teraszon a legnagyobb, a Rombuszban pedig gulyástól burgeren át egészen a tiramisuig lehet haladni.

Az Esetleg panorámájába semmi sem szól bele / Fotó: Esetleg Bar

Lágymányosi-öböl és Kopaszi-gát

Igaz, a környék látképe elég dinamikusan változik, ez a fertály mindig népszerű, hiszen sok a zöld, a Duna egy csendes része is hívogató, melyet 2021-ben hivatalosan is stranddá nyilvánítottak. Ez lett a SHO Beach, a „budapesti felhőkarcolók” tövében, a Dunánál, gourmet lángosokkal, menő hotdogokkal és burgerrel a mák terrace jóvoltából.

A Duna csendes része is hívogató / Fotó: MÁK terrace

Egy picit tovább, 10 perc sétára találjuk a Dürer Kertet, ami sörkert és bulihelyszín egyben. Ha megéhezünk, streetfood-helyek közül választhatunk: a Burger Bár-Hol például elég stabil pont.

Sörkert és bulihelyszín egyben / Fotó: Dürer Kert

A Kopaszi és a megújult BudaPart is sokak kedvence, pláne, mert sokáig éri a napfény, pont annyira esik ki a zsongástól, hogy 10 perc alatt vissza is térhetünk hozzá, közben mégis természetközeli hely. Népszerű itt a Vak Varjú Beach Bisztró, ahol a nemzetközi és könnyed grillkonyháé a főszerep, a Café Ponyvaregény is régi találkozóhely és ugyanez mondható el a Fruskáról is. A legújabb fecske az Aligátor, koktélokkal, limonádékkal és burgerekkel.

A nemzetközi és könnyed grillkonyháé a főszerep / Fotó: VakVarjú Beach Bisztró

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több kedves, érdekes és ínyenc helyet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem tart karácsonyi vásárt a főváros 2022-ben

Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a főváros nonprofit cége a Vörösmarty téri vásárt. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a budapesti főtéren, csak a főváros szervezésében nem.