Barangold be Budafokot és Budatétényt – A legjobb éttermeket ajánljuk

Hova menjünk '22 nyarán a 22. kerületben? Ajánlatunk a BBQ paradicsomtól a bisztróig, az egyedi stílusú pizzától a hagyományos kertvendéglőig.

A sűrűn lakott 11. kerület után a Duna mentén haladva a 22. kerület, azaz Budafok és Budatétény következik. Sajátos hangulata van ennek a városrésznek, az óváros egy-kétszintes házaival, macskaköves utcákkal és lépcsőkkel, a boros- és pezsgőpincékkel. A lakóteleptől a lakóparkig, az egykor üdülőnegyedként működött, szépséges Rózsavölgytől az ipari területekig sok arcát mutatja a 22. kerület.

Budatétényt alig több mint száz évvel ezelőtt még Kistéténynek nevezték, 1915-től hívjuk jelenlegi nevén, és egészen 1950-ig még nem volt Budapest része. Ma már viszont az, és egy laza kiruccanással ki is szakadhatunk Bel-Buda vagy Pest belvárosának pörgéséből.

A legjobb értelemben vett izé: IZÉ Café

Budafok Albertfalva felőli oldalán találjuk a vicces nevű kávézót, ahol nem veszik poénra a vendéglátást. A kerület sokszínűségét mutatja az IZÉ elhelyezkedése is. A szinte falusias hangulatú részen a saját házukban nyitották meg kávézójukat, ahol reggelit épp úgy kínálnak, mint csomagolásmentes tisztítószereket(!), sőt használt könyvek cserehelyeként is funkcionálnak. Egyedi, otthonos, teraszos.

IZÉ Café
Budapest 1221, Panoráma utca 35.

„Ha nem jössz be, mindketten éhenhalunk" – István Tanya Vendéglő

Még mindig Budafok a Törley Pezsgőmanufaktúrához közeli részén járunk. Az István Tanya Vendéglő szintén az ófalu képét és hangulatát mutatja.

Igazi nagyvendéglő, méretes terasszal, akiket nem rontottak meg az új idők divatjai: a nagy adagokban és a közönség szívéhez közel álló ízekben hisznek. A régi vágású vendéglők slágerei köszönnek vissza az étlapon a rántott velőrózsáktól és a hagyományosan készített tatár bifsztektől a tojással kínált erőlevesen át az óriási fatálas fogásokig. Budafok egyik családi kedvence.

István Tanya Vendéglő

Budapest 1221, Magdolna u. 24.

Kisbécs Budafokon: Promontor Kertvendéglő

Szintén a vendéglő műfajában méretteti meg magát a Promontor, közel az István Tanyához. Ők modernebb megjelenésben és elegánsabban kínálják a vendéglői élményt, ahol a kenyér már kovászos és feltűnik az Angus-marhás burger is, de lelkében ez egy nagyon is hagyományos magyar étterem óriás bécsivel, kétszemélyes nagy hústállal és túrógombóccal.

Az osztrák vendéglős hagyományokhoz címzik működésüket, a konyha egyik büszkesége a serpenyőben szervírozott császármorzsa házi szilvalekvárral. Ők működtetik a Kossuth Lajos utcai Budafoki Gyors nevű éttermet is, az egyszerűbb, hétköznapi étkezésekre baráti áron. Jelenleg nyári szüneten vannak. Augusztus 3-án nyitnak ki újra.

Promontor Kertvendéglő
Budapest 1221, Kossuth Lajos utca 28.

Ősfák alatt a dunai ártérben: Kompház Bisztró

A Kompház Bisztró is rengeteg laktató, klasszikus fogást kínál (kép:facebook.com)

A Duna folyása mentén délebbre, a part közelében találjuk a bisztrókonyhát vivő Kompházat. A közkedvelt hekkezőben édesvízi halakat is sütnek (keszeget, fogast, pisztrángot), valamint durbincsot és fish&chips-et is kérhetünk. Ugyanilyen terjedelmű a burgerkínálat, a bisztrós kínálat pedig heti menüként jelenik meg. Puritánság, megbízhatóság a vízközelben, akár egy vízparti nyaralóhelyen.

Kompház Bisztró
Budapest 1222, Ártér u. 1.

Egy kiemelkedő séf BBQ piknikei: DP BBQ

DP, azaz Duna-parti BBQ Sajben Csaba séf szakmai felügyeletével. A fine dining világából a füst, lassan sütés és pizzák világába átigazolt séfhez két étterem is kötődik a kerületben. A nyári rezidancia egy keresetlen egyszerűségű kis épületből és a hozzá tartozó pázsitos részből áll, néhány asztallal.

Zene, különleges BBQ húsok és persze szaftos hamburgerek (Fotó: Facebook.com)

A kilátogató vendégek nagyobb része a fűben, pokrócokon eszik-iszik, miközben rendszerint DJ is fellép. Egy egészen különleges műfajt képvisel ez a hely: extra különleges BBQ húsok és zöldségek, akár Dél-Amerikából kölcsönzött sütési technikákkal. Egy szimpla csirkekolbász sem egy szimpla csirkekolbász itt... Nem olcsó, de nagy élmény.

DP BBQ
Budapest 1221, Hajó u. 2.

Nem hétköznapi pizzákkal: Hétköznapok.

A már ajánlott Sajben Csaba séf másik egysége egész évben nyitva tart, és itt minden a pizza körül forog. Mégpedig nem is akármilyen pizzák körül: az itthon még alig ismert, cannotók készülnek itt.

A Hétköznapokban magad mögött hagyhatod a szürke hétköznapokat (Kép: Facebook.com)

Ráérős kelesztésű pizzatészta, méretes tésztakarima (a nápolyinál is nagyobb széllel) és ínyenc feltétek jellemzik a nem is olyan hétköznapi pizzáikat. Olyan feltétek kerülnek itt a pizzákra, mint a fior di latte, szarvasgomba és 'nduja (csípős kolbászkrém), de még a jó öreg Songokura is olasz cotto sonka, marinált kukorica, sőt menta is kerül. Valóban a hétköznapoknak szól, hétvégente zárva tartanak.

Hétköznapok.
Budapest 1223, Jókai Mór u. 38.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pásztor Rozina

Címlap: Facebook.com/Hétköznapok


Ezeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.