Szomorú tény derült ki a gyerekek kedvenc gyümölcseiről

Úgy tűnik, hogy egyre nehezebb növényvédőszer-mentes gyümölcsöt találni a gyerekeknek.

Biztosan nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a gyerekek kedvenc gyümölcsei közé tartozik az alma, banán, eper, narancs, kivi, körte, mandarin, őszibarack, sárgabarack és a szőlő. Mint kiderült azonban, egyre nehezebb növényvédőszer-mentes gyümölcsöt vásárolni - olvasható a Házipatika oldalán. A hír azután érkezett, hogy a Holland Élelmiszer- és Termékbiztonsági Hatóság 5 éven át vizsgálta, hogy mekkora mennyiségű növényvédőszer-maradék található a gyerekek által legszívesebben fogyasztott gyümölcsökben. A végeredmény nagyon sokkoló lett.

Szomorú tény derült ki a gyerekek kedvenc gyümölcseiről

Ezek a legszennyezettebb gyümölcsök

A vizsgálatok alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az eper, a szőlő, a narancs és a mandarin volt a leginkább szennyezett, mivel a felsorolt gyümölcsök mindegyike átlagosan 5 különféle növényvédő szert tartalmazott.

De az almákon és a körtéken is 4-féle toxikus szermaradékot mutattak ki

– emeli ki a cikk.

Alig található növényvédőszer-mentes gyümölcs

Az említett vizsgálat során az is kiderült, hogy 10 év alatt mintegy 17 százalékkal nőtt az egy gyümölcsre jutó növényvédőszerek száma.

A legnagyobb növekedést (+109%) az almánál lehet látni, de a körte (71%), a banán (37%), a sárgabarack (28%), a mandarin (25%), az őszibarack (20%) és a narancs (20%) esetében is jelentős a változás. A szőlőnél (-2%), a kivinél (-14%) és az epernél (-20%) ugyanakkor mérséklődött a szermaradékok mennyisége.

Rossz hír azonban, hogy az összes vizsgált gyümölcsminta közül csupán 6 százalék számított teljesen növényvédőszer-mentesnek.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek