Nincsen nyár uborka nélkül

Nemsokára fillérekért juthatunk hozzá az uborkához, kovászost forralhatunk majd belőle a tűző napon. De addig is pár ötlet a finomabbnál finomabb uborkasalátához!

Nyáron egy rántott hús, pörkölt elképzelhetetlen az uborkasaláta nélkül, magas C-vitamin-tartalma és a benne rejlő vas, kálium és magnézium révén rendkívül egészséges. Ráadásul egy női háztartásban mindig megtalálható az uborka, ugyanis alapanyaga egy ősi női szépészeti praktikának: behűtve, karikákra vágva közismert szépítőszer, arcpakolásként alkalmazva eltünteti a fáradtság nyomait, megnyugtatja a szemkörnyéki, érzékeny bőrt.

A klasszikus, a megunhatatlan

Ha már uborka, akkor kezdjük a legnépszerűbb felhasználási módokkal. A klasszikus változat tejföllel készül, némi ecet, paprika, fokhagyma, esetleg cukor hozzáadásával. Ez a verzió elsősorban pörköltek kiegészítője lehet, de ha tejföl éppen nincsen kéznél, annak elhagyásával is remek salátát készíthetünk és feldobhatjuk vele a rántott húsokat.

Tzatziki, az ízes görög

A kalóriaszegény uborka enyhe, semleges íze megengedi, hogy kombináljuk karakteres fűszerekkel és alapanyagokkal. A tzatziki is ilyen. Görög joghurttal készül, így alacsony kalóriatartalma révén a diétás étrendbe is könnyen beilleszthető. A tzatziki kiváló párost alkot a kaporral, aki szereti, ne hagyja ki a jellegzetes fűszernövényt a salátájából. A sok-sok fokhagymáról és borsról se feledkezzünk el!

Új őrület, új ízek – avokádós, citromos…

Ha a hagyományos verziót már unjuk, válogassunk újszerű hozzávalókból: az avokádóval és citrommal ízesített változat beválhat az ínyenceknél, de borecettel és szójaszósszal is próbálkozhatunk, ezeket bármelyik keleti fűszeres boltban beszerezhetjük.

Az új trend az uborkás limonádé: a limonádéhoz a lereszelt uborka levét használjuk fel. Remek szomjoltó lesz belőle a hirtelen jött májusi melegben!

Még több uborkasaláta recept itt >>

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...