Nem ihatsz tejet? Hogyan tovább?

Allergiád van vagy laktóz-intoleranciád? Segítünk, hogy mit fogyassz tej helyett!

Akadnak olyan betegségek, mint például a tehéntej-fehérje allergia vagy a laktóz-intolerancia, amikor az étrendből teljes mértékben vagy részben el kell hagyni a tejet. Ugyanakkor természetes, hogy vágyunk a tejes italokra, a tejjel készíthető ételekre, süteményekre, ráadásul a szervezetünk kalcium-igényét is ki kell elégítenünk – ha ebben a cipőben járunk, bátran fordulhatunk a kalciummal dúsított növényi tejhelyettesítőkhöz.

A legrégebben használt tejhelyettesítő a szójaital. Táplálkozás-élettani szempontból fontos, hogy közel akkora a fehérjetartalma, mint a tejnek, antioxidánsban gazdag, alacsony a zsírtartalma, és nincs benne koleszterin. Hátránya, hogy a szója is erős allergén, és a tehéntejfehérje-allergiások 10%-a esetében szójaallergia is kialakulhat. Tanácsos ezért mértékkel fogyasztani, és az allergiás tünetekre is odafigyelni.

Rizsital is gyakran látható a különböző üzletek polcain. A szójatejnél és a tejnél kevésbé sűrű, opálos színű ital. Édeskés íze miatt desszertek készítése során jól használható, és müzlivel is finom. A tejnél illetve a szójaitalnál kevesebb fehérjét és zsírt tartalmaz, ugyanakkor említésre méltó a magas niacin-, B6 vitamin- valamint magnézium-tartalma.

A magyar ízléshez legközelebb talán a zabtej áll. Finom burgonyapüré készíthető vele, de habaráshoz is jól használható. Más növényi italokhoz hasonlóan alacsony a zsírtartalma, koleszterinmentes, valamint gazdag folsavban és antioxidáns hatású E-vitaminban.A szója illetve gabona alapú italok mellett egyre népszerűbbek a különféle magitalok, például a mandula- vagy a mogyoróital, sőt, létezik kesudió- és kendermagital is. Bár a növényi italok között számos kapható kalciummal és vitaminokkal dúsított változatban, a tej tápanyagtartalmát nem pótolják, ezért csak akkor javasolt a tejet kiiktatni az étrendből, ha ez orvosi diagnózis alapján szükséges.

Címlapról ajánljuk

További cikkek